ΗΠΑ: Καταθέτει για πρώτη φορά στη Γερουσία ο επικεφαλής της Boeing για την ασφάλεια των αεροσκαφών

Σήμερα Τρίτη αναμένεται να καταθέσει για πρώτη φορά στην επιτροπή της Γερουσίας που ερευνά τις καταγγελίες για την ασφάλεια στα αεροσκάφη της Boeing ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ντέιβ Καλχούν, μετά και την έρευνα που έχει αρχίσει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το BBC, ο Καλχούν αναμένεται να παραδεχθεί ότι η πολιτική ασφαλείας της Boeing απέχει πολύ από το να είναι τέλεια αλλά ότι η εταιρεία αναλαμβάνει δράση και σημειώνει πρόοδο, κατανοώντας τη βαρύτητα των καταγγελιών.

Επίσης αναμένεται να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να ζητήσει συγγνώμη από τους συγγενείς 346 θυμάτων που σκοτώθηκαν σε δύο αεροπορικά δυστυχήματα: το 2018, όταν ένα Boeing 737 Max της Lion Air με 189 επιβαίνοντες συνετρίβη ανοιχτά της Ινδονησίας, και το 2019, όταν ένα Boeing 737 Max της Ethiopian Airlines με 257 επιβαίνοντες συνετρίβη 6 λεπτά μετά την απογείωσή του από την Αντίς Αμπεμπα.

Και τα δύο δυστυχήματα προκλήθηκαν από ελαττωματικά συστήματα ελέγχου πτήσης.

Η Γερουσία άρχισε έρευνα για την ασφάλεια των αεροσκαφών Boeing τον Ιανουάριο του 2024, όταν μια αχρησιμοποίητη πόρτα έφυγε από ένα ολοκαίνουργιο αεροπλάνο 737 Max κατά τη διάρκεια πτήσης που εκτελούσε η Alaska Airlines, αφήνοντας μια ανοιχτή τρύπα στο αεροσκάφος.

Το πολύ σοβαρό συμβάν καθήλωσε προσωρινά δεκάδες αεροσκάφη της εταιρείας, επιβράδυνε την παραγωγή, μείωσε τις παραγγελίες και πυροδότησε ποινική έρευνα και ενδελεχείς ελέγχους.

Στη συνέχεια έφτασαν και άλλες καταγγελίες για σοβαρά προβλήματα παραγωγής στα 737 Max, το 787 Dreamliner και όλα τα Boeing 777.

Τον Μάιο, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε ότι η Boeing είχε προσέλθει «εθελοντικά» για να προειδοποιήσει ότι «ενδέχεται να μην έχει ολοκληρώσει» τους απαιτούμενους ελέγχους για την επαρκή ηλεκτρική ασφάλεια στο σημείο όπου τα φτερά ενώνονται με την άτρακτο ορισμένων αεροσκαφών 787 Dreamliners – ενός μεγάλου αεροσκάφους που χρησιμοποιείται συχνά σε διεθνείς πτήσεις.

Πηγή: skai.gr