Ιράν: «Προσχεδιασμένες οι διαδηλώσεις» λέει ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

«Προσχεδιασμένες» χαρακτήρισε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της νεαρής Ιρανής που τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών και είπε ότι αυτές δεν πραγματοποιούνται από «απλούς Ιρανούς».

Στα πρώτα σχόλιά του για τις ταραχές, που σαρώνουν τη χώρα από τις 17 Σεπτεμβρίου, που μεταδόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Χαμενεΐ έκανε λόγο για ένα θλιβερό περιστατικό και πρόσθεσε: «Μου ράγισε την καρδιά».

Ωστόσο, δήλωσε ότι κάποιοι άνθρωποι προκάλεσαν ανασφάλεια στους δρόμους και ότι υπήρξαν προσχεδιασμένες ταραχές. Ακόμη εξέφρασε ακόμη την έντονη στήριξή του προς τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες -όπως λέει- αδικήθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

«Στα πρόσφατα επεισόδια, αυτοί που αδικήθηκαν ήταν κυρίως οι δυνάμεις ασφαλείας, περιλαμβανομένων της αστυνομίας και της Μπασίτζ, καθώς και ο λαός του Ιράν», σχολίασε.

Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ και το Ισραήλ –τους πιο ορκισμένους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας– ότι ενορχήστρωσαν τα επεισόδια.

«Το καθήκον των δυνάμεων ασφαλείας, περιλαμβανομένης της αστυνομίας, είναι να εγγυάται την ασφάλεια του ιρανικού έθνους… Εκείνοι που επιτίθενται στην αστυνομία αφήνουν τους Ιρανούς πολίτες απροστάτευτους απέναντι στους κακοποιούς, στους κλέφτες και στους εκβιαστές» είπε ο Χαμενεΐ.

Οι Αρχές ασφαλείας, περιλαμβανομένης της αστυνομίας και της πολιτοφυλακής Μπασίτζ, κάνουν επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλώσεων με χιλιάδες διαδηλωτές να έχουν συλληφθεί, εκατοντάδες να έχουν τραυματιστεί και πάνω από 130 να έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ιρανικές Αρχές ισχυρίζονται ότι πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων.