ΗΠΑ: Κυρώσεις και απελάσεις Ρώσων διπλωματών για εμπλοκή στις εκλογές και κυβερνοεπιθέσεις

Νέες κυρώσεις κατά του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού τομέα της Ρωσίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν και ταυτόχρονα απέλασε δέκα διπλωμάτες από τη διπλωματική αποστολή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον.

Οι κυρώσεις, που βασίζονται σε προεδρική εκτελεστική εντολή, είναι προς 32 οντότητες και άτομα λόγω της φερόμενης ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές του 2020 και κυβερνοεπιθέσεων.

Ιδιαίτερα, οι κυρώσεις στοχεύουν σε όλο το ρωσικό δημόσιο χρέος που εκδόθηκε μετά τις 14 Ιουνίου 2021 από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, το Εθνικό Ταμείο Πλούτου της Ρωσίας και το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επέβαλε επίσης κυρώσεις σε οκτώ ακόμη άτομα λόγω της «κατοχής» της Κριμαίας από τη Ρωσία σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Οι δέκα διπλωμάτες, στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις με την αιτιολογία ότι δούλευαν ως αξιωματικοί πληροφοριών υπό διπλωματική κάλυψη, διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την Ουάσινγκτον.

Οι συγκεκριμένες κυρώσεις έρχονται μόλις λίγες ημέρες μετά την πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συναντηθούν «τις επόμενες εβδομάδες».

Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε δηλώσει ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε οποιεσδήποτε νέες «παράνομες» κυρώσεις επιβληθούν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα μειώσουν τις πιθανότητες να προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Αμερικανού ομολόγου του. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα περιμένει να δει τι θα συμβεί στο μέτωπο των κυρώσεων προτού σχολιάσει το θέμα λεπτομερώς. Όμως πρόσθεσε ότι η στάση του Κρεμλίνου και η απάντησή του στις κυρώσεις παραμένει ίδια.

«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις, τις θεωρούμε παράνομες και σε κάθε περίπτωση η αρχή της ανταποδοτικότητας ισχύει στον τομέα αυτό… Ανταποδοτικότητα ώστε τα συμφέροντά μας να διασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» ανέφερε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε: «Η Ρωσία δεν επιθυμεί οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον να πηγαίνουν ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω».