ΗΠΑ: Συνάντηση Μπάιντεν – Κογκρέσου για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών

Να ενεργήσουν άμεσα και χωρίς όρους για να αυξηθεί το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους και να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να κηρύξει στάση πληρωμών θα ζητήσει στις 9 Μαΐου από τους ηγέτες του Κογκρέσου -συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι- ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως δήλωσε χθες Δευτέρα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Μερικές ώρες μετά την προειδοποίηση της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ότι η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να κηρύξει στάση πληρωμών «από την 1η Ιουνίου», ο Μπάιντεν κάλεσε τα τέσσερα κορυφαία στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου να συναντηθούν μαζί του στην προεδρία την ερχόμενη Τρίτη.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη ανεπτυγμένη οικονομία του κόσμου όπου το κοινοβούλιο καλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αυξάνει το όριο δανεισμού της κυβέρνησης. Το πολυσυζητημένο «όριο» των 31,4 τρισεκατομμυρίων καλύφθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και οι ΗΠΑ αποφεύγουν έως τώρα την κήρυξη στάσης πληρωμών χάρη σε προσωρινά μέτρα.

Για να συναινέσουν, οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για μία δεκαετία, κάτι που ο πρόεδρος αρνείται ακόμη και να συζητήσει.