ΗΠΑ: Κυρώσεις σε νοσοκομεία που καθυστερούν στον εμβολιασμό

Να υποστούν κυρώσεις κινδυνεύουν όσα νοσοκομεία σε Νέα Υόρκη και Φλόριντα δεν διαθέτουν γρήγορα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοινώνουν ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των 15 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, που έχουν σταλεί σε νοσοκομεία στις ΗΠΑ, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Στη Νέα Υόρκη τα νοσοκομεία πρέπει να χορηγούν τα εμβόλια μέσα σε μία εβδομάδα αφού τα λάβουν, διαφορετικά θα τους επιβάλλεται πρόστιμο και θα μειώνεται ο αριθμός των επόμενων δόσεων που θα λάβουν, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο και πρόσθεσε: «Δεν θέλω τα εμβόλια σε ένα ψυγείο ή σε έναν καταψύκτη. Τα θέλω στο μπράτσο κάποιου… Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, τότε δημιουργούνται ερωτήματα για την αποτελεσματική λειτουργία του νοσοκομείου».

Συνολικά τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης έχουν χορηγήσει λιγότερες από τις μισές δόσεις που τους έχουν διανεμηθεί.

Στη Φλόριντα, όπου προτεραιότητα στον εμβολιασμό έχει δοθεί στους ηλικιωμένους έναντι πολλών εργαζομένων πρώτης γραμμής, ο κυβερνήτης Ρον Ντε Σάντις ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα δίνει περισσότερα εμβόλια στα νοσοκομεία που τα χορηγούν πιο γρήγορα: «Τα νοσοκομεία που δεν κάνουν καλή δουλειά στη χορήγηση του εμβολίου θα δούνε τις δόσεις τους να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία που κάνουν καλή δουλειά».

Στη Φλόριντα έχει χορηγηθεί λιγότερο από το ένα τέταρτο του 1,14 εκατομμυρίου δόσεων που έχουν δοθεί στην πολιτεία και οι Αρχές σκοπεύουν να προσθέσουν επιπλέον 1.000 νοσηλευτές στο προσωπικό που συμμετέχει στην εκστρατεία εμβολιασμού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι γιατροί είναι αντιμέτωποι με τις επιφυλάξεις των πολιτών αλλά και κάποιων υγειονομικών απέναντι στα εμβόλια που αναπτύχθηκαν σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα. Όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει και επιχειρησιακά προβλήματα στη μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι να πάει το εμβόλιο στους ανθρώπους που το θέλουν… Δεν βρισκόμαστε στο σημείο που θα θέλαμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να ρίξουμε τις ευθύνες στην επιφυλακτικότητα των πολιτών απέναντι στα εμβόλια» σχολίασε ο κορυφαίος ανοσολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι μιλώντας στο MSNBC.