ΗΠΑ: Ανάκαμψη της δημοτικότητας του Αμερικανού προέδρου

Κατά 6 μονάδες ανέβηκε αυτήν την εβδομάδα η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, φτάνοντας στο 42% και ανακάμπτοντας από το ιστορικό χαμηλό της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείο ειδήσεων Reuters και μεταδόθηκε χθες.

Η διήμερη δημοσκόπηση κατέγραψε ότι το 52% του δείγματος αποδοκιμάζει το έργο του Δημοκρατικού. Η δημοτικότητα του κ. Μπάιντεν βρίσκεται κάτω από το 50% από τον Αύγουστο του 2021, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία ότι οι Δημοκρατικοί οδεύουν προς την απώλεια ελέγχου τουλάχιστον του ενός από τα δύο σώματα του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει βρεθεί αντιμέτωπος φέτος με ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλε στο να αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων στις αγορές, την ώρα που οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά την κομματική συσπείρωση, στις τάξεις των υποστηρικτών των Δημοκρατικών η δημοτικότητα του κ. Μπάιντεν αυξήθηκε στο 78%, από το 72% όπου είχε φτάσει την περασμένη εβδομάδα. Στην αντίπερα όχθη, μόλις το 12% των Ρεπουμπλικάνων εγκρίνει τις επιδόσεις του προέδρου στο αξίωμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν ήταν σε επίπεδο συγκρίσιμο με αυτής του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία κατακρημνίστηκε στο 33% τον Δεκέμβριο του 2017.

Η δημοσκόπηση των Ipsos/Reuters διενεργήθηκε στα αγγλικά, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005 αμερικανών ψηφοφόρων σε όλες τις ΗΠΑ. Στο δείγμα συμπεριλαμβάνονταν 435 πρόσωπα που δήλωσαν υποστηρικτές των Δημοκρατικών και άλλα 371 που δήλωσαν υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος εκτιμάται σε ±4%.