ΗΠΑ: Σε υψηλό 41 ετών ο πληθωρισμός – Στο 8,5% τον Μάρτιο

Σε υψηλό άνω των 40 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 8,5% από 7,9% τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,4%.

Πρόκειται για μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Δεκέμβριο του 1981, επί προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν στις ΗΠΑ, όπως σημείωσε το CNBC.

Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 1,2% έναντι 0,8% τον Φεβρουάριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,5% από 6,4% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,5% τον Φεβρουάριο.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 32% σε ετήσιο επίπεδο και 11% σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ οι τιμές των τροφίμων ενισχύθηκαν 8,8% και 1% αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως η επιτάχυνση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία αναμένεται να πιέσει την ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) να κινηθεί με επιθετικότερο τρόπο στην αύξηση των επιτοκίων της, εντείνοντας τις ανησυχίες για την επίδραση αυτή της πολιτικής που έχει ήδη ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα στην πορεία του ΑΕΠ των ΗΠΑ.