Ιράν: “Να ζητήσει συγγνώμη ο Ερντογάν αλλιώς θα έχει την τύχη του…Σαντάμ!”

Επίθεση κατά μέτωπο από την Τεχαράνη – Διαδήλωση έξω από την τουρκική πρεσβεία στην πόλη Tabriz

  • Η Τουρκία έχει επιπλήξει την Τεχεράνη για “προσβλητική γλώσσα” που απευθύνεται στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με ένα αμφιλεγόμενο ποίημα που μπορεί να υποδηλώνει ότι οι βορειοδυτικές επαρχίες του Ιράν ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν.

Την Πέμπτη, ο Ερντογάν επισκέφθηκε τον ένθερμο σύμμαχό του στο Αζερμπαϊτζάν για στρατιωτική παρέλαση που σηματοδοτεί τη νίκη του Μπακού επί της Αρμενίας μετά από έξι εβδομάδες μάχης για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ερντογάν απαγγέλλει ένα ποίημα που είπε η Τεχεράνη ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον αυτονομισμό μεταξύ της μειονότητας του Αζερμπαϊτζάν του Ιράν.

Ο διευθυντής επικοινωνιών της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε, σε μια δήλωση, ότι το ποίημα αντανακλά με πάθος τη συναισθηματική εμπειρία ενός θιγόμενου λαού λόγω της κατοχής της Αρμενίας στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. Δεν περιλαμβάνει αναφορές στο Ιράν.

“Ούτε η χώρα υπονοείται με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή. Ο Πρόεδρος συμπεριέλαβε το εν λόγω ποίημα στην ομιλία του για να μοιραστεί το πάθος του Αζερμπαϊτζάν μετά την ιστορική νίκη του που τερμάτισε την κατοχή του Καραμπάχ μετά από μια ένδοξη μάχη.”

Την επόμενη μέρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif έγραψε στο Twitter ότι “ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν ενημερώθηκε ότι αυτό που κακή ανάγνωση στο Μπακού αναφέρεται στον βίαιο διαχωρισμό περιοχών βόρεια του Aras από την ιρανική πατρίδα”.

Η Τουρκία κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν στην Άγκυρα για τους «αβάσιμους» ισχυρισμούς.

  • Το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε και αυτό με την σειρά του τον Τούρκο πρέσβη στο Ιράν, Derya Ors, για να διαμαρτυρηθεί για το ανεκδιήγητο ποίημα που απήγγειλε ο Ερντογάν, το οποίο η Τεχεράνη θεώρησε ως ευθεία πρόκληση και απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα.

Το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν «απορρίπτονται αφού παρεμβαίνουν σε ιρανικές υποθέσεις, ενώ ζητά από την Άγκυρα να διευκρινίσει την πράξη του Τούρκου προέδρου».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Ιράν, Μοζτάμπα Ντου αλ Νουρί, δήλωσε το Σάββατο ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει παρόμοιο θάνατο με τον ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν, εκτός εάν ζητήσει συγγνώμη από τον ιρανικό λαό για τα σχόλια του κατά τη διάρκεια της επίσκεψη του στο Αζερμπαϊτζάν την Πέμπτη, αναφέρει το echedoros-a.gr.

Σε ένα tweet, ο Ιρανός βουλευτής Ντου αλ Νουρί έγραψε:

“Εάν ο Ερντογάν δεν ήταν άσχετος με τη λογοτεχνία, τη γεωγραφία και την ιστορία, θα συνειδητοποιούσε ότι το ποίημα που ανέφερε είχε γραφτεί ως θρήνος για τον χωρισμό του Αζερμπαϊτζάν (τώρα Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν) από την πατρίδα του Ιράν. Αφήστε τον Ερντογάν να μάθει για τη μοίρα του Σαντάμ.”

Την ίδια ώρα, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στο τουρκικό προξενείο στην πόλη Tabriz του Ιράν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε ένα ποίημα που ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη στην επίσκεψή του στο Μπακού.