Ινδία: Ακραίος καύσωνας προκαλεί πυρκαγιές σε τεράστιες χωματερές

Κύμα ακραίου καύσωνα αντιμετωπίζει το βόρειο τμήμα της Ινδίας, ενώ οι πυροσβέστες στο Δελχί προσπαθούσαν σήμερα να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από τρεις ημέρες σε τεράστια χωματερή στην ινδική πρωτεύουσα.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η θερμοκρασία στο Δελχί σήμερα θα φτάσει έως και τους 46 βαθμούς Κελσίου, για τον λόγο αυτό οι Αρχές έχουν εκδώσει προειδοποίηση και έχουν συμβουλεύσει τους ευάλωτους πολίτες να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι τους.

Σήμερα το πρωί περίπου 30 πυροσβέστες μάχονταν ακόμη με τις φλόγες σε περιοχές της χωματερής όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη, δήλωσε αξιωματούχος της πυροσβεστικής, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει πως η πυρκαγιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο ως την Παρασκευή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα από την πυρκαγιά, ενώ οι Αρχές ερευνούν τα αίτιά της.

Τουλάχιστον 10 πυροσβεστικά οχήματα προσπαθούσαν όλη τη νύχτα χθες να ελέγξουν τη φωτιά που κατακαίει ένα βουνό απορριμμάτων ύψους 60 μέτρων στην Μπάλσουα, στο βόρειο Δελχί, ενώ ο πυκνός καπνός που ελκύεται επιδεινώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης.

«Οι πυρκαγιές οφείλονται στον καύσωνα»

Η μεγαλούπολη των περισσότερων από 20 εκατ. κατοίκων δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για τη διαχείριση των 12.000 τόνων απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά.

Τρεις άλλες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε λιγότερο από έναn μήνα στη μεγαλύτερη χωματερή της ινδικής πρωτεύουσας, τη Γκαζιπούρ, ένα τεράστιο βουνό απορριμμάτων ύψους 65 μέτρων.

Ειδικοί αποδίδουν τις πυρκαγιές αυτές στον καύσωνα που πλήττει την πόλη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με τον Πραντίπ Χαντελουάλ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης απορριμμάτων του Δελχί, όλες αυτές οι πυρκαγιές ενδέχεται να προκλήθηκαν από τις ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες που επιταχύνουν την αποσύνθεση των οργανικών απορριμμάτων.

«Ο ξηρός και ζεστός καιρός προκαλεί την έκλυση υπερβολικής ποσότητας μεθανίου στις χωματερές γεγονός που οδηγεί στο ξέσπασμα πυρκαγιών», εξήγησε.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες από το 1946

Στο Νέο Δελχί καταγράφονται από τον Μάρτιο θερμοκρασίες πολύ πάνω από τις κανονικές. Στην πόλη καταγράφηκε τον περασμένο μήνα ανώτατη θερμοκρασία 40,1 βαθμών Κελσίου, η υψηλότερη που έχει καταγραφεί για τον μήνα αυτό από το 1946.

Τα κύματα καύσωνα έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 6.500 ανθρώπων στην Ινδία από το 2010 και οι επιστήμονες αποδίδουν την αύξηση στη συχνότητα και την ένταση του φαινομένου στην κλιματική αλλαγή.