Eπισημάνσεις και σχόλια για τους traders του ελληνικού χρηματιστηρίου (14 Μαίου 2018)

MANOΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά το “flash crash” της περασμένης Τρίτης (στιγμιαία στις 786,81 μονάδες) ανέκαμψε έως την ζώνη των δύο βασικών κινητών μέσων που ορίζουν την μεσοπρόθεσμη τάση, όπου και παρέμεινε σβήνοντας διακυμάνσεις και τζίρους.

  • Αν στο προηγούμενο εβδομαδιαίο σχόλιο υπήρχε διάχυτη η αισιοδοξία, ότι πλέον η τάση κινείται σε ένα γρήγορο ορίζοντα προς τις 880 μονάδες, το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην.
  • Η απότομη πτώση της Αγοράς, ανεξάρτητα από τους λόγους που την προκάλεσαν, έχει μεταβάλει την βραχυπρόθεσμη προοπτική θέτοντας εκ νέου προϋποθέσεις για να αποκατασταθούν πλήρως τα αγοραστικά σήματα:
  • Η υπέρβαση των 825 μονάδων μπορεί να αποκαταστήσει κάπως την θετική εικόνα επαναφέροντας τον MACD σε αγοραστική θέση (πτωτικό σήμα την περασμένη Δευτέρα) και να δώσει μια μικρή απόσταση ασφαλείας από τους δύο βασικούς κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.

!ΓΕΚΤΕΡΝΑ@5,1600 ευρώ: Ο τίτλος και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της Παρασκευής στο υψηλό ημέρας, με ημερήσια κέρδη 0,58%. Απαραίτητη η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 5,3800 ευρώ, προκειμένου ο τίτλος να “αναμετρηθεί” με την επόμενη αντίσταση των 5,7000 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 5,0100 ευρώ και η αμέσως επόμενη στήριξη στα 4,8000 ευρώ.

!ΑEGEAN [email protected],4700 ευρώ: Η μετοχή (+2,71% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) κινήθηκε σήμερα χωρίς να έλθει σε επαφή με το “κόκκινο”, καθώς δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά των 9,1900 ευρώ (κλείσιμο 7/5). Αν ο τίτλος κατοχυρώσει τα 9,5800 ευρώ, ξεφεύγει από την φάση πλάγιας κίνησης, κοιτάζει την επόμενη αντίσταση στα 10,1000 ευρώ. … Αντίθετα, η πρώτη στήριξη στα 9,1900 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 9,0500 ευρώ.

!ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ@8,0300 ευρώ: Δεν μπορεί να ξεφύγει από το “consolidation” ο τίτλος που κινείται σε κλεισίματα μεταξύ των 7,8000 και 8,3000 ευρώ.

ΑΛΦΑ@2,2300 ευρώ και +1,36%: Επιβεβαιωμένη Κατοχύρωση των 2,1800 σε τιμή κλεισίματος μας δίνει συνέχιση της κίνησης. Τα 2,0300 ευρώ είναι το Stop μας. Πλέον, τρεις συστημικές διαπραγματεύονται πάνω απο τις τιμές που πραγματοποίησαν τις τελευταίες ΑΜΚ τους. Οι  ΑΛΦΑ (+11%) ΕΤΕ (+3,5%) αλλά και η μετοχή της Eurobank στο +1%.

ΑΛΦΑ.png

!ΠΕΙΡΑΙΩΣ@3,2440 ευρώ και -0,49%:  Η υπέρβαση των 3,2200 ευρώ μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τα 3,3000 και 3,7000 ευρώ. Στα 3,0300 ευρώ το “stop long”.

Απόστολος Μάνθος: Έως και -8,7% βρέθηκε να χάνει ο Γενικός Δείκτης από την έναρξη του Μαΐου, κατεβαίνοντας βιαστικά μέσα σε πέντε συνεδριάσεις από τις 863 στις 786 μονάδες, σημείο από όπου και αντέδρασε ως διαγραμματικό πιεσμένο ελατήριο άνω του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων.

  • Για τη συνέχεια αυτό, που προέχει για να μπορέσει να ατενίσει ο Δείκτης το σημείο αντίστασης των 840 μονάδων είναι η διακράτηση σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος της περιοχής των 814 με 810 μονάδων. Θετική εξέλιξη η πιθανή αποτύπωση ενός candlestick διαφυγής άνω των 830 μονάδων με σημαντικό τζίρο συναλλαγών.

Το ανάλογο επίπεδο, που δε θα πρέπει να διαπεραστεί εκ νέου καθοδικά για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι οι 2130 με 2100 μονάδες. Συντήρηση του εν λόγω επιπέδου θα δώσει λαβές στους αγοραστές για μια ανοδική κίνηση ανακούφισης προς τη γνωστή ζώνη αντίστασης των 2180 με 2200 μονάδων. Μελανό τεχνικό σημείο η νωχελική ανοδική αντίδραση του δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI), όπου κάτομβρος προσπαθεί να ξεφύγει από το μέσο επίπεδο των 50 μονάδων τεχνικού δείκτη.

  • Τέλος ο Τραπεζικός δείκτης ναι μεν έχει διαφύγει καθοδικά από το ανοδικό τόξο τάσης, που τον οδηγούσε ανοδικά από τις 760 μονάδες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δηλώσει διαθέσεις πλαγιοκαθοδικής κίνησης παρά τις όποιες βραχυχρόνιες πτωτικές εξάρσεις. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τον Τραπεζικό σε μια νέα αντιπαράθεση με το ορόσημο των 1000 μονάδων, όπου εάν τμηθεί με ισχυρό όγκο συναλλαγών θα τον επαναφέρει σε ανοδική τροχιά προς την περιοχή των 1085 μονάδων. “Σημείο αλλαγής στρατηγικής οι 940 μονάδες”

…………..

Aπόστολος Μάνθος – 11 Μαίου 2018: “Ο καλός ο καπετάνιος στη…

[email protected],7840 ευρώ και +8,89%

http://freeforumstocks.blogspot.gr/2018/05/blog-post_9.html#more

Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ένας τίτλος που υφίσταται μεγάλη πίεση όπως της μετοχής της ΙΝΤΚΑ κατα την προχθεσινή συνεδρίαση, δεδομένων των συνθηκών που δημιούργησε η υπόθεση της ΦΦΓΚΡΠ.

Η μετοχή στο -30%! έφθασε μια ανάσα από την Κ50 απ όπου επέστρεψε δυναμικά για να κλείσει ΑΚΡΙΒΩΣ πάνω στην Κ  στα 0,73€ με τεράστιο όγκο για τα δεδομένα της στα 2,55 εκ τεμάχια, πολλά εκ των οποίων ήσαν intraday κινήσεις.

  • Για να αρθούν οι αμφιβολίες για την τύχη της μετοχής, απαιτείται η υπέρβαση του επιπέδου που επισημαίνεται με γαλάζιο τετραγωνάκι , δηλ. η γραμμή τάσης αρνητικής απόκλισης Ε1 και κυρίως η Χ  στα 0,78 ευρώ.

Από εκεί και πάνω η μετοχή θα συνεχίσει την πορεία της με επόμενο στόχο την S στα 0,8380 και την F  στα 0,8970 ευρώ.

Η ζώνη ΚΤ [ 0,73-0,7080] είναι ζώνη στήριξης που εάν στο αρνητικό σενάριο χαθεί, ο τίτλος θα επιστρέψει με ιδιαίτερη μεταβλητότητα σε χαμηλότερα επίπεδα, αρχής γενομένης απο την Κ20 στα 0,66 € που μπορεί να λειτουργήσει ως στήριξη, εάν και εφ όσον δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας για την πορεία της εταιρείας.

*****

!ΦΦΓΚΡΠ@8,3000 ευρώ και -8,59% – ΠANTA ΕΠΙΚΑΙΡΟ 

http://freeforumstocks.blogspot.gr

ΦΦΓΚΡΠ: 60 ΛΕΠΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ…

Μετά το πρώτο limit down  της μετοχής (4/5) και το χαμηλό (6,4400 – 8/5) ξεκίνησε μια πορεία αποκατάστασης της τιμής με δημιουργία  ενός  ανοδικού σφηνοειδούς σχηματισμού ( rising wedge)  E1- E2.

Στατιστικά, στα 2/3 των περιπτώσεων πρόκειται για σχηματισμό που λύνεται καθοδικά, χωρίς όμως να είναι ευκαταφρόνητο και το υπόλοιπο 1/3 των περιπτώσεων, της ανοδικής λύσης.

  • Εδώ σε ωριαίο time frame, είναι σαφές ότι ενδεχόμενη απώλεια του 8,8000 θα έχει ως αποτέλεσμα και την καθοδική λύση με επόμενη στήριξη την S στα 8,2100 ευρώ.Καθοδική διάσπασή της θα αυξήσει τις πιέσεις των πωλητών στο ήδη βεβαρημένο κλίμα, με συνέπεια την επιστροφή προς τα χαμηλά της περιόδου.
  • Αντίθετα μια κίνηση ανοδικής λύσης ,με πρώτη διάσπαση των 9,4700€ θα αυξήσει τις προσδοκίες και τις πιθανότητες για κλείσιμο του gap στα 10,7400€ που λειτουργεί πλέον ως σοβαρή αντίσταση.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

  • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Σχηματισμός Τρίγωνα (Triangles Pattern)

Triangles PatternΣήμερα θα ασχοληθούμε με τον Σχηματισμό Τρίγωνα.

Πρόκειται για ένα ακόμα σχηματισμό που το όνομά του λέει πολλά από μόνο του. Το τρίγωνο σχηματίζεται όταν συγκλίνουν δύο γραμμές τάσης. Ανάλογα με τις γραμμές αυτές έχουμε τρία είδη τριγωνικών σχηματισμών, Συμμετρικό, Ανοδικό, Καθοδικό.

Συμμετρικός Τριγωνικός (Symmetric Triangle), ονομάζεται όταν ο σχηματισμός του συμβαίνει από τη σύγκλιση μιας πτωτικής γραμμής αντίστασης και μιας ανοδικής γραμμής στήριξης με παρόμοιες κλίσεις. Ο σχηματισμός αυτός συνήθως θεωρείται σχηματισμός συνέχισης της τάσης. Η πορεία της τιμής διαγράφεται εντός των ορίων του τριγώνου, και οι διακυμάνσεις συνεχώς εξασθενούν έως ότου φτάσει την κορυφή της σύγκλισης, όπου και συμβαίνει η διάσπαση συνήθως συνεχίζοντας την προηγούμενη τάση (αν ήταν ανοδική τότε η διάσπαση θα γίνει με κίνηση προς τα πάνω και αν ήταν καθοδική το αντίθετο).

Ο σχηματισμός αυτός, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της μάχης μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Η αντιπαράθεση στην αρχή του σχηματισμού είναι πολύ εντονότερη, ενώ όσο περνάει ο καιρός και ξεκαθαρίζει η κατάσταση οι δυνάμεις φαίνεται να ισορροπούν και οι διακυμάνσεις να είναι ολοένα και μικρότερες έως ότου η περίοδος εμπέδωσης τελειώσει και σηματοδοτηθεί τελικά μια ξεκάθαρη πορεία.

Ανοδικός Τριγωνικός (Ascending Triangle), ονομάζεται όταν το τρίγωνο σχηματίζεται από την σύγκλιση μιας ανοδικής γραμμής υποστήριξης (δηλαδή συνεχώς υψηλότερα χαμηλά) και μιας οριζόντιας γραμμής αντίστασης. Ο σχηματισμός αυτός θεωρείται ανοδικός, δηλαδή μετά το σημείο της σύγκλισης αναμένεται ανοδική συνέχιση της τάσης. Την ολοκλήρωση του σχηματισμού σηματοδοτεί η διάσπαση της γραμμής αντίστασης, όπου ταυτόχρονα είναι και το σημείο εισόδου (long θέσης).

Η τιμή κινείται και σ’ αυτήν την περίπτωση εντός των ορίων του τριγώνου. Συνήθως την αρχική ανοδική κίνηση που σταματάει στην γραμμή αντίστασης, ακολουθεί η αποκομιδή κερδών οδηγώντας την τιμή σε νέο χαμηλό. Ύστερα τα ηνία παίρνουν οι αγοραστές σε μια δεύτερη προσπάθεια να διασπάσουν το επίπεδο αντίστασης η οποία αποτυγχάνει επίσης. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της οποίας η δύναμη των πωλητών εξασθενεί και νέοι αγοραστές μπαίνουν στην αγορά καταλήγοντας στην διάσπαση της αντίστασης και ανοίγοντας το δρόμο για νέα ανοδική πορεία.

Καθοδικό Τριγωνικός Σχηματισμός (Descending Triangle Pattern): Ο καθοδικός τριγωνικός έχει ακριβώς τα αντίθετα χαρακτηριστικά από τον ανοδικό δίνοντας στους αναλυτές αρνητικά σήματα για επικείμενη πτωτική πορεία μετά την σύγκλιση των γραμμών που σχηματίζουν το τρίγωνο (μία επίπεδη γραμμή του επιπέδου υποστήριξης και μία φθίνουσα γραμμή αντίστασης που σχηματίζεται από αλλεπάλληλα χαμηλότερα υψηλά). Σε αυτή την περίπτωση, είναι οι αγοραστές αυτοί που αποχωρούν από την αγορά, αφήνοντας τους πωλητές να την παρασύρουν προς τα κάτω.

Σημαίες και Σημαιάκια (Flags and Pennants): Αποτελούν και οι δύο σχηματισμούς συνέχισης τάσης και ουσιαστικά πρόκειται για τους ίδιους σχηματισμούς, με μικρές διαφοροποιήσεις κατά την διάρκεια της περιόδου εμπέδωσης/εδραίωσης. Οι σχηματισμοί εμφανίζονται μετά από μια έντονη ανοδική ή πτωτική κίνηση και ακολουθείται  από μια πλάγια-πτωτική ή πλάγια-ανοδική κίνηση.

Η σημαία

Ο σχηματισμός αποτελείται από τον πόλο της σημαίας, ο οποίος σχηματίζεται συνήθως από μια απότομη ανοδική κίνηση και από το κύριο σώμα της σημαίας, το οποίο σχηματίζεται από τις δύο παράλληλες (όχι πάντα) γραμμές στήριξης και αντίστασης. Η κλίση της σημαίας τις περισσότερες φορές είναι αντίθετη από αυτή του πόλου της σημαίας ( σε περίπτωση που η κίνηση που σχημάτισε το πόλο ήταν ανοδική, η κλίση της σημαίας θα είναι προς τα κάτω).

Η τιμή κινείται στα όρια του πτωτικού καναλιού που σχηματίζουν οι δύο γραμμές, έως ότου τελικά διασπαστεί η γραμμή αντίστασης ολοκληρώνοντας το σχηματισμό. Αυτό μας δίνει και το σημείο εισόδου μιας long θέσης.

Το σημαιάκι

Έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη σημαία, με μόνη διαφορά το σχηματισμο του σώματος. Το σώμα της σημαίας είναι τριγωνικό και προσομοιάζει με αυτό του Συμμετρικού Τριγώνου έχοντας τα ίδια χαρακτηριστικά και σημεία εισόδου.

Δύο σημαντικές παρατηρήσεις πάνω σε αυτούς τους σχηματισμούς είναι ότι πρώτον: Μια απότομη/έντονη κίνηση πρέπει να προηγείται της σημαίας. Δεύτερον: Ο σχηματισμός του σώματος της σημαίας είναι αρκετά συντομότερος όταν εμφανίζεται σε πτωτική τάση..

Αλέξιος Μπαλής

Print Friendly, PDF & Email