In + Out, από το παρασκήνιο του Χ.Α και όχι μόνον… (3.6.2021)

ΕΕΕ: Συναλλαγές μόλις 10.500 τμχ για την μετοχή της που μέχρι πρότινος εξουσίαζε τους δείκτες έως ότου κατέβει η θεία φώτιση στην Λ.Αθ.110 και τους φωτίσει με καθυστέρηση πολλών, πάρα πολλών χρόνων.
 • ΟΤΕ: Αχρωμος, άτονος ο τίτλος του, που όμως δεν μπορεί να απέχει από τα χαρτοφυλάκια των ισχυρών επενδυτών. Γνωστό και το ατού του, μέρισμα γαρ…
ΟΠΑΠ: Το στοιχηματζίδικο την ξέρει πολύ καλά την δουλειά του. Πάντως, μόνον μετοχή της πραγματικής οικονομίας δεν είναι. Μην τρελαθούμε
 • ΕΥΡΩΒ: Πλησίασε τα 3 δισ. ευρώ αποτίμησης που για την ώρα είναι καλά, πολύ καλά μάλιστα. Δεν την βοηθούν οι φήμες περί μελλοντικής αποχώρησης του μεγαλομετόχου της…
ΕΤΕ: Δείχνει αδύναμη για να σηκώσει το πολύ βαρύ το φορτίο της μετοχής – στυλοβάτη του Χ.Α. Πολύ δύσκολα θα μπορέσει να πάρει τα σκήπτρα και να ανακτήσει την αίγλη του παρελθόντος. Εγκυροι παρατηρητές μας τόνισαν τους φόβους της ευρύτερης αγοράς, με βασικότερους (1) ΑΜΚ και (2) το 20% που διατηρεί σε αυτήν το ΤΧΣ.
 • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Αυτόνομος, αυτόφωτος, ασυναγώνιστος
ΜΠΕΛΑ: Δεν δικαιολογεί πλέον τους χαρακτηρισμούς που της αποδίδονται. Στα 19 και 18 ευρώ προ διετίας…
 • ΜΟΗ: Εβγαλαν μία έκθεση τα καλόπαιδα, έδωσαν και τις ανάλογες οδηγίες στα pro desks τους και νάτο το +6,2%… Αλλά δεν μας πέφτει λόγος και σιγά μην ζηλέψουμε…
ΒΙΟΧΑΛΚΟ – ΕΛΤΕΧ – CENER: Παριστάνουν τις κοιμισμένες ή μέχρις εδώ ήταν μέχρι νεωτέρας; Μπορεί οι μαέστροι να θέλουν να κατεβάσουν τους τόνους…
 
 • ΛΟΥΛΗΣ: Χωρίς το μέρισμα του σήμερα… (0,5700 ευρώ καθαρό δηλ. απόδοση 2%)

Βασική αρχή μιας ανοδικής Αγοράς**: Είναι η πίστη ότι θα βρεθεί κάποιος να αγοράσει ακριβότερα, αυτό που εσύ αγόρασες ακριβά. Και από ότι φαίνεται το Χ.Α., εσχάτως, μπήκε μαζί με όλο τον υπόλοιπο “ζωδιακό κύκλο”, για τα καλά στον “αστερισμό των Ταύρων”.

 • Το πρόβλημα με τη χρηματοοικονομική, είναι ότι ο ψυχολογικός παράγοντας δεν έχει μια τυποποιημένη παραμετροποίηση, ώστε να μπορέσει κανείς να τον βάλει σε ένα προγνωστικό μοντέλο τιμών.

Υπάρχουν Επενδυτές που αγοράζουν ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο. Αγοράζουν δηλαδή με απόλυτη βεβαιότητα, ότι στη λήξη του ομολόγου θα χάσουν μέρος από το κεφάλαιό τους. Ο μόνος λόγος να μην χάσουν είναι να βρεθούν προθυμότεροι Επενδυτές να χάσουν περισσότερα από αυτούς, αγοράζοντας ακριβότερα.

 • Έχει ειπωθεί πολλές φορές, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της εξήγησης της χρηματιστηριακής συμπεριφοράς συνοψίζεται πίσω από τη φράση: “η αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα, είναι τελικά η πραγματικότητα του καθενός. Όταν πολλές επιμέρους αντιλήψεις συγχρονιστούν, τότε η πραγματικότητα γίνεται ενιαία”.

Το πόσο συνάδει η ενιαία αντίληψη με αυτό που πραγματικά ισχύει, έχει πεπερασμένο χρονικό όριο, ανάλογα με τη διαθέσιμη ρευστότητα. Το 1999 η ρευστότητα στο Χ.Α. ήταν άπειρη και ο χρόνος εκκαθάρισης ήταν πρακτικά απεριόριστος, αφού μπορούσε κανείς να “ρολάρει” διαρκώς τα ανοίγματα του. Για αυτό και οι τιμές πήγαν εκεί που πήγαν. Το ράλι έδινε την εντύπωση ότι δεν θα τελειώσει ποτέ. Αυτή ήταν η επικρατούσα πραγματικότητα το Σεπτέμβριο του 1999.

 • Υπάρχει, μετά από καιρό, αισιοδοξία και πλεόνασμα ρευστότητας που συντηρεί τις υψηλές τιμές και αναζητά ευκαιρίες, έστω και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Σε τελική ανάλυση, έχει αποδειχθεί ότι οι ανοδικές Αγορές είναι μπουφές για όλους. Οι πτωτικές είναι ροτόντα για λίγους!
 • **ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, τόσο εύστοχο και τόσο μεστό περιεχομένου…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Μην δίνετε τόση μεγάλη σημασία στα αποτελέσματα των εταιρειών ΥΨΗΛΗΣ Κ/ΦΣΗΣ, όση στο ποιοί είναι οι μεγαλομέτοχοι τους. Ετσι και το χαρτί είναι μαζεμένο (που είναι άλλωστε στις 8 των 10 περιπτώσεων), σου ζωγραφίζουν μέχρι και διαβόλους μέσα στον Παράδεισο.

 • Επίσης, ούτε στο P/e, όσο στις ελεύθερες ταμειακές ροές και στις σχέσεις Ev/ebitda + Καθαρός δανεισμός/Ιδια κεφάλαια-καθαρή θέση.
Απαραίτητη πρώτη κίνηση αποτελεί η ανάγνωση της εκάστοτε αποτίμησης τους στο ταμπλό του Χ.Α. Από εκεί, συμπεραίνει κανείς τον βαθμό του επενδυτικού ρίσκου που αναλαμβάνει.
 • ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 
ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ μην δίνετε και τόση σημασία στο ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΟ που ανακοινώνουν, εκτός και αν γράφουν το προσδοκώμενον κέρδος, έστω κατά μία ελάχιστη προσέγγιση. Μπορεί να έχουν 5 δισ. πχ ανεκτέλεστον κι όχι μόνον να μην βγάλουν στο τέλος κέρδη, αλλά τουναντίον να βάλουν κι από την τσέπη τους (δηλ. Ζημίες).
ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ παίζουμε μόνον την εκάστοτε Τάση, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει (αν ποτέ…) το όλο τοπίον… Ούτε οι ίδιες γνωρίζουν άλλωστε τι αληθεύει και τι όχι, μέσα σε νούμερα που χάνουν κάθε νόημα γιατί είναι τόσον ευμετάβλητα… Κυριολεκτικά, πομφόλυγες αριθμητικές εγγραφές!
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η εσωτερική αξία της μετοχής (intrinsic value): Στην εσωτερική αξία συμπεριλαμβάνονται και οι υπεραξίες (ή και οι υποαξίες) των παγίων στοιχείων του ενεργητικού της εταιρίας ή ακόμη και τα άυλα περιουσιακά της στοιχεία. Απ’ αυτό συνεπάγεται ότι ο υπολογισμός της εσωτερικής αξίας είναι δύσκολος και υποκειμενικός και γι’ αυτό η -με αυτή την έννοια- εσωτερική αξία δεν μπορεί να έχει ευρεία χρήση.
 • Χ.Α – Η γωνιά του μικροεπενδυτή

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ προσφέρονται στον ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΗ των ολίγων χιλιάδων ευρώ που ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ που διαθέτει θέλει να βγάζει καλές αποδόσεις εκμεταλλευόμενος τις τάσεις της εκάστοτε μετοχής.
 • Και ο οποίος μικροεπενδυτής με 5-6 τέτοιες κινήσεις μπορεί νόμιμα και τίμια να ανεβάζει το βιοτικό επίπεδο του στις τόσο δύσκολες ημέρες που βιώνουμε για τις γνωστές αιτίες. Και σε αυτόν τον επενδυτή ο μ/μ βγάζει το καπέλο και πάντα θα τον βοηθάει. Γι αυτόν άλλωστε νοιάζεται και για κανένα άλλον.
ΥΓ: Οι αγορές μας δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 1500 ευρώ ανά περίπτωση, άντε το πολύ τις 2.000 ευρώ αν σας “γυαλίζουν” στο μάτι.
 • ΕΚΤΟΣ κι αν αφορούν περιπτώσεις εταιρειών υπό εμφανή εν δυνάμει δυναμική, οπότε μπορείτε να ανεβάζετε το πλαφόν έως εκεί που δεν θα έχετε το παραμικρό άγχος…
ΥΓ1: Οι μετοχές δεν μπορούν να εκτιμώνται μόνον με βάση το p/e ή το p/bv… Η συνισταμένη της τιμής μίας μετοχής προσδιορίζεται από πολλές παραμέτρους.

 


ΠΑΛΑΒΩΜΑΡΕΣ: Χθες βράδυ στο Αμέρικα… ” If you invested $10,000 in AMC 2 seconds ago, you’d have $127,346,650 right now”.

 • Αυτά τα παλαβά συμβαίνουν στην πλέον αρρωστημένη αγορά της υφηλίου και ας λέγεται Wall Street…

*****

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε:

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.