ΙΟΒΕ: Βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα τον Μάιο – Σε υψηλό 10ετίας οι προσδοκίες σε ξενοδοχεία, εστιατόρια

Βελτιωμένο αποδείχθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 108 μονάδες τον Μάιο έναντι 105,1 μονάδων τον Απρίλιο, ενώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι (108,6 μονάδες τον Μάιο του 2021). 

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο δημοσίευσε τα σχετικά στοιχεία, βελτιώθηκαν κυρίως στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο και λιγότερο στις υπηρεσίες, ενώ ο τομέας των κατασκευών κινήθηκε έντονα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ενώ η άνοδος στις Υπηρεσίες ήταν ήπια, σημειώθηκε ισχυρή βελτίωση των προσδοκιών στον κλάδο των ξενοδοχείων – εστιατορίων, με τον σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει στο μέγιστο επίπεδο από το 2012, αποτελώντας μια πρώτη ένδειξη της ισχυρής δυναμικής του κλάδου κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις δεν περιόρισαν περαιτέρω την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία ανέκαμψε από το χαμηλό 4,5 ετών (τον Απρίλιο), παραμένοντας ωστόσο σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Η ανάκαμψη του Μαΐου, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οφείλεται εν μέρει στις θετικές επιδράσεις των παρεμβάσεων πολιτικής για την ενεργειακή κρίση, οι οποίες εκτείνονται και σε κλάδους που επηρεάζονται σημαντικά από την κατανάλωση των νοικοκυριών και το ενεργειακό κόστος. Άλλωστε, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, χωρίς να διαφαίνεται σύντομα η λήξη του και με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία να κλιμακώνονται.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναδεικνύεται σταδιακά η σημασία παρεμβάσεων πολιτικής, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, οι οποίες όμως χρειάζεται πλέον να έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και στρατηγικό χαρακτήρα, οδηγώντας σε ενδυνάμωση της παραγωγής και της οικονομίας.

Μικρότερη επίπτωση στο οικονομικό κλίμα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο έχουν και οι επιδράσεις της πανδημίας, με τη βελτίωση των σχετικών δεδομένων να συνεχίζεται και τα περιοριστικά μέτρα να χαλαρώνουν περαιτέρω. Αυτές οι εξελίξεις αναμένεται να αποτυπωθούν στον τουρισμό, η πορεία του οποίου θα είναι κρίσιμη για τις προσδοκίες τους επόμενους μήνες.  

Αναλυτικότερα:  

  • στη Βιομηχανία, το ήπια αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν αισθητά και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν.  
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση υποχώρησαν αισθητά.  
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώθηκαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται ελαφρά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων ενισχύονται αισθητά.  
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν ήπια, εκείνες για τη ζήτηση εξασθένισαν αισθητά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης ενισχύθηκαν σημαντικά.  
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν ελαφρά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση εντός ενός έτους οι οποίες βελτιώθηκαν ήπια. Παράλληλα ενισχύθηκαν αισθητά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και βελτιώνεται σημαντικά η πρόθεση για αποταμίευση.