ΗΠΑ: Πρόστιμο-μαμούθ στη σουηδική Ericsson για υπόθεση διαφθοράς

Πρόστιμο περίπου 207 εκατ. δολαρίων θα πληρώσει στην αμερικανική δικαιοσύνη ο σουηδικός κολοσσός τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson, για να διευθετήσει μια υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

«Η Ericsson θα πληρώσει πρόστιμο 206.728.848 δολαρίων (σ.σ.: 195 εκατ. ευρώ)» ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε χθες το βράδυ.

Με τη διευθέτηση αυτή κλείνει η συμφωνία που συνήφθη τον Δεκέμβριο του 2019, στο πλαίσιο της οποίας ο όμιλος έχει ήδη πληρώσει 1 δισ. δολάρια στην αμερικανική δικαιοσύνη για να κλείσει διώξεις για διαφθορά σε άλλες πέντε χώρες (Τζιμπουτί, Κίνα, Βιετνάμ, Ινδονησία και Κουβέιτ).

Η συγκεκριμένη συμφωνία αφορά το ότι η Ericsson δεν είχε κοινοποιήσει στην αμερικανική δικαιοσύνη, η παγκόσμια δικαιοδοσία της οποίας σε πολυάριθμους τομείς της επιτρέπει διώξεις εναντίον πολλών ξένων ομίλων, τα αποτελέσματα μιας εσωτερικής έρευνας σχετικά με φερόμενες δωροδοκίες.

«Η απόφαση αυτή είναι μια βάναυση υπενθύμιση μιας ιστορικά κακής διαγωγής. Έχουμε αντλήσει τα διδάγματα απ’ αυτό και είμαστε δεσμευμένοι σε ένα σημαντικό ταξίδι για να αλλάξουμε την κουλτούρα μας» διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του ομίλου Μπέργε Έκχολμ.

Από την εσωτερική έρευνα προέκυψαν κυρίως ύποπτες πληρωμές για οδικές μεταφορές σε ζώνες ελεγχόμενες από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, οι οποίες πιστεύεται πως κατέληξαν στις τσέπες της τζιχαντιστικής οργάνωσης, όταν αυτή ήλεγχε ένα τμήμα του ιρακινού εδάφους.

Η Ericsson είχε ήδη παραδεχθεί «μια απαράδεκτη συμπεριφορά» και έχει διαβεβαιώσει ότι αναλαμβάνει δράση κατά της διαφθοράς.

Αυτή η ιρακινή υπόθεση, η οποία έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον όμιλο από το 2022, αποτελεί αντικείμενο έρευνας και στη Σουηδία.