ΗΠΑ: Γιατί το χρέος τους θα παραμένει εξυπηρετούμενο…

ΗΠΑ: Γιατί το χρέος τους θα παραμένει εξυπηρετούμενο…

  • Μπορεί το Σύνταγμα των ΗΠΑ να προβλέπει ότι τα χρέη πληρώνονται, αλλά σε τέτοια ιλιγγιώδη μεγέθη, χάνεις τη μπάλα. Και κάθε φορά που το Κογκρέσο αίρει το ταβάνι του χρέους, αυτό απλά αυξάνεται.

Ειναι γεγονός ότι το χρέος των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια καθίσταται ολοένα και περισσότερο εσωτερικό & αυτοτροφοδοτούμενο. Είναι γεγονός επίσης, ότι όσο το δολάριο αποτελεί το ένα και μοναδικό ενεργειακό και αποθεματικό νόμισμα με τεράστια ζήτηση, το χρέος αυτό θα παραμένει εξυπηρετούμενο. Παράλληλα όμως θα συνεχίσει να εκτοξεύεται.


Ναι η Αμερικάνικη οικονομία πάει καλά, παρά το μεγάλο της έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο. Αλλά το χρέος της πάει ακόμη… καλύτερα.


  • Τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, η αμερικανική οικονομία, σε όρους ονομαστικού ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4% δηλαδή κατά 830 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε αντίθεση με την Ευρώπη που δείχνει να έχει βυθιστεί σε έναν ιδιότυπο υφεσιακό στασιμοπληθωρισμό Ιαπωνικό τύπου με μια χαμένη δεκαετία, οδεύοντας για τη δεύτερη.

Κατά την ίδια περίοδο, το ακαθάριστο εθνικό χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 5,6% ήτοι 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. (μη πληθωριστικά προσαρμοσμένα στοιχεία). Μ’αυτά και μ’αυτά, το χρέος της ήδη ανήλθε στο 106,5% του ΑΕΠ της ως το τέλος Αυγούστου του 2019.

  • Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για ύφεση στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή με αύξηση ΑΕΠ 4% & δαπάνες 7%, αλλά αν για κάποιο λόγο τελειώσει όλο αυτό, στο τέλος θα μείνει ένα νέτο-σκέτο τεράστιο χρέος που απλά θα καεί όπως όλοι μας.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ είναι “καταδικασμένες” να αναπτύσσονται συνεχώς πάση θυσία πληρώνοντας ακριβά. Αν δεν το κάνουν, όντας μακράν ο πρώτος εξαγωγικός εταίρος όλων, με το δολάριο παγκόσμιο αποθεματικό & ρυθμιστή των τιμών όλων των βασικών αξιών και εμπορευμάτων, θα βυθίσουν τον πλανήτη σε τέτοια καραμπινάτη πραγματική ύφεση που όμοια της δεν ζήσαμε ποτέ.

  • Η τελευταία ύφεση του 2008-09 (χρηματοοικονομικής υφής κυρίως) θα μοιάζει με παιδική χαρά. Το δολάριο αποτελεί το κυρίαρχο μέσο στις διεθνείς συναλλαγές, καθώς το 70% περίπου των συναλλαγματικών αποθεμάτων στις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, βρίσκεται υπό τη μορφή νομίσματος ΗΠΑ.

Δεν καθορίζει μόνο τις ενεργειακές τιμές. Αλλά αγοράζεις ενέργεια μόνο με δολάριο το οποίο οφείλεις να διατηρείς ως κράτος σε απόθεμα. Μία χώρα της Ευρωζώνης πχ αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας ως συναλλαγματικό μέσο το δολάριο και όχι το ευρώ ή το ρούβλι, παρότι οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν στη συγκεκριμένη συνδιαλλαγή.

  • Στην ενέργεια αν και οι εισαγωγές της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ είναι περίπου 2%, οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με δολάριο κυμαίνονται στο 80%, διότι χρησιμοποιούν το ευρώ μόνο για τις εισαγωγές από τη Νορβηγία. Συμπερασματικά, δεν βλέπω πως μπορεί να αντιστραφεί αυτή η αέναη αύξηση χρέους

Αλλά κανένα πρόβλημα, είναι μόνο μερικά τρισεκατομμύρια δολαριάκια . 🤓😉

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ