Ινδονησία: Δώδεκα γυναίκες νεκρές από κατολίσθηση σε παράνομο ορυχείο

Δώδεκα γυναίκες που εργάζονταν σε παράνομο χρυσωρυχείο στην επαρχία της Βόρειας Σουμάτρα στην Ινδονησία σκοτώθηκαν από κατολίσθηση που προκλήθηκε και είχε ως συνέπεια να καταπλακωθούν από τη λάσπη, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στην Ινδονησία υπάρχουν πολλά «αυτοσχέδια» ορυχεία, καθώς η χώρα είναι πλούσια σε κοιτάσματα πολύτιμων μετάλλων και οι κάτοικοι ψάχνουν συχνά σε εγκαταλειμμένα ορυχεία για να βρουν ίχνη χρυσού χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας.

Το δυστύχημα σημειώθηκε χθες στην περιοχή Μανταλίνγκ Νατάλ και οι 12 γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους ήταν ηλικίας 30 ως 50 ετών και έψαχναν για χρυσό σε εγκαταλειμμένο παράνομο χρυσωρυχείο.

«Δώδεκα γυναίκες καταπλακώθηκαν από κατολίσθηση σε πλαγιά και σκοτώθηκαν όλες» διευκρίνισε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Μάρλον Ρατζαγκουκγκούκ χθες το βράδυ στο AFP, διευκρινίζοντας ότι τα θύματα δεν ήταν επαγγελματίες μεταλλωρύχοι και οι σοροί τους παραδόθηκαν στις οικογένειές τους.

Δύο γυναίκες που εργάζονταν μαζί τους κατάφεραν να απεγκλωβιστούν και έτρεξαν σε κοντινό χωριό για να ειδοποιήσουν τις Αρχές.

Τα σωστικά συνεργεία εργάζονταν για ώρες για να ανασύρουν τα πτώματα, τα οποία βρίσκονταν σε τρύπα βάθους δύο μέτρων που ήταν γεμάτη λάσπη.

Μεγάλος αριθμός μεταλλωρυχείων υπάρχει σε αυτήν την περιοχή, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Μεντάν της επαρχίας της Βόρειας Σουμάτρας και στην οποία πολλά ορυχεία έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους.

Οι κατολισθήσεις την εποχή των βροχών που προκαλούν δυστυχήματα είναι συχνό φαινόμενο στη νοτιοανατολική Ασία. Πέρυσι έξι εργαζόμενοι σε ορυχείο σκοτώθηκαν από την κατάρρευση παλιού παράνομου ορυχείου στην Παρίτζι Μουτόνγκ στη νήσο Σουλαουέσι.

Το 2020, έντεκα εργαζόμενοι σε ορυχείο στην Σουμάτρα σκοτώθηκαν από κατολίσθηση που προκλήθηκε από ισχυρές βροχοπτώσεις.