ΗΠΑ: Πάνω από 30 εκατ. οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας τις τελευταίες 6 εβδομάδες

Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται κάτω από το βάρος της πανδημίας του κορωνοϊού, με άλλα 3,8 εκατομμύρια εργαζόμενους να υποβάλλουν αίτηση για τα επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από το Υπουργείο Εργασίας αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων που εντάχθηκαν στο επίδομα τις τελευταίες έξι εβδομάδες σε περισσότερους από 30 εκατομμύρια.

Πολλές κρατικές υπηρεσίες εξακολουθούν να συγκλονίζονται από την πλημμύρα των αιτήσεων για εργασία, αφήνοντας ίσως εκατομμύρια ανθρώπους εκτός με περιορισμένους πόρους για να πληρώσουν το ενοίκιο ή να βάλουν φαγητό στο τραπέζι τους, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Αν μη τι άλλο, σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, οι απώλειες θέσεων εργασίας μπορεί να είναι πολύ χειρότερες από ό, τι δείχνουν τα κυβερνητικά στοιχεία.

Μια μελέτη από το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής διαπίστωσε ότι περίπου 50% περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που έχουν καταγραφεί για το επίδομα τον τελευταίο μήνα,  μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργάις, αλλά δεν προσπάθησαν καν να το πάρουν επειδή βρήκαν τη διαδικασία πολύ δύσκολη.

«Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό, τι υποδηλώνουν τα δεδομένα», δήλωσε η Elise Gould, ανώτερη οικονομολόγος του ινστιτούτου. «Υποτιμάμε τον οικονομικό πόνο» πρόσθεσε.