ΗΠΑ: Συνεργάτης του Τραμπ, ένοχος για παρακώλυση έρευνας σχετικά με την επίθεση στο Καπιτώλιο το ΄21

Ο Πίτερ Ναβάρο, άλλοτε κορυφαίος σύμβουλος για οικονομικά ζητήματα και στενός σύμμαχος του ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κρίθηκε ένοχος χθες Πέμπτη για παρακώλυση έρευνας και περιφρόνηση του Κογκρέσου, όπου είχε κληθεί να καταθέσει για την επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Άλλος άλλοτε κορυφαίος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Στιβ Μπάνον, μορφή με επιρροή στην αμερικανική Δεξιά και άκρα Δεξιά, είχε ήδη καταδικαστεί από το 2022 για τα αδικήματα αυτά να εκτίσει τέσσερις μήνες φυλάκιση, όμως άσκησε έφεση. Ο δικαστής Αμίτ Μέτα αποφάσισε η απαγγελία της ποινής του Ναβάρο να γίνει στις 12 Ιανουαρίου 2024.

Ο Ναβάρο κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία ότι το 2022 αρνήθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνούσε τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 και να της παραδώσει έγγραφα. Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την ημέρα εκατοντάδες οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν βίαια στο Καπιτώλιο, την έδρα του Κογκρέσου, για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την τυπική επικύρωση της νίκης του αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020, του Τζο Μπάιντεν.

Εξερχόμενος από το δικαστήριο ο Ναβάρο εξέφρασε την πρόθεσή του να ασκήσει έφεση, κρίνοντας πως οποιοσδήποτε υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου δεν μπορεί να αναγκάζεται να καταθέσει στο Κογκρέσο, καθώς πρόκειται κατ’ αυτόν για παραβίαση του διαχωρισμού των εξουσιών, της εκτελεστικής και της νομοθετικής.

Ο Ναβάρο αντιμετωπίζει το ποινή φυλάκισης από 30 ημέρες ως έναν χρόνο και την καταβολή προστίμου 100.000 δολαρίων για καθεμία από τις δυο κατηγορίες.

Η ειδική επιτροπή έρευνας για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου είχε ζητήσει στο πόρισμά της, που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, έπειτα από 18 μήνες εργασιών, να ασκηθούν ποινικές διώξεις στον Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως για πρόκληση εξέγερσης και συνωμοσία εναντίον των αμερικανικών θεσμών.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος είναι αντιμέτωπος από τον Αύγουστο με δύο ποινικές διώξεις, μία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, στην Ουάσιγκτον, και μια δεύτερη στην Τζόρτζια, για την παράνομη προσπάθεια την οποία φέρεται ότι κατέβαλε προκειμένου να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.