ΗΠΑ: Έγινε το πρώτο βήμα για την παραπομπή του Τραμπ

Στην έγκριση των δύο κατηγοριών (“άρθρων μομφής”) με τις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να παραπεμφθεί σε δίκη στη Γερουσία, με το ερώτημα της αποπομπής του από το ύπατο κρατικό αξίωμα, ενέκρινε η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της χώρας.

Με πλειοψηφία 23 βουλευτών έναντι 17, η Επιτροπή ενέκρινε τόσο την κατηγορία περί κατάχρησης εξουσίας, όσο και εκείνη για παρεμπόδιση έρευνας του Κογκρέσου από πλευράς του αρχηγού του κράτους.

Πλέον η διαδικασία παραπέμπεται στην Ολομέλεια της Βουλής. Σε περίπτωση που η πλειοψηφία της αποφασίσει να παραπέμψει τον Τραμπ σε δίκη (πράγμα που αναμένεται να συμβεί, αφού στο σώμα πλειοψηφεί το Δημοκρατικό Κόμμα), ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα δικαστεί από τη Γερουσία, άνω σώμα του Κογκρέσου.

Για να καθαιρεθεί από το αξίωμά του, χρειάζεται να καταδικαστεί με τις ψήφους τουλάχιστον των δύο τρίτων των γερουσιαστών (67 στους 100), κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο, αφού οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν 53 γερουσιαστές.

Η παραπομπή αφορά την υπόθεση των επαφών του Τραμπ με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι, στις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ζήτησε έρευνα κατά του Δημοκρατικού υποψήφιου για το χρίσμα εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020 Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ, καθώς και έρευνα για μια θεωρία συνωμοσίας περί “ουκρανικής παρέμβασης” στις αμερικανικές εκλογές του 2016.