In & Out – αναλύσεις, σχόλια, απόψεις, συμπεράσματα (19/9)

Χ.Α – ΟΘΟΝΕΣ: Νέα ιστορικά χαμηλά για τον ΑΔΜΗΕ (1,9400 ενδοσυνεδριακά), κινδυνεύει να χάσει τα 2,0000 ευρώ η ΔΕΗ (στα 2,0500 και -1,44% χθες)

  • Η αγορά πιστεύει ότι το ΕΛΛΗΝΙΚΟ θα προχωρήσει εξ ου και η παραμονή της ΛΑΜΔΑ στα υψηλά των 6,5000 με 6,7000 (αλλιώς θα βρισκόταν στα… 4,00 ευρώ)
  • Βράχοι οι τίτλοι των ΤΕΝΕΡΓ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, το παλεύουν οι ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ενώ ο ΦΡΛΚ είναι βέβαιο ότι δεν θα παραδώσει τα όπλα με τίποτα…
  • Ανεπανάληπτη η εικόνα της μετοχής της AUTOHELLAS, επιστροφή στα αγαπημένα του 20άρια για τον ΟΛΘ (-3,13% και 20,4000 ευρώ)
  • Εικόνα διάλυσης για την ΙΝΛΟΤ (στα 1,0500 και -4,5%) ενώ δίνει μάχη για να κρατήσει τα 0,0700 ευρώ η ΑΤΤΙΚΗΣ.
  • Λίγα πράγματα από την μτχ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (αν και πάλι καλά θα λέγαμε, παρατηρώντας τι συμβαίνει στα “εσωτερικά” του)
  • Διόρθωσε κι άλλο η πολύ καλή ΕΥΑΠΣ (-2,5% στα 4,2800 ευρώ)…

Η ΕΙΔΗΣΗ: H Εθνική Τράπεζα είναι κοντά στο να δώσει εντολή για την έκδοση ενός 3ετούς καλυμμένου ομολόγου, ύψους 300 ως 500 εκατ. ευρώ”, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Reuters. Θα πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγου από Ελληνική Τράπεζα από το 2014.

H ANAKOINΩΣΗ: Σε συνέχεια του από 01.09.2017 Δελτίου Τύπου, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι την 15.09.2017 υπεγράφη η σύμβαση μεταβίβασης από την Τράπεζα του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της «Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία κατέχει το master franchise της Avis Rent a Car, Budget Rent a Car και Payless για όλη την Ελλάδα, σε εταιρία
συμφερόντων των εταιρειών «Olympia Group SA» και «Virtus International Partners LP». Η
ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε όλες τις σχετικές κανονιστικές και λοιπές εγκρίσεις, καθώς
επίσης και στη συναίνεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

H ANAKOINΩΣΗ(1): K α ι  το  ΤΙΜΗΜΑ;

______________

ΑΓΟΡΑ ΧΑ – ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Η διόρθωση που οι περισσότεροι περίμεναν μεγάλο διάστημα και από χαμηλότερα, ήλθε και δείχνει να είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο Τραπεζικός δείκτης έχασε όλο το κομμάτι της ανοδικής του κίνησης, με τις αμφιβολίες για ανακεφαλαιοποιήσεις να έχουν κάνει και πάλι την εμφάνισή τους, μιας και μπροστά μας έχουμε και τα “stress tests”.

 

  • Μία Αγορά που πέφτει με αυτή την δύναμη, καλό θα ήταν να την αφήσουμε να μας δείξει της προθέσεις της, εκτός και αν επενδυτικά περιμέναμε υπομονετικά να πάρουμε θέσεις σταδιακά, σε τίτλους που διορθώνουν.

Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι, αν και η Αγορά μας δίνει σημαντική διόρθωση, παρόλα αυτά θεωρούμε ευκαιρία τουλάχιστον για αυτούς που είχαν παραμείνει εκτός Αγοράς να αρχίσουν να παίρνουν θέσεις.

  • Το 850 ήταν ένας πολύ μεγάλος και σημαντικό στόχος για να υπερκερασθεί αδιόρθωτα, με την διόρθωση να καθυστερεί άλλα να έρχεται. Το Χ.Α. έχει να βγει σε υπερπώληση από τον Ιούνιο του 2016 (15/6) και ουσιαστικά, όσο και αν φαίνεται περίεργο, η εν εξελίξει διορθωτική κίνηση το βοηθάει για την μετέπειτα πορεία του.

_______________

Η ΕΚΘΕΣΗ – ΟΠΑΠ από IBG: Στα 13,5000 ευρώ από 14,1000 ευρώ μειώθηκε η τιμή – στόχος από τους αναλυτές της IBG σε έκθεσή τους στην οποία διατηρούν σύσταση ΑΓΟΡΑΣ για την μτχ.

  • Ο βασικός λόγος για τη μείωση της τιμής – στόχου είναι ότι υιοθετούν πιο συντηρητική στάση ως προς την παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών από το 2022 και μετά, λόγω των επιδόσεων των VLTs.
  • Προβλέπουν μέρισμα 0,6000 ευρώ για το 2017, 0,7300 ευρώ για το 2018 και 0,8700 ευρώ για το 2019.

Η ΕΚΘΕΣΗ – ΑΡΑΙΓ από IBG: Σε “ΑΓΟΡΑ” από “ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ” η νέα σύσταση σε έκθεση στην οποία αυξάνει την τιμή – στόχο στα 9,9000 ευρώ από 9,5000 προηγουμένως. Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου φανέρωσαν ένα ισχυρό δεύτερο τρίμηνο, το οποίο ξεπέρασε τις προσδοκίες της Αγοράς. Για το 2017 η χρηματιστηριακή αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την Αεροπορική εταιρεία, αναμένοντας ότι θα εμφανίσει αύξηση εσόδων κατά 6% και των καθαρών κερδών κατά 48%.

WALL STREET: Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τρεις βασικοί δείκτες με τους επενδυτές να εμφανίζονται πιο ριψοκίνδυνοι στις τοποθετήσεις των κεφαλαίων τους.Η αλλαγή στάσης εξηγείται από τους αναλυτές από την υποχώρηση των ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο. Ο Dow Jones +0,28% στις 22.331 μονάδες, ο Nasdaq +0,10% και ο S&P 500 +0,15% στις 2.503 μονάδες.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Σχεδόν αμετάβλητες έμειναν οι τιμές του αργού μετά από το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας που τα κέρδη έφτασαν το 5%, καθώς υπήρχε η αισιοδοξία πως τα μέλη του OPEC θα συμφωνήσουν την παράταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής. Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο WTI παραδόσεως Οκτωβρίου κέρδισε 2 cents και ολοκλήρωσε στα 49,91 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το πετρέλαιο τύπου brent έχασε 14 cents ή 0,3% και έκλεισε στα 55,48 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

ΣΑΠΑΚΙ: Την πέμπτη υποχώρηση στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις κατέγραψε ο χρυσός καθώς το ράλι των βασικών δεικτών προς νέα ιστορικά υψηλά προσελκύει τους επενδυτές για την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους. Το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 14,40 δολάρια ή 1,1% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 1.310,80 δολάρια ανά ουγγιά.

ΚΡΙ ΚΡΙ 6ΜΗΝΟ: Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, ανήλθαν σε €4,90 εκ., έναντι €3,60 εκ. το εξάμηνο 2016. ΟΜΩΣ τα αποτελέσματα της προηγούμενης περιόδου είχαν επιβαρυνθεί με έκτακτο ποσό €1,53 εκ. περίπου ως προβλέψεις επισφάλειας πελατών, βάσει των όρων της συμφωνίας εξυγίανσης των εταιρειών του ομίλου ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.

ΚΑΝΑΚΗΣ: Πιστός στη παράδοση ο όμιλος ανακοίνωσε και πάλι καλύτερα αποτελέσματα από τα προηγούμενα του αφού:-

• Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 8,6 στα 9,14 εκατ. ευρώ (+6,3%)
• Τα EBITDA βελτιώθηκαν από το 1,27 στο 1,33 εκατ. ευρώ.
• Το καθαρό αποτέλεσμα διευρύνθηκε από τα 857 στα 921 χιλ. ευρώ (+7,5%).
• Οι θετικές ταμειακές ροές είχαν ως αποτέλεσμα τα διαθέσιμα να αυξηθούν στα 8,38 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι τραπεζικές υποχρεώσεις ήταν μηδενικές.
• Στις 30 Ιουνίου του 2017, τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης διαμορφώθηκαν στα 19,347 εκατ. ευρώ.

Φήμη / Υπεραξία (επιχείρησης) (Goodwill): Goodwill είναι η αξία μιας επιχείρησης που υπερβαίνει τα καθαρά στοιχεία του Ενεργητικού της. Αντανακλά την αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων όπως τη φήμη, το εμπορικό σήμα, τις καλές σχέσεις με τους πελάτες, την επαγγελματικότητα και ηθική των υπαλλήλων της όπως και άλλους παράγοντες που βελτιώνουν την προς τα έξω εικόνα της επιχείρησης. Και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ξεχνάμε να την συνυπολογίζουμε στην αξία μίας εταιρείας

Διακρίνεται σε:

Συμφυής φήμη (inherent goodwill) η οποία αντανακλά τα θετικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Αυτό το είδος της φήμης δεν εμφανίζεται στον ισολογισμό.

Εξαγορασθείσα φήμη (purchased goodwill) η οποία είναι η επιπλέον αξία πέραν του ευλόγου τιμήματος εξαγοράς των καθαρών περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης.