ΗΠΑ: Πέντε ώρες κατέθετε ο Μάικ Πενς κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Για περίπου πέντε ώρες κατέθετε ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στο αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο σχετικά με την εισβολή ακροδεξιών στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021 και τον ρόλο του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φερόμενου ως ηθικού αυτουργού, όπως μετέδωσε το CNN σήμερα Παρασκευή.

Τα εθνικά δίκτυα ABC και NBC επιβεβαίωσαν ότι ο κ. Πενς βρισκόταν για τουλάχιστον επτά ώρες στα γραφεία του ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία που ένας αντιπρόεδρος αναγκάστηκε να καταθέσει για τον πρόεδρό του. Ο Πενς φέρεται ότι ήταν έτοιμος να αναφερθεί για πρώτη φορά ενόρκως στις άμεσες συνομιλίες του με τον Τραμπ μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2021. Ο Τραμπ τον πίεσε επανειλημμένα αλλά ανεπιτυχώς να μπλοκάρει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού της 6ης Ιανουαρίου σε ιδιωτικό τηλεφώνημα.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι ο κ. Πενς θα μπορούσε να υποχρεωθεί να αφηγηθεί τις συνομιλίες των δύο ανδρών, όπου μπορεί να φαινόταν ότι ο Τραμπ ενεργούσε παράνομα.

Η κατάθεση Πενς συνιστά επίσης την αποτυχία της προσπάθειας εκ μέρους του τέως προέδρου να αποτρέψει τη μαρτυρία του τέως αντιπροέδρου, αρχίζοντας από το βράδυ των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020 και φτάνοντας στις 6 Ιανουαρίου 2021 και την αιματηρή εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Κογκρέσο.

Η μαρτυρία του Πενς αναμένεται να είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για τον Τραμπ, τη στιγμή που ο τέως αντιπρόεδρος σκοπεύει να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, το οποίο επίσης θέλει ο αμφιλεγόμενος τέως πρόεδρος της περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίθεση στο Καπιτώλιο στόχος των ακροδεξιών διαδηλωτών ήταν και ο ίδιος ο κ. Πενς, η σωματική ακεραιότητα του οποίου τέθηκε τότε σε κίνδυνο.