ΗΠΑ: Περιορισμένη δημοσιογραφική κάλυψη κατά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Τραμπ

Απαγορεύτηκαν με σχετική απόφαση του αρμόδιου δικαστή οι τηλεοπτικές κάμερες και οι φορητοί υπολογιστές στην αίθουσα, όπου θα παρουσιαστεί σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες για την πολύκροτη υπόθεση της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Με πια πρωτοφανή διαδικασία, καθώς για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία απαγγέλλονται κατηγορίες σε πρώην πρόεδρο, στην αίθουσα θα επιτραπεί η είσοδος σε πέντε φωτογράφους, αλλά οι τηλεοπτικές κάμερες θα πρέπει να μείνουν εκτός, ενώ οι δημοσιογράφοι που θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία δεν θα μπορούν να έχουν μαζί τους ούτε καν φορητό υπολογιστή, όπως αποφάσισε αργά χθες Δευτέρα ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν.

Δημοσιογραφικοί οργανισμοί, όπως η «New York Daily News», είχαν ζητήσει από τον Μέρτσαν να επιτρέψει στους δημοσιογράφους να έχουν πλήρη πρόσβαση στη διαδικασία.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Μανχάταν δεν εξέφρασε άποψη σχετικά, όμως οι δικηγόροι του Τραμπ ζήτησαν από τον δικαστή να αρνηθεί το αίτημα των δημοσιογραφικών ομίλων επισημαίνοντας ότι θα δημιουργηθεί «μια ατμόσφαιρα που θα μοιάζει με τσίρκο». Παράλληλα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια και τόνισαν ότι ο πρώην πρόεδρος ανησυχεί ότι «η αυξημένη παρουσία του Τύπου θα έχει αναπόφευκτα ως αποτέλεσμα τη μεροληψία».

Η υπόθεση Ντάνιελς

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί την επάνοδό του στην εξουσία εν όψει των εκλογών του 2024, αναχώρησε από την κατοικία του στην πολιτεία της Φλόριντα χθες το απόγευμα και μετέβη στη Νέα Υόρκη.

Το ακριβές κατηγορητήριο, στο οποίο κατέληξε το σώμα των ενόρκων, δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Είναι γνωστό, όμως, ότι περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο με τον οποίο γνωστοποιήθηκαν στις φορολογικές Αρχές τα χρήματα που ξόδεψε ο Τραμπ το 2016, χρονιά προεδρικών εκλογών, στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, ώστε να μην αποκαλύψει τις σεξουαλικές σχέσεις που φέρεται ότι είχε μαζί του πολλά χρόνια προτού ασχοληθεί με την πολιτική.