ΗΠΑ: Ανάκαμψη για την παραγωγή πετρελαίου στον ορίζοντα;

Πτώση κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα αναμένεται να σημειώσει η παραγωγή αργού των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Energy Information Administration (EIA). Πρόκειται για βελτιωμένες αναθεωρημένες εκτιμήσεις, σε σχέση με αντίστοιχες για τον μήνα Σεπτέμβριο, κατά τις οποίες η αμερικανική πετρελαϊκή παραγωγή θα υποχωρούσε κατά 870.000 βαρέλια την ημέρα.

Η ΕΙΑ αναφέρει ότι η πετρελαιοπαραγωγή των ΗΠΑ για τον μήνα Σεπτέμβριο ανήλθε στα 11,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αριθμός που αναμένεται να πέσει στα 11 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα κατά μέσο όρο για το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η πτώση αυτή υποδεικνύει ότι νέες γεωτρήσεις δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν τις απώλειες που θα σημειωθούν από την παραγωγή των ήδη υπαρχόντων κοιτασμάτων.

Οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας πρόσθεσαν νέα θαλάσσια γεωτρύπανα στο ήδη υπάρχον δίκτυο για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν την πρόσφατη άνοδο των πετρελαϊκών τιμών. Παρ’ όλα αυτά, ο φόβος για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος Covid-19 καθιστά τις εκτιμήσεις σχετικά με την ανάκαμψη της ζήτησης για μαύρο χρυσό ιδιαίτερα δυσοίωνες.

Η ΕΙΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα φτάσει κατά μέσο όρο τα 92,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το υπόλοιπο του 2020, πτώση κατά 8,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το 2019. Οι εκτιμήσεις είναι περισσότερο αισιόδοξες για το 2021, καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 6,3 εκατ. βαρέλια.

Η αμερικανική πετρελαϊκή ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 1,74 εκατ. βαρέλια/ημέρα, στα 19,97 εκατ. βαρέλια/ημέρα συνολικά, ενώ η παραγωγή της χώρας αναμένεται να σημειώσει πτώση κατά 360.000 εκατ. βαρέλια/ημέρα, στα 11,09 εκατ. βαρέλια/ημέρα συνολικά.

Φωτό: Etienne Laurent/ΑΠΕ-ΜΠΕ