In & Out – αναλύσεις, σχόλια, απόψεις, συμπεράσματα (15/7)

Το δεύτερο εξάμηνο του 2017 έχει τις προϋποθέσεις να συντηρήσει το καλό κλίμα λόγω της διαφαινόμενης έναρξης της συζήτησης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Από την άλλη πλευρά, οι κυριότερες αγορές παγκοσμίως είναι σε ιστορικά υψηλά έχοντας μείνει αδιόρθωτες ουσιαστικά από Φεβρουάριο του 2016 ενσωματώνοντας πλέον πολύ προσδοκία.

Κατά τα άλλα οι ειδικοί θετικοί και αρνητικοί καταλύτες που οδηγούν τις τιμές στην εγχώρια αγορά θα μπορούσαν να συνοψιστούν στους εξής:

Μόνο πάνω (+):

 • Η τάση έχει χαρακτηριστικά ανοδικής αγοράς σε αρχικό στάδιο.
 • Το χρηματιστήριο δεν έχει ξαναγίνει της μόδας, κινείται ακόμα κάτω από το ραντάρ της ειδησεογραφίας ωστόσο κάποια φαινόμενα που παρατηρούνται έχουν προβολές σε άλλες εποχές πριν τους περιορισμούς της κίνησης κεφαλαίων:
 • Οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων τυχαίνουν υπερκαλύψεων και μάλιστα σε ιδιαίτερα απαιτητικές σε μέγεθος εκδόσεις παρατηρείται κορεσμός στην συγκέντρωση κεφαλαίων τόσο από θεσμικά σχήματα όσο και από την λιανική.
 • Η διάθεση πακέτων από βασικούς μετόχους και η απορρόφηση τους από την αγορά γίνεται με σχετικά ήπιο τρόπο χωρίς μεγάλους κραδασμούς υποδηλώντας επενδυτικά κεφάλαια μακροπρόθεσμου προφίλ.
 • Οι τιμές στο χρηματιστήριο παρά το ράλι που έχει προηγηθεί έχουν περιορισμένες διορθώσεις χωρίς να «χαλάνε» διαγράμματα συστηματικής ανόδου.
 • Tρεις εταιρίες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλές αποτιμήσεις στο απόγειο δηλαδή των επενδυτικών τους προσδοκιών.

Οι αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να εντατικοποιηθούν και να σώσουν αποτέλεσμα στην οικονομία καθώς μετά το στάδιο της πώλησης η αξιοποίηση θα αρχίσει να συνεισφέρει νέαέσοδα στο κράτος.

 • Αεροδρόμια, Ελληνικό, Παράκτιο μέτωπο, επεκτάσεις Αττικής οδού, υποδομές στα λιμάνια θα αυξήσουν την απασχόληση και θα βελτιώσουν τα έσοδα.
 • Οι ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις στο α’ εξάμηνο της χρονιάς προσεγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ όταν σε όλο το 2016 είχαν φθάσει το 1,2 δις ευρώ.
 • Βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «παράθυρο ευκαιρίας» για τις επιχειρήσεις οι οποίες αναζητούν έξοδο σε αγορές και έχουν τις δυνατότητες και τα θεμελιώδη να πείσουν για τις προοπτικές τους.

Σε δεύτερο επίπεδο η απαγκίστρωση από το ρίσκο της χώρας δίνει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στο να ανοίξει επενδυτικά η επιλεξιμότητα των ελληνικών μετοχών

 • είτε ως στάθμιση καλαθιού σε χαρτοφυλάκιο αναδυόμενων αγορών  είτε ως επιμέρους εταιρίες που έχουν ελκυστικά δεδομένα.
 • Επομένως η εστίαση που θα αποκτήσουν οι μετοχές το προσεχές διάστημα θα είναι πιο έντονη και ενδεχομένως να αποδώσει «δικαιοσύνη» σε τίτλους που είχαν υποστεί κάποιο κούρεμα στο δυνητικό τους περιθώριο λόγω εντοπιότητας.

Μέσω της πώλησης επιχειρηματικών δανείων η αγορά θα ανοίξει, νέοι παίκτες θα μπουν στην οικονομία ενισχύοντας την απασχόληση.

 • Η νέα βάση στην οποία χτίζεται η επόμενη ημέρα είναι πιο υγιής και οι τράπεζες θα είναι πλέον πολύ πιο προσεκτικές στην χρηματοδότηση της οικονομίας.
 • Από το γύρισμα της οικονομίας αναμένεται να υπάρξει βελτίωση στο σχηματισμό ή και αντιστροφή προβλέψεων
 • .Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας συστημικών τραπεζών στην Ευρώπη.
 • Ενδεχόμενες αναβαθμίσεις από επενδυτικούς οίκους έχουν ακόμα σημαντικό περιθώριο δεδομένης της αξιολόγησης που έχουν άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η ψυχολογία αποφορτίζεται από το στρες των επαναλαμβανόμενων διαπραγματεύσεων, των καθυστερήσεων και των δηλώσεων και πλέον επικεντρώνεται στο κομμάτι της εκτέλεσης των συμφωνηθέντων.

 • Με την 2η αξιολόγηση κλεισμένη πλέον υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος χωρίς ιδιαίτερα πολιτικά γεγονότα εντός ή εκτός των τειχών
 • ώστε να παραχθεί αξία και να βελτιωθούν τα θεμελιώδη δεδομένα μέχρι την εκκίνηση της επόμενης αξιολόγησης.
 • Οι αναδιαρθρώσεις που έχουν γίνει στους ισολογισμούς με μια μικρή αύξηση της ζήτησης θα έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για τις εταιρίες.

……..

Φούσκα είναι και θα σκάσει (-):

Η εικόνα της πραγματικής οικονομίας παραμένει σε πίεση. Οι καθυστερήσεις των πληρωμών έχουν πλέον γίνει καθεστώς, η ανάπτυξη για το 2017 έχει αναθεωρηθεί ήδη δύο φορές προς τα κάτω και ο κίνδυνος αστοχίας θα σημάνει την επιβολή νέων μέτρων σε μια αγορά που είναι στα όρια της.

Μπορεί οι τράπεζες να έχουν το τεστ αντοχής το 2018, ωστόσο τα νούμερα θα κριθούν με βάση το εννεάμηνο του 2017.

 • Σε αυτό το εννεάμηνο οι ελληνικές τράπεζες έχουν αδύναμο ξεκίνημα ενώ βρίσκονται οριακά κοντά στο στόχο του SSM.
 • Αν και ακόμα τα κριτήρια του τεστ δεν είναι γνωστά πολλά θα εξαρτηθούν από το ύψος και την δομή των επιμέρους κεφαλαίων που θα δεχθεί η ΕΒΑ ως αποδεκτά μετά από την διεξαγωγή κάθε σεναρίου.
 • Η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση σαν πιθανότητα είναι μεν μικρότερη από πέρυσι αλλά δεν είναι και εκτός θέματος.

Οι αποτιμήσεις δεν είναι πλέον στην ζώνη της ευκαιρίας, ενσωματώνουν πλέον πολύ προσδοκία με ότι αυτό συνεπάγεται σε ενδεχόμενες αστοχίες σε σχέση με αυτό που αναμένει η Αγορά.

Οι τρομοκρατικές ενέργειες διατηρούν ψηλά το βαθμό ανασφάλειας στην Ευρώπη και η συχνότητα τους δεν έχει αποφορτιστεί επηρεάζοντας κλάδους όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός και το εμπόριο.

Το χρηματιστήριο παρουσιάζει εικόνα συρρίκνωσης από εισηγμένες επιχειρήσεις και αυτό στερεί την δυνατότητα επιλογών για επενδυτές με ισχυρή οικονομική θέση και διευρυμένο portfolio.

 • Δυνητικά η έλλειψη ιδεών θέτει ένα όριο στην εισροή των κεφαλαίων που ένα επενδυτικό κεφάλαιο μπορεί να επενδύσει.

Η αύξηση των επιτοκίων από την FED είναι γεγονός βάζοντας τέλος σε μια μακρά περίοδο μηδενικών ουσιαστικά επιτοκίων.

Οι επενδυτές θα αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές ξεκινώντας από την αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου

 • με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελκυστικότητα της Ελληνικής αγοράς η οποία παραμένει ως επενδυτικός χώρος με λίγες και δεδομένες επιλογές.

Είθισται οι αναδυόμενες αγορές να δέχονται πιο έντονα τις επιπτώσεις των εκροών κεφαλαίων και η Ελλάδα είναι μια από αυτές.

Η φορολογία παραμένει υψηλή, πρόκειται για τον υψηλότερο συνδυασμό φορολογικών συντελεστών

 • (ΦΠΑ, εταιρικός φόρος, φορολογία μερισμάτων)
 • λειτουργώντας ως αντικίνητρο στην εμφάνιση υψηλής κερδοφορίας
 • ή στην προσέλκυση νέων επενδυτών σε κλάδους που έχει ανάγκη η οικονομία (μεταποίηση, βιομηχανία).

Το δημόσιο χρέος παραμένει μη βιώσιμο λειτουργώντας ανασχετικά σε πιο τολμηρές επενδυτικές αποφάσεις που θα είχαν πολλαπλασιαστικό όφελος στην οικονομία.

 • Δεν προβλέπεται οποιαδήποτε αλλαγή στη ρύθμιση του χρέους πριν από το 2018 και το τέλος του προγράμματος εντός των προβλεπόμενων στόχων.
 • H ανάλυση φέρει την υπογραφή του Μάνου Χατζηδάκη…

…………………….

Ταλαντωτής Τιμής (Price oscillator)

Γενικά: Ο Ταλαντωτής Τιμής δείχνει τη διαφορά μεταξύ δύο κινητών μέσων όρων μιας μετοχής. Η διαφορά αυτή μπορεί να εκφραστεί σε μονάδες μέτρησης ίδιες με την τιμή της μετοχής ή σε ποσοστά.

 • Ο Ταλαντωτής Τιμής είναι σχεδόν ίδιος με το δείκτη Σύγκλισης-Απόκλισης (MACD),
 • μονο που στον Ταλαντωτή Τιμής ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιους μέσους όρους θέλει,
 • ενώ στο δείκτη Σύγκλισης-Απόκλισης αυτοί οι μέσοι όροι είναι των 12 και 26 ημερών.

Ερμηνεία: Τυπικά μια ανάλυση που χρησιμοποιεί μέσους όρους υποδεικνύει σημεία αγοράς όταν ένας σύντομος μέσος όρος ξεπερνάει κάποιον αργό

 • και σημεία πώλησης όταν ο αργός ξεπερνάει το σύντομο.
 • Σε αυτά τα πλαίσια κινείται και η ερμηνεία αυτού του δείκτη.

……………….

Καθολικό (General ledger)

Γενικό καθολικό είναι μία συλλογή όλων των λογαριασμών μιας εταιρίας, η οποία περιέχει περιληπτικά όλες τις οικονομικές συναλλαγές κατά τη διάρκεια μιας λογιστικής περιόδου και χρησιμοποιεί το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα

Οι λογαριασμοί σε κάθε γενικό καθολικό χωρίζονται σε δύο μέρη κι έχουν συνήθως την μορφή δίστηλων Τ λογαριασμών. Το αριστερό μέρος περιέχει χρεωστικές συναλλαγές και το δεξί μέρος πιστωτικές.

Στις επίσημες εγγραφές της εταιρίας όμως, μπορεί να περιλαμβάνεται μια τρίτη ή μια τέταρτη στήλη για να φαίνεται το υπόλοιπο του λογαριασμού μετά από κάθε εγγραφή.

Το γενικό καθολικό δημιουργείται με την καταγραφή συναλλαγών που είναι καταγεγραμμένες στο ημερολόγιο και υποστηρίζεται από αναλυτικά καθολικά που παρέχουν πληροφορίες για τους λογαριασμούς που βρίσκονται στο γενικό.

Παράδειγμα: Οι εισπρακτέοι λογαριασμοί ενός αναλυτικού καθολικού μπορούν να περιέχουν ξεχωριστούς λογαριασμούς για κάθε πιστωτικό πελάτη, παρακολουθώντας τα υπόλοιπα τους ξεχωριστά.

Από το αναλυτικό καθολικό τελικά θα συνοψίζονται και θα συγκρίνονται με γενικούς λογαριασμούς (λογαριασμοί εισπρακτέοι) για να εξασφαλίσουν ακρίβεια κατά την κατάρτιση των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης. Ενώ όμως οι συναλλαγές στο ημερολόγιο οργανώνονται κατά χρονολογική σειρά, στο καθολικό οργανώνονται κατά λογαριασμό.

Λογαριασμοί Καθολικού: Το γενικό καθολικό πρέπει να περιλαμβάνει ημερομηνία, περιγραφή και συνολικά ποσά για κάθε λογαριασμό, ενώ όλοι οι λογαριασμοί κατηγοριοποιούνται σε επτά βασικές κατηγορίες:

 • Ενεργητικό – Παθητικό – Ιδία κεφάλαια – Έσοδα – Έξοδα – Κέρδη – Ζημιές

Οι κύριες κατηγορίες του γενικού καθολικού υποδιαιρούνται σε αναλυτικά καθολικά για να περιλάβουν επιπλέον λεπτομέρειες για λογαριασμούς όπως μετρητά, λογαριασμοί εισπρακτέοι, λογαριασμοί πληρωτέοι κτλ. Η κατηγοριοποίηση όλων των λογαριασμών αποκαλείται Λογιστικό Σχέδιο.

Ο Ισολογισμός και η Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης (ΚΑΧ) καταρτίζονται με την βοήθεια του γενικού καθολικού το οποίο παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την προετοιμασία και την κατάρτιση των λογιστικών καταστάσεων μιας επιχείρησης.

Καθολικό και λογιστική ισότητα: Επειδή κάθε λογιστική εγγραφή χρεώνει ένα λογαριασμό και πιστώνει έναν άλλο με το ίδιο ποσό, το διπλογραφικό σύστημα διασφαλίζει ότι το γενικό καθολικό θα είναι πάντα σε ισορροπία, διατηρώντας την λογιστική ισότητα:

Ενεργητικό = Παθητικό = Υποχρεώσεις + Καθαρή Θέση

……………….

ΒΙΟΤΕΡ: Η εταιρεία διαπραγματεύεται υπο επιτήρηση και καθημερινά γράφει πλαφοναρίσματα της τάξης του 20%… ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΩΡΑ:

 • Κύκλος εργασιών 2016: Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το 2016 ανήλθε σε 551 χιλ. (2015: 1.227 χιλ.), εμφανίζοντας μείωση 55,08% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.
 • (Ζημιές) μετά από φόρους: Ανήλθαν σε -16,84 εκατ. ευρώ από -10,1 εκατ.
 • Ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες: – 7,16 εκατ. ευρώ (2015:-8,77 εκατ)
 • Σύνολο τραπεζικού δανεισμού: 123,7 εκατ. (2015: 116,5 εκατ.)
 • Καθαρή Θέση: ΑΡΝΗΤΙΚΗ κατά 53,9 εκατ. ευρώ (από -35,44 εκατ. ευρώ)

ΒΙΟΤΕΡ(1): Αποτιμάται σε 1,81 εκατ. ευρώ στη τιμή των 0,1030 ευρώ με χαμηλό – υψηλό 2017 στα 0,040 και 0,1880 ευρώ (2 Μαίου, στην κφση των 3 και πλέον εκατ. ευρώ)… Στο -87,7% στην ΜΚΕ (τιμή 23.4.2010 στα 0,8400 ευρώ).

 • ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 54 εκατ. ευρώ,
 • με ΔΑΝΕΙΣΜΟ 123 εκατ. ευρώ, χωρίς κύκλο εργασιών,
 • με τα ΕΒΙΤDA αρνητικά κι αυτά κατά 10 εκατ. ευρώ, αλλά δεν τρέχει κάστανο…
 • Και το αστείο είναι ότι κάνει και κομμάτια… μεταξύ 5 και 31 χιλ. τμχ στις (5) τελευταίες ημέρες…

ΩΡΑΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΥΤΙΝΑ

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

 

* ,