ΗΠΑ: Η αρχή του τέλους για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ντ. Τραμπ στη Νέα Υόρκη;

Αρχίζει σήμερα Δευτέρα σε αστικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ και δύο παιδιών του, που κατηγορούνται ότι διόγκωναν για χρόνια τα περιουσιακά στοιχεία τους προκειμένου να λαμβάνουν δάνεια, σε μια υπόθεση που απειλεί την οικονομική αυτοκρατορία του τέως προέδρου και αποτελεί το προοίμιο δικαστικού μαραθωνίου που περιμένει το φαβορί των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο 77χρονος τέως πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι σχεδιάζει να παρουσιαστεί για τις εναρκτήριες αγορεύσεις ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

«Αύριο το πρωί θα πάω στο δικαστήριο για να αγωνιστώ για το όνομά μου και τη φήμη μου» αναφέρει ο Τραμπ σε μήνυμα που ανήρτησε αργά το βράδυ στην πλατφόρμα του Truth Social, στο οποίο χαρακτηρίζει τη διαδικασία στη Νέα Υόρκη «διεφθαρμένη» και τον δικαστή που έχει επιφορτιστεί με την υπόθεση «ανισόρροπο».

Ο Τραμπ δεν μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση στην υπόθεση αυτή, αλλά η δίκη του προσφέρει μια γεύση από τις άλλες που θα ακολουθήσουν και μπορεί να διαταράξουν την εκστρατεία του για να λάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του και σε τέσσερις ποινικές υποθέσεις, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν βλάψει τη δημοτικότητά του στη βάση των Ρεπουμπλικανών, ο Τραμπ αναμένεται να παρουσιαστεί από τις 4 Μαρτίου ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον, κατηγορούμενος ότι προσπάθησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 που κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν.

Το επόμενο «ραντεβού» του με την αμερικανική Δικαιοσύνη το έχει και πάλι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, κατηγορούμενος για λογιστικές απάτες, και το αμέσως επόμενο στη Φλόριντα για αμέλεια στη διαχείριση απορρήτων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από την προεδρία.

Η δίκη που αρχίζει σήμερα έλαβε αιφνιδίως σημαντικές διαστάσεις την περασμένη εβδομάδα όταν ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον, που προεδρεύει, έκρινε ότι διαπιστώθηκαν «επανειλημμένες απάτες» και ότι η γενική εισαγγελία της πολιτείας της Νέας Υόρκης είχε ήδη αποδείξει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του ομίλου του είχαν «υπερεκτιμήσει» τα περιουσιακά στοιχεία του μεταξύ 812 εκατομμυρίων και 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2014 ως το 2021.

Για τον λόγο αυτό ο δικαστής έδωσε εντολή για την ανάκληση στην πολιτεία της Νέας Υόρκης εμπορικών αδειών του Ντόναλντ Τραμπ και δύο παιδιών του, του Έρικ και του Ντόναλντ Τζούνιορ, εκτελεστικούς αντιπροέδρους του Οργανισμού Τραμπ, όπως και την κατάσχεση εταιρειών που αφορά η αγωγή, οι οποίες θα ανατεθούν σε εκκαθαριστές.

Αν εφαρμοστεί η εντολή, οι κυρώσεις αυτές θα επιφέρουν «μεγάλο πλήγμα στη δυνατότητα του Ντόναλντ Τραμπ να έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης», σύμφωνα με τον Γουίλ Τόμας, καθηγητή επιχειρηματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Ο Τραμπ, ο οποίος έκανε περιουσία στον τομέα των ακινήτων και τα καζίνο τη δεκαετία του ’80 και είχε υποσχεθεί να κυβερνήσει τις ΗΠΑ όπως τις επιχειρήσεις του, θα χάσει ως εκ τούτου τον έλεγχο σε πολλές «ναυαρχίδες» του ομίλου του, όπως ο Πύργος Τραμπ στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.