ΗΠΑ: Καθυστερεί η κατασκευή του νέου «Air Force One»

Σημαντικά καθυστερεί η κατασκευή από την Boeing Co του προεδρικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς των ΗΠΑ, εξαιτίας της περιορισμένης διαθεσιμότητας εξειδικευμένων μηχανικών στην αγορά εργασίας, αλλά και του μικρότερου, έναντι του αναμενόμενου, αριθμού χορήγησης των κατάλληλων πιστοποιητικών ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία ερευνών του Κογκρέσου.

Η ανάγκη της Boeing να στραφεί σε προμηθευτή ως εναλλακτική λύση για την εκτέλεση εσωτερικών εργασιών στο αεροσκάφος αναφέρθηκε στην έκθεση που συνέταξε το US Government Accountability Office (GAO) ως μία ουσιαστική απειλή για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του νέου προεδρικού αεροσκάφους.

Το «Air Force One» είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο σαν ένας… ιπτάμενος Λευκός Οίκος. Το αεροσκάφος που βρίσκεται σε υπηρεσία κατά την παρούσα περίοδο διαθέτει χώρους 372 τετραγωνικών μέτρων σε τρία επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης μίας αίθουσας συσκέψεων και ενός ιατρείου.

Τα αεροσκάφη Boeing 747-8 είναι σχεδιασμένα για να μπορούν να πετάξουν υπό το χειρότερο σενάριο αναφορικά με τις συνθήκες ασφάλειας, όπως ο πυρηνικός πόλεμος, ενώ έχουν τροποποιηθεί για τη χρήση συσκευών στρατιωτικής ναυτιλίας, εξελιγμένων συστημάτων επικοινωνιών, αλλά και ενός συστήματος αυτοάμυνας.

Η Boeing εξασφάλισε το σχετικό συμβόλαιο, αξίας 3,9 δισ. δολαρίων (3,64 δισ. ευρώ) το 2018 για δύο αεροσκάφη 747-8, τα οποία θα πρέπει να παραδοθούν το 2024.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε φέτος ότι τα αεροσκάφη δεν είναι πιθανό να έχουν παραδοθεί έως το 2026. «Η Boeing βρίσκεται αντιμέτωπη με περιορισμούς για το εργατικό δυναμικό των μηχανικών της εξαιτίας του ανταγωνισμού που υπάρχει στην αγορά εργασίας» εξηγεί η έκθεση του GAO. «Όπως τόνισαν από την εταιρεία, ένας πρόσθετος περιορισμός εντοπίζεται στη χορήγηση μικρότερου αριθμού διαβαθμισμένων αδειών πρόσβασης για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, έναντι του αρχικού αριθμού και προκειμένου να εξασφαλιστεί η σχεδιαζόμενη τροποποίηση του αεροσκάφους».

Από την πλευρά της, η Boeing ανακοίνωσε ότι έχει επικεντρώσει την προσοχή της, ώστε να παραδώσει δύο εξαιρετικά αεροσκάφη. «Συνεχίζουμε να κάνουμε σταθερή πρόοδο στο πρόγραμμα VC-25B, καθώς διαχειριζόμαστε μερικές προκλήσεις» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της.