In & Out – spots από και για τον κόσμο του ελληνικού χρηματιστηρίου (10/8 2017)

ΕΞΑΜΗΝΑ (Μ.Χ):

Ενέργεια: Με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ οι καταναλώσεις ήταν μειωμένες στο β’ τρίμηνο λόγω της χαμηλότερης ζήτησης τον Ιούνιοωστόσο η οριακή τιμή του συστήματος κινήθηκε μεταξύ 46 και 51 €/MW αισθητά υψηλότερα από το περυσινό εύρος 41 – 42 €/MW.

 • Στην ΔΕΗ αναμένονται τα οφέλη των έκτακτων κερδών από την πώληση του ΑΔΜΗΕ αλλά και η υστέρηση στα μεγέθη από την συνεισφορά του αφού πλέον δεν θα ενοποιείται.
 • Στον όμιλο Μυτιληναίου η ευνοϊκή συγκυρία τιμών στο αλουμίνιο συνεχίστηκε, η απασχόληση των θερμικών εργοστασίων στο δίκτυο κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και το μερίδιο στην λιανική διευρύνθηκε.
 • Καλή εικόνα μεγεθών αναμένεται να έχουν και οι δύο εταιρίες στις ΑΠΕ λόγω της αύξησης της ονομαστικής δυναμικότητας ισχύος σε σχέση με πέρυσι.
 • Aegean: Τα νούμερα από την κίνηση των αεροδρομίων στο εξάμηνο (+0,6 σε πτήσεις και +10,3% σε επιβάτες) αλλά και η επικαιροποίηση της κίνησης της εταιρίας (δίμηνο Απρίλιος – Μάιος +8%) δείχνουν ότι στο β’ τρίμηνο υπάρχει αντιστροφή της μείωσης κατά 6% στις εγχώριες μεταφορές (α’ τρίμηνο) φέρνοντας πιθανότατα την τελική γραμμή στο β’ τρίμηνο ελαφρώς υψηλότερα από το σημείο ισορροπίας.
 • ΟΠΑΠ: Στον ΟΠΑΠ αναμένονται υψηλότερα μεγέθη λόγω της επέκτασης των VLT’s και της έναρξης των virtual παιχνιδιών στοιχηματισμού. Ο ισολογισμός αναμένεται να εμφανίσει αυξημένη μόχλευση καθώς το προϊόν της δημόσιας προσφοράς του ομολόγου διανεμήθηκε σχεδόν στο σύνολο σαν μέρισμα.

6ΜΗΝΑ: Τελευταία ημέρα δημοσίευσης είναι το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και ως είθισται οι περισσότερες εταιρίες θα εξαντλήσουν την προθεσμία.

 • Εκτός από την κερδοφορία που είθισται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον οι αναγνώσεις στον δανεισμό και τις ταμειακές ροές, θα έχουν την τιμητική τους ειδικά σε εγχειρήματα αναδιαρθρώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
 • Το εξάμηνο πάντως θα συμπληρωθεί με αισθητά χαμηλότερο αριθμό εταιριών καθώς μόνο από συγχωνεύσεις και εξαγορές ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 10 ενώ μόλις (3) νέες εισαγωγές, αυτές των ΑΔΜΗΕ, ΜΠΡΙΚ και Sunlight έχουν αντικαταστήσει τις διαγραφές από το ταμπλό.

Έξοδος στις Αγορές: Τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε ελεύθερη διαπραγμάτευση είναι περίπου 56 δις ευρώ εκ των οποίων 54,4 δις ευρώ έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και 2,2 δις ευρώ έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

 • Από αυτά 13,2 δις ευρώ κατέχει η ΕΚΤ από τις αγορές ομολόγων που είχαν προηγηθεί πριν το 2011 και τα οποία εξοφλούνται μέσα από το πρόγραμμα δόσεων του τρίτου μνημονίου.
 • Τα υπόλοιπα 39 δις ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία έχουν μεσοσταθμικό κουπόνι 3,75%.

 

MARKETSΒρισκόμαστε σε ιστορικό υψηλό. Δεν αναφερόμαστε στην Ελλάδα που λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών δύσκολα θα ξαναδεί νούμερα ΓΔ πάνω από τις 4.000 μονάδες αλλά όλος ο πλανήτης χτύπησε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ πριν λίγες ημέρες…

Η συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των Χρηματιστηρίωντου πλανήτη διαμορφώθηκε σε 76.874.905.600.190 δολάρια ή εν συντομία σε 76,9 τρις.

 • Στο βύθισμα των αρχών του 2009 η αξία όλων των μετοχών είχε διαμορφωθεί κοντά στα 21 τρις δολάρια και έκτοτε ακολούθησε ένα από τα καλύτερα ράλι όλων των εποχών.
 • Οι μετοχές όλων των χρηματιστηρίων του πλανήτη διαπραγματεύονται πλέον στο 102% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή στο 129% παγκόσμιου χρέους.

______________

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ: Το λιανεμπόριο στην Ελλάδα είναι ίσως η πιο σκληρός επιχειρηματικός στίβος, μια δραστηριότητα γεμάτη παγίδες και κινδύνους όπου ο ανταγωνισμός κρίνεται σε λίγες μονάδες βάσης στο περιθώριο κέρδους.

Αν αναλογιστεί κανείς τι συμβαίνει στην χώρα τα τελευταία χρόνια η αύξηση των μεριδίων αγοράς χωρίς απώλειες είναι ένα αξιόλογο επίτευγμα:

 • Περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, χρεοκοπίες πελατών, κούρεμα απαιτήσεων,
 • μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και το εχθρικό φορολογικό περιβάλλον σε ότι αφορά την επιχειρηματική απόδοση
 • είναι λόγοι που καθιστούν το «σπορ» άκρως επικίνδυνο.

Όσοι βρέθηκαν καλά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς τα τελευταία 5 χρόνια έχουν σήμερα τον πρώτο λόγο να κερδίσουν σεβασμό, εμπιστοσύνη και να κεφαλαιοποιήσουν κυρίως την ορθή διαχείριση των κινδύνων από την οποία βγήκαν νικητές.

Αν σε όλα τα παραπάνω υπάρχει και το στοιχείο της ανάπτυξης τότε η επενδυτική εστίαση αποκτά οπαδικό θαυμασμό.

Μια τέτοια εταιρία είναι η Σαράντης.

Παραδοσιακή εταιρία στο στήσιμο της με προσεκτικά βήματα σε γεωγραφική και προιοντική επέκταση φέτος πάει για μια ακόμη χρονιά αύξησης κερδοφορίας.

Από το 2004 και την εφαρμογή του Διεθνών Λογιστικών Προτύπων ο όμιλος δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό συνεχιζόμενων δραστηριότητων με ζημιές!!!

………………………………..

………………….

* ,