In & Out – spots από τον κόσμο των αγορών και του ελληνικού χρηματιστηρίου (12/5)

ΑΓΟΡΑ – ΧΑ ( Σχόλια από τον Απ. Σκουμπ.): Οι Έλληνες χρηματιστές αιφνιδιάστηκαν από το ράλι της αγοράς, κάτι που πάγια γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, πόσο μάλλον που εδώ και αρκετά χρόνια ο εθισμός στη μιζέρια και στο… short, είχε απονευρώσει εντελώς πολλά από τα εγχώρια επενδυτικά αντανακλαστικά.

 • Οι αγορές δεν προειδοποιούν στην άνοδό τους, όπως δεν προειδοποιούν και οι διορθώσεις. To σίγουρο είναι ότι οι αγορές προεξοφλούν τα μελλούμενα, αρκετούς μήνες νωρίτερα, συνήθως 6 έως 8 μήνες.

Αυτό που εκπλήσσει τους συνδαιτυμόνες είναι η άρνηση της διόρθωσης και το πεισματικό ανοδικό σερί των 13 ανοδικών ημερών, που είχε να γίνει εδώ και πλέον των 20 ετών στο Χ.Α., όταν η αγορά ήταν εντελώς διαφορετική, με άλλα όρια διακύμανσης, άλλες εισηγμένες, άλλο status quo.

 • Όμως, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται πως αντέδρασε ως μια… άνυδρη περιοχή που δέχτηκε νερό μετά από… χρόνια! Η αγορά έχει ταλαιπωρηθεί τα μέγιστα όλα τα τελευταία χρόνια και ειδικά την τελευταία διετία των capital controls, οπότε αντιδρά θετικά και πειστικά στα θετικά νέα που ξεδιπλώνονται.

Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά παραμένει μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά, που έως προ τριών εβδομάδων έκανε μέσους ημερήσιους τζίρους 35 εκατ. ευρώ! Εύλογα, συμπεραίνει κανείς ότι οι έχοντες το πρόσταγμα, αυτοί που οδήγησαν τον ημερήσιο τζίρο στα 130 και τα 140 εκατ. ευρώ, έχουν τη δύναμη να «ρετουσάρουν» κατά το δοκούν τα πρόσημα.

 • Για δικούς τους λόγους τραβούν την αγορά προς τα πάνω, προκαλώντας αναγκαστική αναδίπλωση και στους έχοντες θέσεις short, σ’ αυτούς δηλαδή που ποντάρουν σε διόρθωση, οι οποίοι αλλάζουν άρδην τις θέσεις τους σε long. Έτσι, ανατροφοδοτούν την άνοδο και «ταΐζουν» το momentum, φέρνοντας αυτό το σπάνιο σερί των 13 ανοδικών συνεδριάσεων.

Φυσικά, κυρίαρχος καταλύτης για τα γίνει όλο αυτό το «παιχνίδι» είναι η αλλαγή της μεγάλης εικόνας, η μείωση του συστημικού ρίσκου για τη χώρα, η επικείμενη συμφωνία για την αξιολόγηση, που με τη σειρά της θα φέρει αναβαθμίσεις, τόσο για τη χώρα όσο και τις μετοχές.

 • Τίποτα δεν μπορεί να έχει ανθεκτικότητα στο χρηματιστήριο – πέρα από βραχυχρόνια παιχνίδια – αν δεν υποστηρίζεται από μακροοικονομικά δεδομένα και αν δεν συνηγορούν στη θετική προεξόφληση τα ευρύτερα στοιχεία από την κατάσταση στην οικονομία.
 • Αυτό, καθρεφτίζεται ξεκάθαρα από την αγορά των ομολόγων που είναι το πιο αλάνθαστο… ζύγι πιστοποίησης ότι κάτι αλλάζει.

Οι αποδόσεις στην αγορά των ομολόγων λοιπόν έχουν κατέλθει σε χαμηλά 5ετίας, πιστοποιώντας τις θετικές εξελίξεις.

 • Η Ελλάδα έχει μπει ξανά στο «ραντάρ» της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας με ότι συνεπάγεται αυτό για ομόλογα, μετοχές, επιχειρήσεις και τράπεζες.
 • Οι τράπεζες ασφαλώς είναι το επίκεντρο και αυτές που ξεκίνησαν το ράλι, καθώς είναι η «καρδιά» του οικονομικού συστήματος, οπότε κάθε μείωση του ρίσκου χώρας, τις ευνοεί τα μέγιστα.

_______________

Η ΕΙΔΗΣΗ: Την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ από την κινεζική Grid ενέκρινε η DG Comp καταλήγοντας ότι δεν εγείρονται ζητήματα ανταγωνισμού..

 • Κι αυτό γιατί δεν υφίστανται οριζόντιες επικαλύψεις ή κάθετοι δεσμοί ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και την State Grid, ή άλλες εταιρείες που ελέγχονται από την Κρατική Επιτροπή Εποπτείας και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της Κίνας
Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν το τελευταίο, απαραίτητο, βήμα για την ολοκλήρωση του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.
 • Το Δημόσιο διατηρεί το 51% του ΑΔΜΗΕ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ΕΙΔΗΣΗ (1): Ιδιαίτερα φιλόδοξο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η Wall Sreet Jurnal καθώς η εφημερίδα βλέπει άμεση ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και παράλληλα έξοδο της αγορές το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο.

 • Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να στείλει σαφές μήνυμα επανάκαμψης της οικονομίας και να βάλει τη χώρα εκ νέου στα ραντάρ των διαχειριστών κεφαλαίων.

…………………………

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ – ΦΟΒΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

11.05.2017 12:09 | Χρηματιστήριο Αθηνών
Τι εκτιμούν οι αναλυτές. Ποια τράπεζα μπορεί να «ωφεληθεί» από ενδεχόμενες αλλαγές στις σταθμίσεις.

………………

NA ΤΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ: Μια φορά και έναν καιρό ένας κύριος Βαρουφάκης είχε πείσει τους πάντες στο κόμμα του ότι χωρίς την Ελλάδα το ευρώ θα κατέρρεε στη στιγμή, ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να κλείσουν και άλλα ωραία και η κυβέρνηση διαπραγματεύονταν με απέραντη σιγουριά ότι “θα μας παρακαλούν να μας δανείσουν” και “ότι στο τέλος θα μας δώσουν τα λεφτά γιατι δεν τους συμφέρει να διαλύσουμε το ευρώ”…. Για την ακρίβεια ο Βαρουφάκης τους διαβεβαίωσε με το κύρος του επιστήμονα ότι οι ανοησίες που πίστευαν διάφοροι καφενόβιοι τύποι δεν υπήρχε ούτε μια στο εκατομμύριο να μην είναι 100% αληθινές.

http://www.kathimerini.gr/…/soimple-h-ellada-ekane-domikes-…

YIANNIS PAPADOYIANNIS

…………………….

WALL STREET: Με οριακές απώλειες ολοκλήρωσαν την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι τρεις βασικοί δείκτες, με τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της λιανικής να υποχωρούν μετά τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα κυρίως της Macy’s.

 • Ωστόσο οι απώλειες περιορίστηκαν καθώς τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη που ανακοινώθηκαν, ήταν και «ψήφος εμπιστοσύνης» στην οικονομία και στις επιχειρήσεις που παράγουν μη βασικά αγαθά.
 • Dow Jones -0,11% στις 20.919 μονάδες, Nasdaq -0,22% στις 6.116 μονάδες και S&P 500 -0,22% στις 2.394 μονάδες.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Με κέρδη συνέχισαν οι τιμές του αργού με τους επενδυτές να «ενθαρρύνονται» από την έκθεση της ΕΙΑ που έδειξε μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση των εγχωρίων αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα.

 • Ωστόσο τα κέρδη είναι ακόμη περιορισμένα λόγω των ανησυχιών πως τα μέλη του OPEC δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία για την επέκταση της μείωσης της παραγωγής και το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Το συμβόλαιο αργού πετρελαίου WTI κέρδισε 50 cents ή 1,1% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 47,83 δολάρια (η υψηλότερη από την πρώτη Μαΐου) ενώ το πετρέλαιο τύπου brent κέρδισε 55 cents ή 1,1% στα 50,77 δολάρια στο ICE στο Λονδίνο.

ΧΡΥΣΟΣ: Με μικρά κέρδη κινούμενος σε θετικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική ημέρα. H υποχώρηση τόσο του δολαρίου όσο και των χρηματαγορών έδωσε ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο.

 • Σημειώνεται πως ενδοσυνεδριακά ο χρυσός κατέγραψε υψηλότερα κέρδη που όμως στη συνέχεια περιορίστηκαν μετά τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση στις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ κατά 0,5% τον Απρίλιο, την ώρα που οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε 5,30 δολάρια ή 0,4% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 1.224,20 δολάρια ανά ουγγιά.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ: Υποχώρησαν οι ευρωαγορές από υψηλό 21 μηνών καθώς δέχτηκαν πιέσεις από την ενίσχυση του ευρώ αλλά και τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούσαν στην βρετανική οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έχασε 0,6% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 394,03, επηρεασμένος και από την καθοδική πορεία της Wall Street.

 • Ο DAX 30 έχασε 0,4% στις 12.711,06 μονάδες και ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,3% στις 5.383,42 μονάδες. Στην Αγγλία, ο FTSE 100 κατέγραψε οριακές απώλειες στις 7.386,63 μονάδες.