IOBE: Ύφεση 8% φέτος, ανάπτυξη 4,5% το 2021 για την ελληνική οικονομία

Πολύ κοντά στην εκτίμηση της κυβέρνησης για την εφετινή πορεία της οικονομίας κινείται το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ. Ωστόσο το ινστιτούτο κρατάει μικρό καλάθι για τις επιδόσεις της επόμενης χρονιάς, ενώ προειδοποιεί ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας. Δυσμενείς εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο και νέα lockdown θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο δυσμενές σενάριο της λεγόμενης διπλής βουτιάς.

Συγκεκριμένα στο βασικό του σενάριο το ΙΟΒΕ βλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8% φέτος (έναντι εκτίμησης για ύφεση 7,5% τον περασμένο Ιούλιο) και ρυθμούς ανάκαμψης 4% με 4,5% το 2021. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά η ελληνική οικονομία θα καλύψει μόνο το ήμισυ του χαμένου εδάφους. Αυτή είναι η εκτίμηση άλλωστε και διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ, αλλά και επενδυτικών οίκων, που βλέπουν το ελληνικό ΑΕΠ να επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα το 2022.

To δυσμενές σενάριο θέλει την ελληνική οικονομία να παραμένει σε ύφεση και την επόμενη χρονιά, αν και ηπιότερη σε σχέση με την εφετινή. Συγκεκριμένα βλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,5% έως 4% το 2021.

Κληθείς να σχολιάσει ποιοι παράγοντες θα πυροδοτούσαν το δυσμενές σενάριο για την οικονομία ο Γενικός Διευθυντής, Νίκος Βέττας ανέφερε πως τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα, εάν έχουμε συνθήκες lockdown στις ευρωπαϊκές χώρες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αλλά και μία νεφελώδη κατάσταση σχετικά με το εμβόλιο.

Ο κ. Βέττας σημείωσε πως σε παγκόσμιο επίπεδο, η κρίση δεν θα περιοριστεί μέσα στο τρέχον έτος αλλά θα επεκταθεί και σε σημαντικό τμήμα του επόμενου. Η εικόνα δεν είναι ίδια για όλους τους κλάδους. Ορισμένοι τομείς κινούνται ανοδικά, και ιδίως αυτοί που σχετίζονται με νέες τεχνολογίες, ενώ άλλοι, ιδίως αυτά που βασίζονται σε άμεσες ανθρώπινες επαφές, πλήττονται βαθιά.

Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας συνυπάρχουν τρεις ισχυρές τάσεις, πρώτον όσες προκαλούνται από την τρέχουσα κρίση δεύτερον η δυναμική που έχει δημιουργηθεί μετά την προηγούμενη δεκαετή προσαρμογή και τα αντίστοιχα τρία προγράμματα και τρίτον, η προσδοκία της στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως μέσα από το ειδικό ταμείο που δημιουργείται.

Στον τουρισμό το πλήγμα είναι ιδιαίτερα βαρύ. Η ζήτηση και η αντίστοιχη κερδοφορία μειώνονται έντονα και για επιχειρήσεις σε μια σειρά άλλων κλάδων που πλήττονται άμεσα από το υγειονομικό πρόβλημα. Από την άλλη οι εξαγωγές αγαθών δείχνουν αξιοσημείωτη αντοχή, ενώ και το κόστος χρηματοδότησης της χώρας διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ υπογράμμισε τέλος πως κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία για αλλαγή πορείας.