ΗΠΑ: Έγκριση νέου τεστ της Roche που υπολογίζει το επίπεδο αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2

Όλο και περισσότερο όπλα αποκτά η ανθρωπότητα στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν ένα τεστ της Roche που υπολογίζει το επίπεδο των αντισωμάτων που φέρουν όσοι έχουν εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την COVID-19, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος.

Το συγκρεκριμένο ορολογικό τεστ, το οποίο ονομάζεται Elecsys Anti-SARS-CoV-2, εγκρίθηκε στο πλαίσιο μιας επείγουσας διαδικασίας χορήγησης άδειας από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, διευκρινίζει η Roche στην ανακοίνωσή της.

Η εξέταση σε δείγμα αίματος έχει ήδη αρχίσει να γίνεται από τον Σεπτέμβριο στις χώρες που αποδέχονται τη σήμανση για τη συμμόρφωση προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα (CE). Το τεστ επιτρέπει τον υπολογισμό των αντισωμάτων κατά της πρωτεΐνης ακίδας (πρωτεΐνη S) του SARS-CoV-2 , η οποία επιτρέπει στον νέο κορωνοϊό να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Πολλά εμβόλια που μελετώνται αυτήν την περίοδο επιδιώκουν να προκαλέσουν μια αντίδραση σε επίπεδο αντισωμάτων κατά αυτής της πρωτεΐνης, υπενθυμίζει ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος, σημειώνοντας ότι το εν λόγω τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρηθεί η ανοσολογική απόκριση ασθενών και να παρακολουθηθεί η εξέλιξή της με την πάροδο του χρόνου.

Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τις δωρεές πλάσματος, που αποτελούν αντικείμενο μελέτης στο πλαίσιο των επιλογών για μια θεραπεία κατά του νέου κορωνοϊού και είναι ακόμη πολύ περιορισμένες.

Το τεστ διενεργείται σε μηχανές αναλύσεων του ελβετικού ομίλου, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε πολλά νοσοκομεία και εργαστήρια αναλύσεων. Αυτές επιτρέπουν την εξασφάλιση ενός αποτελέσματος για την εξέταση σε περίπου 18 λεπτά, διευκρίνισε η Roche.