In & Out – Σάββατο 5 Μαίου 2018

Wall Street Journal: Ως ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων  διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 χαρακτηρίζει η Wall Street Journal την επιτυχή δοκιμασία των ελληνικών συστημικών τραπεζών στα stress tests.

 • Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η Εθνική Τράπεζα, η  Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς κρίθηκε στο δυσμενές σενάριο πως διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για την αντιμετώπιση μίας υποθετικής σοβαρής οικονομικής κρίσης.
 • Ποσό 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που απομένουν από τα κεφάλαια διάσωσης της Ελλάδας τα οποία προορίζονταν για πιθανές ανακεφαλαιοποιήσεις θα μπορούσαν αντ ‘αυτού να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση άλλων αναγκών, όπως η ελάφρυνση του χρέους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, μηδεμιάς εξαιρουμένης, έχουν “λερωμένη την φωλιά” τους. Το ζητούμενο είναι να μην (ξε)φύγει η μυρωδιά από τα κλειστά παράθυρα, για τον άλφα ή τον βήτα λόγο. Γιατί τότε διαχέεται στην ατμόσφαιρα και άντε μετά να την μαζέψεις. Φυσικά, δεν είναι μόνον οι εταιρείες… Είναι κάθε τι το ανθρώπινο, κάθε τι που έχει σχέση με την ανθρώπινη φύση (κόμματα, θρησκείες, οι ίδιοι οι άνθρωποι,κ.ο.κ, αντιλαμβάνεσθε τι εννοούμε). Με ζητούμενο, το να μην περνάει κανείς τα εσκαμμένα**

**Υπερέβη τα εσκαμμένα

Η φράση έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και υπάρχουν δύο ενναλακτικές ερμηνείες (παρόμοιες).

 • Η πρώτη αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 664 π.Χ. όπου στο “άλμα εις μήκος” ή “σκάμα” όπως λέγοταν τότε, ο Σπαρτιάτης Χιόνις κατάφερε να πραγματοποίησει άλμα μεγαλύτερο των 16μ (το οποίο ήταν το μήκος του σκάματος) “ξεπερνώντας τα όρια”.
 • Παρόμοια είναι και η άλλη ερμηνεία η οποία θέλει τον Φάυλλο με καταγωγή από Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας, στους αθλητικούς αγώνες που διοργανώνονταν στους Δελφούς (τα Πύθια) να έχει πραγματοποίησει και πάλι άλμα μεγαλύτερο από το οριοθετημένο μήκος του σκάματος.

Η φράση «υπερέβη τα εσκαμμένα» σήμερα χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να πούμε ότι κάποιος ξεπέρασε τα προκαθορισμένα όρια.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Υψηλοί οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ακόμα και στο δυσμενές σενάριο. Προβληματίζει το υψηλό κόστος ιδίων κεφαλαίων, το χαμηλό ROI/ROE και η μόχλευση που είναι διπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης

 • Υπερεπάρκεια εποπτικών κεφαλαίων διαπίστωσαν τα stress tests της SSM/EBA για τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που σε πρώτη ανάγνωση καθιστά αρκετά ασφαλές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, παρά τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα των NPL’s που αναγκάζουν τις τράπεζες να δεσμεύουν ρευστότητα.
 • Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά και συγκριτικά πάντα την κατάσταση που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν διπλάσιους δείκτες μόχλευσης, που κινούνται πέριξ και υψηλότερα του 10%, επίπεδο που αποτελεί διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Όπερ σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ υψηλό κόστος ιδίων κεφαλαίων, υψηλότερο μάλιστα από τις αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων, γεγονός που σημαίνει ότι οι τράπεζες παράγουν κεφαλαιακές ζημιές.

 • Οι τράπεζες με τα stress tests πέρασαν, γιατί η ΕΚΤ και ο SSM αποφάσισαν να δώσουν χρόνο και υπό καλύτερες συνθήκες να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους. Τουτέστιν, με εκδόσεις ομολόγων tier 2 και με υλοποίηση ΑΜΚ από το 2019, υπό καλύτερες συνθήκες.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών καθίσταται μονόδρομος

ΚΙ αυτό γιατί καθώς η υποβάθμιση των κεφαλαίων τους, η αναβαλλόμενη φορολογία των 21,2 δισ. τα NPEs των 95 δισ. και η χαμηλή κερδοφορία αποτελούν αποδείξεις ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν είναι κεφαλαιακές ισχυρές.

 • Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2016 η Unicredit είχε περάσει το stress tests αφού είχε εμφανίσει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 7,1% στο δυσμενές σενάριο.’Ομως,  αρχές 2017 υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 13 δισ.
 • Να σημειωθεί ότι οι 3 από τις 4 ελληνικές τράπεζες κινήθηκαν στα stress tests (δυσμενές σενάριο) κάτω από το 7,1% της Unicredit.

Η διαδικασία απομόχλευσης, με την επιστροφή κεφαλαίων στον ELA, αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την απομόχλευση, ωστόσο για να επιτευχθεί το break even point και αρχίσουν τα λειτουργικά κέρδη να καθορίζουν την εικόνα έναντι των οργανικών, χρειάζεται ακόμη πολύς δρόμος.

 • Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι κινήσεις επιθετικής αποεπένδυσης των ελληνικών τραπεζών από τις θυγατρικές και τις δραστηριότητες εκτός κορμού, καθώς στόχος είναι αφενός ο έλεγχος του ρίσκου και αφετέρου η επίτευξη αποδόσεων στα ίδια κεφάλαια, υψηλότερες από το κόστος τους.

Συνεπώς, αν και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διασφαλίζουν τη σταθερότητα του συστήματος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητά του δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη αν οι τράπεζες δεν αρχίσουν να παράγουν ρευστότητα και κέρδη που θα τις καταστήσουν ελκυστικές για επενδύσεις.

 • Στηρίζει τη Folli Follie η Fosun

Πάντως η Folli Follie εξακολουθεί να έχει τη στήριξη της Fosun . Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κινέζικος Όμιλος συνεχίζει να υποστηρίζει την διοίκηση του ελληνικού Ομίλου. O κινέζικος Όμιλος συμμετέχει με ποσοστό 13,58% στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εισηγμένης Folli Follie.

 • Η επένδυση της Fosun, στη Folli Follie, ανήλθε στα 100 εκατ ευρώ, καθώς αρχικά απέκτησε το 9,5% της ελληνικής εισηγμένης μέσω αύξησης κεφαλαίου ύψους 84,5 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσοστό μέσω αγοράς μετοχών από το Χρηματιστήριο.

Nα σημειωθεί ότι ο κ. Guo Guangchang είχε επισκεφτεί την χώρα μας το καλοκαίρι του 2014 όπου παραβρέθηκε στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Folli Follie. Σε ομιλία του προς τους μετόχους της ελληνικής εισηγμένης ο κ. Guangchang εκτίμησε ότι η εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου θα μπορούσε να γίνει μια ελληνική Prada, με παγκόσμια απήχηση.

Print Friendly, PDF & Email
* ,