ΗΠΑ: Αρχίζει σήμερα στη Γερουσία η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ – Ο ίδιος δεν θα παρουσιαστεί

Αρχίζει σήμερα στην αμερικανική Γερουσία η δίκη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της υποκίνησης σε ανταρσία αναφορικά με τα γεγότα της 6η Ιανουαρίου και της αιματηρής εισβολής οπαδών του στο Καπιτώλιο. Ο Τραμπ είναι μόνος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που παραπέμφθηκε δύο φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το κατηγορητήριο θα υποστηρίξουν εννέα Δημοκρατικοί βουλευτές σε ρόλο εισαγγελέα, ενώ την υπεράσπιση του τέως προέδρου έχει αναλάβει ομάδα δικηγόρων. Ο ίδιος ο Τραμπ δεν προτίθεται να παρουσιαστεί στη δίκη, ούτε καν να στείλει απολογητικό υπόμνημα, και παραμένει στην οικία της οικογένειας, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, από τις 20 Ιανουαρίου, οπότε έφυγε από τον Λευκό Οίκο, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Βασικό επιχείρημα της υπεράσπισής του θα είναι το ότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα η καταδίκη ενός πρώην προέδρου από τη Γερουσία. Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανό να πετύχει τη συσπείρωση της μεγάλης πλειονότητας των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, ακόμη και πολλών από εκείνους που εξοργίστηκαν με τη στάση του Τραμπ στη διάρκεια των τελευταίων ημερών της προεδρίας του. Σε αντίστοιχη ψηφοφορία πριν από την έναρξη της δίκης, οι 45 από τους 50 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της μη διεξαγωγής της, ενώ μόνο πέντε συνάδελφοί τους συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς. Για να καταδικαστεί ο Τραμπ χρειάζεται να συμφωνήσουν 17, ώστε να προκύψει η κατά το σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, πράγμα απίθανο.