ΙΝ και OUT: Από και για τον κόσμο του ελληνικού χρηματιστηρίου (17-18/3)

Stock traders working in office

 

O TEXNIKOΣ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

*****

*****

Χρηματιστήριο/Φεβρουάριος: Οι ξένοι θεσμικοί αύξησαν το ποσοστό τους στις συναλλαγές χωρίς όμως να επιστρέψουν στα ψηλά νούμερα που μας είχαν συνηθίσει στο τέλος της περυσινής χρονιάς.

 • Συγκεκριμένα το Φεβρουάριο η συμμετοχή τους στις συναλλαγές ήταν 53,6% (από 50,9% τον Ιανουάριο) ήταν συνολικά αγοραστές με θετικό ισοζύγιο εισροών κατά 22,46 εκατ. ευρώ. Αν αυτό λέει κάτι η παρουσία του Λονδίνου ήταν αυτή που έδωσε την βασική κατεύθυνση των εισροών (22,17 εκατ. ευρώ).
 • Οι εκροές από τα εγχώρια μετοχικά αμοιβαία ήταν περίπου 800 χιλ. ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι ο κύριος όγκος των εισροών στα Αμοιβαία που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο (28 εκατ. ευρώ) παραμένει τοποθετημένος στην Αγορά.
 • Από την κατανομή των κωδικών προκύπτει ότι 35 κωδικοί ξένων (1,8% των ενεργών κωδικών) κάνουν το 40% του τζίρου ενώ 13.000 περίπου κωδικοί ελληνικής προέλευσης πραγματοποιούν το 47% του συνολικού τζίρου.

Χρηματιστήριο/Ξένοι: Τον Φεβρουάριο εκτός από τους συνήθεις υπόπτους από Λονδίνο, Αμερική, Κύπρο και υπεράκτιες έδρες υπήρχαν και πάλικωδικοί από χώρες με χαμηλή σχετικά συχνότητα εμφάνισης. Συγκεκριμένα είχαμε εμφάνιση ενός επενδυτή από την Νότια Κορέα (άραγε να αγόρασε ΟΛΠ;) με αγορές 60 χιλ. ευρώ και δύο επενδυτών από την Τουρκία οι οποίοι αγόρασαν και πούλησαν μετοχές με συνολικό αποτέλεσμα εκροών 30 χιλ. ευρώ.

Χρηματιστήριο/Νέες εισαγωγές: Φαίνεται ότι ξαναζεσταίνονται οι μηχανές καθώς η Sunlight και η Chipita βρίσκονται πολύ κοντά στο να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για δημόσια προσφορά των μετόχων τους με στόχο την είσοδο τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πέρα από αυτό όμως υπάρχει κινητικότητα και στο κομμάτι της προσέλκυσης εταιριών από την διοίκηση του ΧΑ.

 • Την Πέμπτη 15 Μαρτίου οι εταιρίες Aptivita, Baresquare, Megayeeros, Vyra και Τρικαλινός παρουσίασαν τις προοπτικές τους στο ΧΑ και στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Greek Crisis Success Stories». Θετική κίνηση η οποία φέρνει πιο κοντά τις επιχειρήσεις με τους ανθρώπους της αγοράς και δημιουργεί προϋποθέσεις για τον εμπλουτισμό της ελληνικής αγοράς με νέες υποσχόμενες δυναμικές εταιρίες.

TAMΠΛΟ: Στις 5:09μμ ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 816,31 μονάδες (-0,17%), ο Τραπεζικός δείκτης στις 846,4 μονάδες (+0,45%) και ο τζίρος στα 47,8 εκατ., από τα οποία τα 5,6 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Όσον αφορά τις… ενδιαφερόμενες λόγω FTSE μετοχές, ο Μυτιληναίος βρισκόταν στα 9,93 ευρώ (-0,4%) με συναλλαγές 335959 τεμ., ο Σαράντης στα 14,75 ευρώ (+0,34%) και όγκο 23879 τεμ. και η Viohalco στα 3,665 ευρώ (+1,24% και μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας) με συναλλαγές 174166 τεμ.

 • Μετά τις τελικές δημοπρασίες, ο τζίρος υπερδιπλασιάσθηκε στα 107,7 εκατ. που σημαίνει ότι το 60%, περίπου, της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, άλλαξε χέρια μετά τις 17.00, ενώ ο ΔΤΡ βρέθηκε να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στις 841,47 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,13%.

Ο τίτλος της Μυτιληναίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 9,70 ευρώ (-2,71% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) με συνολικό όγκο 1.507.985 τεμ., του Σαράντη στα 14,70 ευρώ, αμετάβλητος, με όγκο 152.235 τεμ. και της Viohalco στα 3,59 ευρώ (-0,83%) με συναλλαγές 752.953 τεμ.

*****

ΤΖΙΡΟΣ: Πρώτος ο τίτλος της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με την αξία συναλλαγών του στα 14,7 εκατ. ευρώ. Ακολύθησαν ΟΤΕ με 12,8 εκατ., ΑΛΦΑ ομοίως με 12,8 εκατ., ΟΠΑΠ με 12,6 εκατ. και ΕΘΝΙΚΗ με 9,1 εκατ. ευρώ.

ΟΜΙΛΟΣ CYNERGY: Δέκα εταιρίες δήλωσαν παρούσες στο διαγωνισμό προμήθειας σωλήνων για τον αγωγό 185 χιλιομέτρων που θα κατασκευαστεί μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (IGB), σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Ενέργειας.

 • Η κοινοπραξία ICGB θα επιλέξει έως και 5 εταιρίες που θα καταθέσουν προσφορές τον Απρίλιο και ευελπιστεί ότι θα έχει επιλέξει τον ανάδοχο ως τα τέλη Ιουνίου (Reuters).
 • Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το ενδιαφέρον της για την προμήθεια ύψους 60 εκατ. ευρώ υπέβαλε και η ελληνική Σωληνουργεία Κορίνθου.

Στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα είναι το γεγονός ότι το έργο περνάει από ευρωπαϊκό έδαφος και ότι έχει σχετικά χαμηλό μεταφορικό κόστος λόγω γεωγραφικής εγγύτητας.

*****

FORTHNET: Vodafone και Wind κατέθεσαν κοινή πρόταση, ενώ προσφορά κατέθεσε και η κοινοπραξία Odyssey + Athena (Stan Miller-Leaderman) καθώς και η Pillarstone. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται και η κατάθεση προσφοράς από την πλευρά του Ant1, ενώ δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες σε ότι αφορά την Providence.

 • Μάλλον απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο να κατέθεσε προσφορά το Apollo Fund, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην παγκόσμια αγορά, που όμως φέρεται να έχει υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση, προς τις τράπεζες, πριν από μήνες, εκτός της τρέχουσας διαδικασίας που διεξάγει η Nomura.

Σε κάθε περίπτωση, προσεχώς θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των προσφορών και οι επαφές με τους ενδιαφερόμενους, μια διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει επί αρκετό διάστημα, προκειμένου να αναδειχθεί- εφόσον προκύψουν ικανοποιητικά τιμήματα- ο προτιμητέος επενδυτής.

*****

*****

ΙΒG-H αδυναμία διάσπασης της ζώνης 840-850, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη, την εβδομάδα που διανύσαμε σε μια διορθωτική κίνηση, με αποτέλεσμα οι τιμές να επανέλθουν στην σημαντική στήριξη των 810 μονάδων. Η προσέγγιση της συγκεκριμένης ζώνης καθώς και η γραμμή στήριξης R2 (επάνω πλευρά του τρίγωνου) πολύ πιθανόν να δώσουν και πάλι
μια τεχνική αντίδραση με στόχο τις 840 μονάδες. Ενδεχόμενη απώλεια αυτής της ζώνης, θα επιβαρύνει την εικόνα της αγοράς και θα μας οδηγήσει στο επόμενο επίπεδο στήριξης, που εντοπίζεται στην περιοχή των 770 μονάδων.

Παράρτημα Αποποίησης Ευθύνης
Αναλυτής: Αχιλλείου Αλέξης – Οι πληροφορίες και οι απόψεις αυτής της έκθεσης παρέχονται από την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος Α.Ε. (εφεξής η Τράπεζα), η οποία εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος με Αρ. Αδείας Λειτουργίας 52/2/17.12.99. Η Τράπεζα δεν έχει συνάψει καμία συμφωνία με τους εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων που απαρτίζουν τον, ή εξαρτώνται από τον καλυπτόμενο δείκτη για την διενέργεια αυτού του τεχνικού σχολίου. Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς και απευθύνεται αποκλειστικά σε πρόσωπα τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως επαγγελματίες πελάτες, κατά την έννοια του Ν.3606/2007. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για αγορά,διακράτηση ή πώληση των χρηματοπιστωτικών μέσων που απαρτίζουν τον, ή εξαρτώνται από τον καλυπτόμενο δείκτη. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες. Όλες οι απόψεις και εκτιμήσεις απαρτίζουν την άποψη του αναλυτή την ημέρα της σύνταξης του τεχν.σχολίου και δίδονται καλή τη πίστη, αλλά υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς προειδοποίηση.

*****

OTE – MANOΣ XATZHΔAKHΣ: Έκτακτοι λόγοι πίεσαν την κερδοφορία του 2017, καλύτερες οι προοπτικές για την συνέχεια.

Ο ΟΤΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία του ΧΑ σε κεφαλαιοποίηση και μια μετοχή που έχει ιδιαίτερους συμβολισμούς.

 • Αποτελεί μια αποκρατικοποίηση που ουσιαστικά έγινε μέσα από την αγορά, πέρασε από ένα δύσκολο ρυθμιστικό στάδιο, όπου έπρεπε να μειώσει δραστικά το μερίδιο αγοράς της για το άνοιγμα του ανταγωνισμού…
 • Να πουλήσει όταν έπρεπε συμμετοχές και θυγατρικές μειώνοντας χρέος χωρίς να χάσει χρήματα και να παραμείνει όρθια την στιγμή που άλλες δημόσιες εταιρίες αντιμετώπιζαν υπαρξιακά προβλήματα.

Και τα κατάφερε ομολογουμένως καλά. Τόσο καλά που ο ανταγωνισμός αδυνατεί πλέον να την αντιμετωπίσει συνολικά σε όλα τα μέτωπα. Τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Η Ρουμανία: Εξακολουθεί να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του ΟΤΕ καθώς εκτός από τα αδύναμα περιθώρια κέρδους επιβάρυναν τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου με απομειώσεις ύψους 56 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα το τέταρτο τρίμηνο εμφανίζεται συνολικά θετικό με 1,8% αύξηση εσόδων λόγω ενισχυμένης ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών με αιχμή του δόρατος το VDSL, περαιτέρω ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης (η οποία πέρασε πλέον στην πρώτη θέση με 525 χιλ. συνδρομητές) και ανθεκτικότητα στις υπηρεσίες φωνής.

Στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση 4,6% στα έσοδα από υπηρεσίες στο τρίμηνο, λόγω αύξησης εσόδων από data και περιαγωγή. Το καθαρό χρέος της επιχείρησης αυξήθηκε στα 737 εκατ. ευρώ από 649 το προηγούμενο τρίμηνο ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν σε 95 εκατ. ευρώ έναντι 283 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο του 2016.

Οι απομειώσεις σε καθαρό επίπεδο μείωσαν κατά 115 εκατ. ευρώ το τελικό αποτέλεσμα και αναλύονται σε 56 εκατ. ευρώ από απομείωση ακινήτων στην Ρουμανία, 21 εκατ. ευρώ απομείωση ακινήτων στην Αλβανία και 57 εκατ. ευρώ μείωση υπεραξίας θυγατρικής στην Αλβανία.

Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις της διοίκησης το 2018 αναμένονται επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένες ταμειακές ροές ύψους 350 εκατ. ευρώ. Μετά την αφαίρεση του κόστους απόκτησης φάσματος οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να διαμορφωθούν σε 260 εκατ. ευρώ.

 • Με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς η κερδοφορία του ΟΤΕ αναμένεται να κινηθεί προς τα 280 εκατ. ευρώ, με λειτουργικά κέρδη 1,33 δις ευρώ. Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση και τα κέρδη του 2018 το Ρ/Ε της εταιρίας βρίσκεται στο  20 ενώ ο λόγος EV/EBITDA στις 4,9 φορές.
 • Το παράδοξο για τον ΟΤΕ είναι ενώ η αποτίμηση στην κερδοφορία μπορεί να θεωρηθεί «απαιτητική» δεδομένων των αποτιμήσεων των άλλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων (14x) σε επίπεδο επιχειρηματικής αξίας (EV/ΕΒITDA) βρίσκεται αισθητά πίσω (5,8x).

Χρηματιστηριακά ο ΟΤΕ έχει περισσότερο νόημα να θεωρηθεί σαν μια καλή επιλογή εκπροσώπησης της «χώρας» -λόγω και της αυξημένης βαρύτητας των εσόδων της Ελλάδας- η οποία ακολουθεί το δείκτη και τις όποιες μεταβολές στο ασφάλιστρο κινδύνου με αντιπροσωπευτικό τρόπο.

Για τον μέτοχο του ΟΤΕ που θεωρεί ότι η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση ή τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των προηγούμενων ετών η προσαρμογή της τιμής στην ανατιμολόγηση των προσδοκιών γίνεται χωρίς να διατρέχει τις εν δυνάμει αδυναμίες μιας τραπεζικής μετοχής όπου το ρίσκο έχει διαφορετική δομή.

ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Μετά από μια «στείρα» σχετικά περίοδο ανταμοιβής των μετόχων ο ΟΤΕ αλλάζει την μερισματική του πολιτική, γίνεται πιο γενναιόδωρος μοιράζοντας 0,35 ευρώ ανά μετοχή.

Η περίοδος από το 2016 έως το 2010 χαρακτηρίζεται από την ισχνή ή μηδενική μερισματική ροή λόγω της εντατικής απομόχλευσης του ισολογισμού και της συντηρητικής στάσης των διοικήσεων λόγω του ασταθούς οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.

 • Επιπλέον ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών έως 10% στο οποίο θα δαπανηθούν φέτος περί τα 90 εκατ. ευρώ.

*****

 • Πως εξελίχθηκαν τα δημοσιευμένα αποτελέσματα του ΟΤΕ στα τρίμηνα του 2017 και στις χρήσεις 2010 έως το 2010
Σε εκατ. ευρώ
FY:17
Q4:17
Q3:17
Q2:17
Q1:17
FY:16
FY:15
FY:14
FY:13
FY:12
FY:11
FY:10
Πωλήσεις
3.857,1
998,1
991,2
938,8
929,0
3.908,1
3.902,9
3.918,4
4.054,1
4.680,3
5.038,3
5.482,8
Δ (%)
-1,3%
-2,8%
-0,7%
-1,7%
0,1%
0,1%
-0,4%
-3,3%
-13,4%
-7,1%
-8,1%
-8,4%
Λειτουργικά κέρδη
1.242,5
317,8
317,4
305,7
301,6
1.267,0
1.220,5
1.385,5
1.177,9
1.533,9
1.662,8
1.747,9
Δ (%)
-1,9%
-5,5%
-0,9%
0,2%
-1,2%
3,8%
-11,9%
17,6%
-23,2%
-7,8%
-4,9%
-18,9%
Περιθ. Κέρδους
32,2%
31,8%
32,0%
32,6%
32,5%
32,4%
31,3%
35,4%
29,1%
32,8%
33,0%
31,9%
Καθαρά Κέρδη 67,2 -52,7 52,4 31,1 36,4 140,0 151,9 267,4 287,8 476,4 119,7 39,6
Δ (%) -52,0% -417,5% -6,3% -7,4% 7,4% -7,8% -43,2% -7,1% -39,6% 298,0% 202,3% -90,2%
Περιθ. Κέρδους 1,7% -5,3% 5,3% 3,3% 3,9% 3,6% 3,9% 6,8% 7,1% 10,2% 2,4% 0,7%
Μέρισμα (ευρώ) 0,35         0,16 0,10 0,08 0,1179

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

 

MINOAN LINES-2017

Κέρδη χρήσης μετά από φόρους 4,1 εκατ. ευρώ από 20,7 εκατ. ευρώ.

Έσοδα 79,5 εκατ. ευρώ από 62,4 εκατ. ευρώ

Κέρδη μετά από φόρους ανά μετοχή – βασικά (σε €) 0,0381 από 0,1931

Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων 284,3 εκατ. ευρώ από 280,2 εκατ. ευρώ

Δάνεια 125,2 εκατ. ευρώ από 138,9 εκατ. ευρώ

Δάνεια–Βραχυπρόθεσμο μέρος 13,8 εκατ. ευρώ από 13,9 εκατ. ευρώ

Σύνολο Εισροών από λειτουργικές δραστηριότητες 20,3 εκατ. ευρώ από 24,9 εκατ. ευρώ

Απόκτηση θυγατρικών, συγγενών, κοινοπραξιών και λοιπών επενδύσεων -0,51 εκατ. ευρώ από -32,300 εκατ. ευρώ

EΛEΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ: ΘΕΤΙΚΕΣ 18,8 εκατ. ευρώ από ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ 7,4 εκατ.

Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα λήξης χρήσης  33,839 εκατ. ευρώ από 29,379 εκατ. ευρώ

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • Τιμή: 2,4000 ευρώ
 • Κ/φση: 256,8 εκατ. ευρώ
Διάστημα Ελάχιστη τιμή Μέγιστη τιμή Μεταβολή %
7 ημερών 2,320 2,400 2,56
30 ημερών 2,300 2,400 0,00
3 μηνών 2,240 2,440 0,00
6 μηνών 2,070 2,500 0,00
12 μηνών 2,070 2,500 0,00

*****

Print Friendly, PDF & Email
* ,