ΗΠΑ: Με τουλάχιστον 200 συμπτώματα που διαρκούν μήνες ή και χρόνια συνδέεται η long Covid

Με περισσότερα από 200 συμπτώματα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια  συνδέεται η μακρά Covid, όπως προκύπτει από έκθεση 265 σελίδων που δημοσιοποίησε ένας από τους σημαντικότερους ιατρικούς συμβουλευτικούς οργανισμούς των ΗΠΑ. Η έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών περιλαμβάνει μια σειρά συμπερασμάτων σχετικά με τη διάγνωση, τα συμπτώματα και τον αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ασθενών με μακρά Covid.

Φαίνεται ότι η long Covid εξακολουθεί να επηρεάζει την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων που νόσησαν, αν και έχουν περάσει περισσότερα από τέσσερα χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η μακρά Covid μπορεί να επηρεάσει όλους τους ανθρώπους, από τα παιδιά έως τους ηλικιωμένους, καθώς και όλα τα φύλα, τις εθνικότητες και άλλες δημογραφικές ομάδες» αναφέρεται στην έκθεση, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα: «Η μακρά Covid συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα νέων ή επιδεινούμενων καταστάσεων υγείας και περιλαμβάνει περισσότερα από 200 συμπτώματα που αφορούν σχεδόν κάθε σύστημα οργάνων του σώματος».

Ορισμένα από τα συμπεράσματα των Εθνικών Ακαδημιών, τα οποία συντάχθηκαν από επιτροπή 14 γιατρών και ερευνητών είναι τα εξής:

  • Πόσοι άνθρωποι πάσχουν από μακρά Covid;

Η έκθεση επικαλείται στοιχεία από το 2022 που υποδηλώνουν ότι σχεδόν 18 εκατ. ενήλικες και σχεδόν 1 εκατ. παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες νόσησαν κάποια στιγμή μακρά Covid. Τη στιγμή της εν λόγω έρευνας, περίπου 8,9 εκατομμύρια ενήλικες και 362.000 παιδιά είχαν διαγνωστεί με την πάθηση. Οι έρευνες έδειξαν ότι ο επιπολασμός της μακράς Covid μειώθηκε το 2023 αλλά, για ασαφείς λόγους, αυξήθηκε φέτος. Από τον Ιανουάριο, τα στοιχεία έδειξαν ότι σχεδόν το 7% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μακρά Covid.

  • Διάγνωση και συνέπειες

Δεν υπάρχει ακόμη ούτε κάποιος τυποποιημένος τρόπος διάγνωσης της πάθησης ούτε οριστικές θεραπείες. «Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση για την αποκατάσταση που να ταιριάζει σε όλους και κάθε άτομο θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις πολύπλοκες ανάγκες του», αναφέρει η έκθεση. Σύμφωνα με τους συντάκτες της, ορισμένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα -όπως η εγκεφαλική ομίχλη και η χρόνια κόπωση– μπορεί να εμποδίσουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία τους και για αυτό θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επίδομα αναπηρίας, αν και τα συμπτώματά τους μπορεί να μην ταιριάζουν στις τρέχουσες κατηγορίες αναπηρίας της Διοίκησης Κοινωνικής Ασφάλισης.

  • Ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Σύμφωνα με την έκθεση, όσα άτομα νόσησαν σοβαρά ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν μακροχρόνια συμπτώματα. Όσοι νοσηλεύτηκαν, είχαν διπλάσιες ή και τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν μακρά Covid. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι «ακόμη και άτομα με ήπια μόλυνση μπορεί να αναπτύξουν μακρά Covid, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία». Οι γυναίκες έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν μακρά Covid. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τον μη επαρκή εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, την ύπαρξη προϋπαρχουσών ιατρικών παθήσεων ή αναπηριών και το κάπνισμα.

Τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες από τους ενήλικες να αναπτύξουν μακρά Covid και είναι πιο πιθανό να αναρρώσουν από αυτή. Ωστόσο, ορισμένα παιδιά «βιώνουν επίμονα ή διαλείποντα συμπτώματα που μπορεί να μειώσουν την ποιότητα ζωής τους και έχουν ως αποτέλεσμα απουσίες από το σχολείο και μειωμένη συμμετοχή και απόδοση στο σχολείο, τον αθλητισμό και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες» αναφέρει η έκθεση.

  • Αποκατάσταση από τη μακρά Covid

Ορισμένοι άνθρωποι αναρρώνουν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι έπειτα από έναν χρόνο τα συμπτώματα μειώνονται. Ωστόσο ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η ανάκαμψη επιβραδύνεται ή σταματά μετά το πρώτο έτος. Επειδή η διάρκεια της μακράς Covid ποικίλλει τόσο πολύ από άτομο σε άτομο και επηρεάζει τόσα πολλά συστήματα του σώματος, κάθε περίπτωση πρέπει να προσεγγίζεται ξεχωριστά.

«Η πρόωρη επιστροφή στην εργασία μπορεί να επιδεινώσει την υγεία ορισμένων ατόμων και για αυτό θα πρέπει να συνιστάται ένα σχέδιο σταδιακής επιστροφής», αναφέρει η έκθεση, ειδικά για άτομα που νιώθουν κακουχία μετά τη σωματική άσκηση. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να κάνουν συχνά διαλείμματα ή να εργάζονται εξ αποστάσεως.

  • Ομοιότητες με άλλες χρόνιες παθήσεις

«Η μακρά Covid φαίνεται να είναι μια χρόνια ασθένεια, με λίγους ασθενείς να επιτυγχάνουν πλήρη ύφεση» αναφέρεται στην έκθεση. Ορισμένα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα άλλων καταστάσεων που εμφανίζονται μετά από λοιμώξεις, όπως η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η ινομυαλγία και το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας. Η βιολογική αιτία των συμπτωμάτων είναι ασαφής. Οι θεωρίες περιλαμβάνουν φλεγμονή, θραύσματα του εναπομείναντος ιού και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μακρά Covid δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή διακρίσεις. Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο σκεπτικισμό σχετικά με τα συμπτώματά τους, μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να πάρουν άδεια από την εργασία τους ή μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε θεραπευτικά προγράμματα.

Πηγή: ertnews.gr