ΗΠΑ: Τα αρχικά δεδομένα της δοκιμής σε παιδιά 5-11 ετών του εμβολίου τους υπέβαλαν οι Pfizer/BioNTech

Τα αρχικά δεδομένα των δοκιμών τους για τη χορήγηση του εμβολίου τους κατά της Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών υπέβαλαν σήμερα στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) oι Pfizer και BioNTech, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα καταθέσουν επισήμως αίτημα για την έγκρισή του για επείγουσα χρήση.

Τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών αυξήθηκαν και έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους στις αρχές του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Το εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει ήδη λάβει άδεια για χορήγηση στους εφήβους 12 ως 15 ετών και έχει εγκριθεί πλήρως για τις ηλικίες 16 ετών και άνω, έδειξε ότι προκαλεί ισχυρή ανοσοποιητική απόκριση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα σε κλινική δοκιμή που έγινε με 2.268 μετέχοντες, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες στις 20 Σεπτεμβρίου.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε για χρήση στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών περίπου έναν μήνα μετά την αίτηση που έκαναν οι εταιρείες. Αν ακολουθηθεί το ίδιο χρονοδιάγραμμα και γι’ αυτήν την αίτηση, μπορεί να καταστεί δυνατό να αρχίσουν τα παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών να εμβολιάζονται ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου.

Μια ταχεία έγκριση θα βοηθούσε να αποτραπεί μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο, καθώς τα σχολεία έχουν ήδη ανοίξει σε όλη τη χώρα.

Ενώ τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο να εμφανίσουν σοβαρή μορφή της Covid-19, μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.