ΙΟΒΕ: Ανεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη – Έως και 5,5% το 2021

Στην αισθητή αναβάθμιση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία προχώρησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο πλέον «βλέπει» ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 5% έως 5,5% για το 2021.

Η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του περασμένου Απριλίου, όταν το ΑΕΠ αναμενόταν να αναπτυχθεί φέτος κατά 3,5% έως 4%.

«Η ελληνική οικονομία μπορεί να αξιοποιήσει το ισχυρό αναπτυξιακό κύμα της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά πρέπει να διατηρήσει την προσοχή της» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ιδρύματος, Νίκος Βέτας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και στο δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη θα είναι της τάξεως του 3,5% έως 4,0% έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 1,5% έως 2,0%.

Οι βελτιωμένες εκτιμήσεις της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ, βασίζονται στην μικρότερη ύφεση έναντι της αναμενόμενης που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021, στην καλύτερη οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης, στη διατήρηση των μέτρων στήριξης και της μετάθεσης των ιδιωτικών πληρωμών λόγω της πανδημίας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, αλλά και από τη βελτίωση επιμέρους δεικτών, όπως οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ο κ. Βέττας σημείωσε ότι το δημόσιο ταμείο ξοδεύει, ωστόσο, η δημοσιονομική ευστάθεια θα πρέπει να είναι «πυλώνας» στο επόμενο διάστημα.

Ενδοχόμενο για «λουκέτα»

Μάλιστα επεσήμανε ότι λόγω των μέτρων στήριξης πολλές επιχειρήσεις έχουν μπει στον πάγο και όταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης «θα διαπιστώσουμε ότι δεν θα είναι όλες βιώσιμες. Κάποιες θα στραφούν σε άλλο αντικείμενο. Αυτό που ζούμε σήμερα, είναι μια μαγική εικόνα στο θέμα των πτωχεύσεων και της ανεργίας. Όταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης, θα δούμε αλλαγές».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος λουκέτων εξηγώντας ότι πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν κίνητρο να βγουν από την αγορά καθώς και το κεφάλαιο και η εργασία τους ήταν προστατευμένα.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2021

  • ΚΕΠΕ 4,7%
  • Κομισιόν 4,1%
  • ΟΣΣΑ 3,8%
  • Τράπεζα της Ελλάδος 4,2%
  • Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής 3,6% έως 4,8%
  • Προϋπολογισμός 3,6%