Ινδία: Πάνω από 1,7 εκατ. τόνοι σιτηρών παραμένουν αποθηκευμένοι σε λιμάνια

Η Ινδία επέτρεψε αποστολές σιταριού 469.202 τόνων μετά την απαγόρευση των περισσότερων εξαγωγών τον περασμένο μήνα, αλλά τουλάχιστον 1,7 εκατ. τόνοι βρίσκονται στα λιμάνια και θα μπορούσαν να υποστούν ζημιές από τις επικείμενες βροχές της εποχής των μουσώνων, δήλωσαν στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη της βιομηχανίας.

Οι αποστολές που έχουν επιτραπεί κινήθηκαν κυρίως προς το Μπαγκλαντές, τις Φιλιππίνες, την Τανζανία και τη Μαλαισία, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ήταν αυτός που αναφέρθηκε και στη συνολική ποσότητα που εξήχθη.

Η απαγόρευση μείωσε τις ινδικές εξαγωγές σιταριού σε 1,13 εκατ. τόνους τον Μάιο από το ρεκόρ των 1,46 εκατ. τόνων τον Απρίλιο, δήλωσε ο αξιωματούχος, αρνούμενος να κατονομαστεί.

Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, επέβαλε γενική απαγόρευση των εξαγωγών στις 14 Μαΐου, καθώς ένα κύμα καύσωνα περιόρισε την παραγωγή και ώθησε τις εγχώριες τιμές σε επίπεδα ρεκόρ.

Επιτράπηκαν εξαιρέσεις για αποστολές για συναλλαγές όπου υπήρχαν ενέγγυες πιστώσεις που είχαν ήδη εκδοθεί και αποστολές προς χώρες που ζήτησαν προμήθειες για να καλύψουν τις επισιτιστικές ανάγκες τους .

Ακόμη και μετά την αναχώρηση μέρους του σιταριού, τουλάχιστον 1,7 εκατ. τόνοι παρέμειναν στοιβαγμένοι σε διάφορα λιμάνια, δήλωσαν στο Reuters τρεις έμποροι.

Πριν από την απαγόρευση, οι εξαγωγείς μετέφεραν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες στα λιμάνια, επειδή η σοδειά αναμενόταν τότε να είναι μεγάλη και η κυβέρνηση τους ενθάρρυνε να αντικαταστήσουν τις προμήθειες που χάθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Περίμεναν ότι το Νέο Δελχί θα ενέκρινε φέτος αποστολές 8 έως 10 εκατ. τόνων ή και περισσότερο, έναντι 7,2 εκατ.τόνων πέρυσι.

«Τα λιμάνια Kandla και Mundra έχουν τα μέγιστα αποθέματα σιταριού. Μαζί έχουν αποθηκευμένους περισσότερους από 1,3 εκατ. τόνους» δήλωσε ένας έμπορος.

Η κυβέρνηση έπρεπε να εκδώσει άμεσα άδειες εξαγωγής, επειδή το σιτάρι στα λιμάνια ήταν σε χαλαρή μορφή και επομένως ευάλωτο στις βροχές των μουσώνων, δήλωσε ένας έμπορος με έδρα το Νέο Δελχί σε μια παγκόσμια εμπορική εταιρεία.

«Η κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού για να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά αν τα αποθέματα υποστούν ζημιές από τις βροχές, τότε αυτό δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν σκοπό» δήλωσε ο έμπορος.

Η μετακίνηση του σιταριού από τα λιμάνια στις πόλεις του εσωτερικού για τοπική κατανάλωση ήταν ανέφικτη, καθώς οι έμποροι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με πρόσθετες απώλειες από τα έξοδα φόρτωσης και μεταφοράς, δήλωσε ο έμπορος με έδρα τη Βομβάη και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει τις εξαγωγές του σιταριού που βρίσκεται στα λιμάνια για συμφωνίες μεταξύ κυβερνήσεων».

Η Ινδία έχει λάβει αιτήματα για την προμήθεια περισσότερων από 1,5 εκατ. τόνων σιταριού από διάφορες χώρες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις.