Ινδία: Σχεδόν τρεις τόνους ηρωίνης από το Αφγανιστάν κατέσχεσαν οι Αρχές

Σχεδόν τρεις τόνους ηρωίνης που προερχόταν από το Αφγανιστάν και η αξία της υπολογίζεται σε 200 δισεκατομμύρια ρουπίες (2,31 δισεκ. ευρώ) ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν Ινδοί αξιωματούχοι.

Το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο παράνομος προμηθευτής οπίου, όμως αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι ισλαμιστές Ταλιμπάν έχουν δηλώσει πως σχεδιάζουν να απαγορεύσουν το εμπόριο ναρκωτικών, χωρίς να κάνουν γνωστές λεπτομέρειες για το πώς θα το πράξουν.

Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν σε σχέση με την κατάσχεση των ναρκωτικών και οι έρευνες συνεχίζονται, δήλωσε αξιωματούχος στην Γκουτζαράτ, ζητώντας να μην κατονομαστεί διότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημόσια.

Η κορυφαία ινδική υπηρεσία κατά του λαθρεμπορίου (Directorate of Revenue Intelligence, DRI) κατέσχεσε στις 15 Σεπτεμβρίου δύο κοντέινερ στο λιμάνι Μούντρα της Γκουτζαράτ αφού έλαβε την πληροφορία ότι περιείχαν ναρκωτικά, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος. Μέσα στα εμπορευματοκιβώτια βρέθηκαν 2.988 κιλά ηρωίνης.

Η εισαγωγή των εμπορευματοκιβωτίων είχε γίνει από μια εταιρεία στη νότια παραλιακή πόλη Βιτζαγιαουάντα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι έρευνες που διεξάγονται έχουν μέχρι στιγμής αποκαλύψει την εμπλοκή Αφγανών υπηκόων, οι οποίοι ερευνώνται.

Τα ναρκωτικά κατευθύνονταν στο Δελχί και οι δύο συλληφθέντες είχαν ζητήσει να τους χορηγηθεί άδεια εισαγωγών-εξαγωγών, αναφέροντας ως βάση τους μια διεύθυνση κατοικίας στη Βιτζαγιαουάντα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της αστυνομίας της πόλης αυτης.

Στα παραστατικά αναφερόταν ότι τα κοντέινερ περιέχουν ημιεπεξεργασμένες πέτρες ταλκ από το Αφγανιστάν και είχαν σταλεί από το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν προς το λιμάνι Μούντρα στην Γκουτζαράτ, δήλωσε αξιωματούχος της Γκουτζαράτ, προσθέτοντας πως ιατροδικαστικές αναλύσεις έδειξαν την παρουσία ηρωίνης.