Intralot: Η πεμπτουσία της σκοτοδίνης και τα ντεσού του conference call της ΤΕΝΕΡΓ

 • ΙΝΤΡΑΛΟΤ Η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΚΟΤΟΔΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΤΕΣΟΥ ΤΟΥ CONFCALL ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ

Φίλοι μικρομέτοχοι, η στήλη ”ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΨΗ” νιώθει απόλυτα δικαιωμένη στην περίπτωση της ΙΝΤΡΑΛΟΤ. Όταν πριν από τέσσερα και τρία χρόνια φώναζε προσοχή μην ακούτε τα μεγάλα λόγια του διευθύνοντος συμβούλου, η εταιρεία οδεύει προς αρνητικά ίδια κεφάλαια, όλοι μας την είχαν πέσει. Μας λέγανε ότι επίκειται μεγάλο turnaround story και ότι ο τάδε μεγάλος διαχειριστής αγόρασε τη μετοχή και ότι δεν θα ξέρουμε που να κρυφτούμε.

 • Τελικά, αυτοί είναι που δεν ξέρουν που να κρυφτούν.
 • Η αξιοπιστία τους πήγε στον πάτο.
 • Μάλιστα είχαμε δεχθεί απίστευτο μπούλινγκ ώστε να αποσύρουμε αυτά που γράφαμε..
 • Αλλά όπως ξέρετε δεν υποκύψαμε ποτέ.

Πάμε τώρα να δούμε τα αποτελέσματα της ΙΝΤΡΑΛΟΤ του Α΄ εξαμήνου. Δυστυχώς φίλοι μικρομέτοχοι, η ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΔΕΝ δουλεύει για τους μετόχους της (!!!!!). Αυτοί είναι τα κορόιδα της υπόθεσης. Το χαρτί από τα 29€ έχει πάει στα 0.50€ αλλά από την άλλη κάποιοι κάνουν τρελό πάρτι και εξηγούμαστε.

 • Οι τραπεζίτες και ομολογιούχοι το Α’ εξάμηνο του 2019 πήραν από την εταιρεία 26.9 εκ ευρώ (!!!). Πέρσι είχαν πάρει 25.4 εκ ευρώ.
 • Οι μέτοχοι της μητρικής από ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ πήραν φέτος ζημιές 27.2 εκ ευρώ (!!!!!) Πέρσι είχαν πάρει ζημιές 4 εκ ευρώ.
 • Όμως από την άλλη, οι μέτοχοι στις μη ελέγχουσες συμμετοχές πήραν κέρδη 17.1 εκ ευρώ και πέρσι είχαν πάρει κέρδη 16.8 εκ ευρώ. Μιλάμε για σουρεάλ κατάσταση.

Συγχρόνως, επειδή τα στελέχη κάνουν πολύ καλή δουλειά είπαν να δώσουν και μια αυξησούλα στον εαυτό τους. Οι αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης του ομίλου ανήλθαν κατά την περίοδο 1/1-30/6/2019  σε 3.8 εκ ευρώ από 3.6 εκ ευρώ πέρσι. Τα πήραν αυτά τα λεφτά γιατί έκαναν καλή δουλειά.

Ο κύκλος εργασιών από 409 εκ ευρώ το Α΄ εξάμηνο του 2018 πήγε σε 378 εκ ευρώ το Α’ εξάμηνο του 2019. Τα EBITDA από 69.8 εκ ευρώ σε 58.6 εκ ευρώ και οι ζημιές στους μετόχους της μητρικής από ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ από 4 εκ ευρώ σε 27.2 εκ ευρώ.

Αποτέλεσμα εικόνας για intralot greece

Πλέον η ΙΝΤΡΑΛΟΤάρα έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια, που αναλογούν στους μετόχους της μητρικής εταιρείας, της τάξης των 16 εκ ευρώ. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό, αφού ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε από 615.2 εκ ευρώ σε 652.3 εκ ευρώ και ο καθαρός δανεισμός/ΕBITDA αυξήθηκε από 8.81 φορές στις 11.11 φορές.

 • Στα δέντρα φίλοι μικρομέτοχοι.
 • Τα αποτελέσματα της ΙΝΤΡΑΛΟΤ είναι η απόλυτη σκοτοδίνη.
 • Ευελπιστούμε τώρα που έχει πάρει ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης το θέμα ΙΝΤΡΑΛΟΤ πάνω του να καταφέρει να γυρίσει το μαγαζί.
 • Είναι κρίμα όμως, μεγάλος άνθρωπος να πρέπει να επιστρέφει να διοικήσει την εταιρεία του επειδή τόσα χρόνια τα μεγαλοστελέχη του την έχουν “φιλάν φυστίκ”.

*****************

 • Τώρα πάμε σε μια αγαπημένη μετοχή της στήλης “ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΨH”, της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ.

Φίλοι μικρομέτοχοι, διαβάζουμε κάτι παλαβά του στυλ γιατί δεν επιτρέπονται οι δημοσιογράφοι να μπαίνουν στα conference call της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ.

 • Έχουμε ξεφύγει πλήρως!! Από πού κι ως που έχει ακουστεί να πρέπει να μπαίνουν οι δημοσιογράφοι στα conference calls.

Για να ξέρετε, η Μέκκα του καπιταλισμού η Αμερική δημιούργησε αυτό το θεσμό ώστε στα αποτελέσματα αναλυτές και μεγαλομέτοχοι από όλο τον κόσμο που έχουν επενδύσει σε αμερικάνικες εταιρείες να μπορούν να έχουν πρωτογενή ενημέρωση για τα αποτελέσματα από την διοίκηση και να προβαίνουν σε ότι ερωτήσεις θέλουν. Πουθενά στην Αμερική δεν μπαίνουν δημοσιογράφοι στα conference calls.

 • Αυτό που συμβαίνει είναι ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ την επόμενη ημέρα ανεβάζει το transcript του conference call πχ στο Bloomberg. Έτσι ώστε όσοι έχουν Bloomberg Terminal να μπορούν να ενημερώνονται για το τι έγινε.

Πάμε τώρα στα αποτελέσματα του Α΄ εξαμήνου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ.

Μας άρεσαν τα νούμερα πάρα πολύ. Οι ενοποιημένες πωλήσεις αυξήθηκαν από 138.7 εκ ευρώ σε 141.6 εκ ευρώ. Τα EBITDA από 81.8 εκ ευρώ σε 88.7 εκ ευρώ και τα ΚΜΦΔΜ από 18.4 εκ ευρώ σε 29.9 εκ ευρώ. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι ο κύκλος εργασιών στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής αυξήθηκε κατά 7.3% από 104.3 εκ ευρώ σε 111.9 εκ ευρώ.

 • Προσέξτε όμως, τα EBITDA του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής αυξήθηκαν κατά 14.2% από 75.3 εκ ευρώ σε 86 εκ ευρώ δηλαδή το περιθώριο πήγε από 72.2% σε 76.9% (!!!). Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε από 646 εκ ευρώ που ήταν στο τέλος του 2018 σε 689 εκ ευρώ.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ από τότε που ξεκίνησε επενδύει στις ανεμογεννήτριες. Για να καταλάβετε, η αξία ενσώματων παγίων στοιχείων στις 30/06/2019 ήταν 1.276 δις ευρώ, η ΜΟΤΟΡΟΙΛ έχει αξία ενσώματων παγίων 1.058 δις ευρώ. Άρα, αν όλα αυτά τα χρόνια δεν δανειζόταν η ΤΕΝΕΡΓΑ για να αγοράσει ανεμογεννήτριες-πάγια δεν θα είχε φτάσει εδώ που είναι.

 • Για να καταλάβετε, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι μηχανή παραγωγής μετρητών. Το λειτουργικό κέρδος πριν τη μεταβολή του κεφαλαίου κίνησης ανήλθε σε 88.1 εκ ευρώ από 83.5 εκ ευρώ και οι καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 98.9 εκ ευρώ από 102.9 εκ ευρώ. Έτσι, η εταιρεία έκανε αγορές ενσώματων παγίων της τάξης των 106.8 εκ ευρώ φέτος ενώ πέρσι είχε κάνει μόνο 21.16 εκ ευρώ.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στο τέλος του Α΄ εξαμήνου του 2020 θα έχει ακόμα 480 MW εγκατεστημένη ισχύ από τα οποία τα 358 MW θα είναι στην Αμερική και τα 122 MW θα είναι στην Ελλάδα.

 • Οι αναλυτές στο conference call ήθελαν να πάρουν μια αίσθηση τι EBITDA θα συνεισφέρουν αυτά τα MW.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, θα συνεισφέρουν 75-80 εκ ευρώ και περίπου 10-11 εκ ευρώ θα είναι τα EBITDA από τα projects των απορριμμάτων σε Πελοπόννησο και Ήπειρο.

 • Το conference call είχε και λίγο πλάκα διότι κάποια αναλύτρια στον υπολογισμό της για τον καθαρό δανεισμό βάζει μέσα και τις υποχρεώσεις που έχει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Αμερική στους Tax Equity Investors (TEI).

Τουλάχιστον, η αναλύτρια είχε την καλοσύνη να ρωτήσει πως γίνεται treat λογιστικά αυτό. Η διοίκηση ήταν αποστομωτική. Οι επενδυτές αυτοί, όπως λέει και ο τίτλος, είναι Equity Investors. Δηλαδή εισφέρουν κεφάλαια για να μπορούν να παίρνουν τις φορολογικές ζημιές.

 • Οι ΗΠΑ έχουν βρει τον τρόπο με αυτό το εργαλείο να βοηθούν τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Άρα φίλοι μικρομέτοχοι, το Tax Equity δεν προσμετράται στον καθαρό δανεισμό, τελεία και παύλα.

Εμείς πιστεύουμε ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει λαμπρό μέλλον και συμφωνούμε απόλυτα με τον αναλυτή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ Securities που βλέπει τα EBITDA το 2020 να είναι στα 250.2 εκ ευρώ και τα ΚΜΦΔΜ στα 60.1 εκ ευρώ και το 2021 τα EBITDA να είναι στα 264.5 εκ ευρώ και τα ΚΜΦΔΜ στα 63.7 εκ ευρώ.

Τελειώνοντας, η διοίκηση τόνισε ότι η εταιρεία όπως έχει πει και παλαιότερα, το 50% των ταμειακών ροών θα το χρησιμοποιεί για επενδύσεις πάγιου εξοπλισμού και το 50% θα το επιστρέφει πίσω στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων ή επιστροφής κεφαλαίου.

Φίλοι μικρομέτοχοι, σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

Από τον Ειδικό Συνεργάτη του μ/μ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

*****