ΗΠΑ: Έρευνα για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση από τον Ίλον Μασκ της εξαγοράς μετοχών του Twitter

Την καθυστέρηση στην ανακοίνωση από τον Ίλον Μασκ σχετικά με την εξαγορά των μετοχών της Twitter Inc διερευνά η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», ο Μασκ αποκάλυψε την αγορά μετοχικού πακέτου 9,2% του Twitter στην αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) στις 4 Απριλίου, με καθυστέρηση τουλάχιστον δέκα ημερών, ενώ είχε ξεπεραστεί το ποσοστό εξαγοράς μετοχικού πακέτου 5%, που είναι το όριο για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση της αγοράς μετοχών.

Ένας επενδυτής που έχει στην κατοχή του ποσοστό μεγαλύτερο του 5% των μετοχών μιας εταιρείας, πρέπει να συμπληρώσει ένα έντυπο και να το καταθέσει στη SEC εντός δέκα ημερών. Η κίνηση αυτή έχει τον χαρακτήρα έγκαιρης προειδοποίησης των υπόλοιπων μετόχων ότι ένας μεγάλος επενδυτής μπορεί να επιδιώξει να πάρει τον έλεγχο της εταιρείας.

Η SEC αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής της Tesla Inc δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού, που του απηύθυνε το Reuters.

Πέρα από την καθυστέρηση, η κατάθεση σχετικών εγγράφων που έκανε ο Μασκ στις 4 Απριλίου χαρακτηρίζει το μετοχικό μερίδιό του ως παθητικό. Με αυτήν την κίνηση δήλωνε προς την αρμόδια επιτροπή ότι δεν σχεδίαζε να εξαγοράσει το Twitter ούτε να επηρεάσει τη διοίκηση ή τη λειτουργία του ως επιχείρηση.

Ωστόσο την επόμενη ημέρα τού προσφέρθηκε μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Twitter Inc, ενώ περίπου δύο εβδομάδες αργότερα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έκλεισε μία συμφωνία 44 δισ. δολαρίων (41,84 δισ. ευρώ) για την εξαγορά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μασκ έχει ένα μακρύ ιστορικό διενέξεων με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Πρόσφατα ένας Αμερικανός δικαστής τον επέπληξε επειδή προσπάθησε να υπεκφύγει από έναν διακανονισμό με την ίδια επιτροπή, ενώ η SEC απαιτεί την εποπτεία από την ίδια των αναρτήσεων του Μασκ σχετικά με την Tesla στο Twitter.

Τον Απρίλιο, η συνδρομητική έκδοση για την τεχνολογία «Τhe Information» ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου διερευνά το αν ο Μασκ παραβίασε έναν νόμο που απαιτεί από εταιρείες και επενδυτές να αναφέρουν συγκεκριμένες εξαγορές μεγάλων μετοχικών πακέτων στις αρμόδιες Αρχές κατά των μονοπωλίων της αγοράς στις ΗΠΑ.