In & Out – spots από τον κόσμο του Χ.Α και των αγορών (22/4)

ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ: Τόσες εισηγμένες, τόσος λίγος χρόνος.

Για να είμαστε πιο σωστοί χρόνος υπάρχει, απλά οι εισηγμένες εταιρίες κατά την προσφιλή τους τακτική στριμώχνουν τις Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις τους στο τέλος της προθεσμίας που έχουν στην διάθεση τους, όπως περίπου γίνεται και στις προθεσμίες δημοσίευσης των αποτελεσμάτων.

 • Για τους έχοντες διάθεση να παρακολουθήσουν την ουσία των θεμάτων και όχι την ποικιλία του μπουφέ ή τα περαστά εδέσματα, οι Γενικές Συνελεύσεις προσφέρουν ίσως την καλύτερη πηγή πληροφόρησης.
 • Όλοι οι μέτοχοι -ακόμα και όσοι κατέχουν μία μετοχή- έχουν την δυνατότητα να παρευρεθούν στην ίδια αίθουσα με την διοίκηση, να θέσουν τα ερωτήματα τους, να συγχαρούν, να γκρινιάξουν ή απλά να ακούσουν από πρώτο χέρι τις σκέψεις των διοικούντων για τις προοπτικές της επένδυσης τους.

Γενικά είναι καλό να πηγαίνει κανείς σε συνελεύσεις.

Εκτός του ότι μπορεί να διαβάσει στοιχεία που συνήθως λείπουν από το δελτίο τύπου της ανακοίνωσης που ακολουθεί την συνέλευση, μπορεί να δικτυωθεί πιο αποτελεσματικά με την επενδυτική κοινότητα και δη με ανθρώπους που έχουν κοινό συμφέρον την επιτυχή έκβαση της τοποθέτησης τους.

 • Αυτό που δεν φαίνεται σε μια ανακοίνωση στον τύπο αλλά φαίνεται αμέσως σε μια συνέλευση είναι το πλήθος και η σύσταση των επενδυτών που παρακολουθεί την συνέλευση, πόσο καλά προετοιμασμένη είναι η διοίκηση για τις ερωτήσεις που θα γίνουν, ποια θέματα κρύβονται πίσω από τον γενικό τίτλο «Άλλα θέματα και ανακοινώσεις».
 • Ένας καλός μπουφές πάντα διευκολύνει την διεξαγωγή της συζήτησης, όσο πιο γεμάτο είναι το τραπέζι με μεζέδες τόσο πιο γρήγορα και πιο ηχηρά οι μέτοχοι «εγκρίνουν» και απαλλάσσουν τις διοικήσεις από τις ευθύνες της προηγούμενης χρήσης.
 • Μια συνέλευση με διανομή μερίσματος έχει θετικότερη ατμόσφαιρα αν και πάντα οι μέτοχοι θα διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για το χαμηλό μέρισμα.
 • TOY MANOY XATZHΔAKH

(1) ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ – ΔΤΡ@652,30: Ο Τραπεζικός Δείκτης έχει χάσει λίγο από τον ανοδικό ατμό, καθώς πλέον κινείται στην κάτω λωρίδα του ανοδικού καναλιού του Ιανουαρίου. Σημεία με ιδιαίτερη προσοχή οι 670 μονάδες και οι 616 μονάδες (κάτω πλευρά καναλιού). Σε αγρανάπαυση και ο Relative Strength Index.

(2) ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ – Τραπεζικός Δείκτης: Η επιβεβαιωμένη τμήση των 670 μονάδων μπορεί να δώσει ανοδικό περιθώριο έως και 100 μονάδες ή +15%, στις 770 μονάδες. Αντιθέτως καθοδική διάσπαση του ανοδικού καναλιού, στις 616 μονάδες θα προκαλέσει γρήγορο κατέβασμα προς τις 550 μονάδες.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ και όχι μόνον:  Το να βγει (13) συνεχόμενες φορές το κόκκινο στην ρουλέτα δεν σημαίνει κάτι για την επόμενη κλήρωση. Αφού τα ενδεχόμενα είναι ανεξάρτητα και κάθε φορά τα νούμερα της τσόχας συμμετέχουν με την ίδια πιθανότητα στην επόμενη κλήρωση.  Δεν συμβαίνει το ίδιο με το χρηματιστήριο. Οι συνεχόμενες ανοδικές ή πτωτικές συνεδριάσεις ενεργοποιούν αντανακλαστικά…

 • Αφού σε κάθε νέα συνεδρίαση ανόδου δημιουργείται υπεραξία στην πλειοψηφία των μετοχών που έχουν μια στοιχειώδη προσαρμογή (Beta) με την πορεία του Γενικού Δείκτη.
 • Άρα οι (13) συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας αφού σε κάθε «νέο πάνω» αυξάνονται οι δυνητικοί πωλητές.
 • Αν το σερί των (13) συνεχόμενων είναι δύσκολο πόσο μάλλον το… 22!
 • Αυτό είναι και το ρεκόρ συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων από το 1985 και μετά.
 • Το 13/13 έχει εμφανιστεί άλλες (8) φορές ενώ το 22/22 είχε εμφανιστεί το καλοκαίρι του 1986 πιάνοντας στον ύπνο –ή μάλλον στις παραλίες- τους επενδυτές.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ και όχι μόνον(1): Το 13άρι είχε γραφτεί τέτοια ακριβώς περίοδο πριν 2 χρόνια. Κινδυνεύει όμως με κατάρριψη, εντός του 2019… ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ πάντως έχει ανέβει εφέτος σε 18άρι, αφού στις τελευταίες (18) συνεδριάσεις τα πέντε ΜΕΙΟΝ είναι σχεδόν ανύπαρκτα (-0,01% -0,06% -0,11% κοκ)

ΟΛΠ: Το μέγιστο και καθοριστικό μέγεθος των λειτουργικών εξόδων του αποτελούν οι αμοιβές προσωπικού, οι οποίες το 2018 μειώθηκαν σε € 55,4 εκατ. έναντι των € 57,8 εκατ. του 2017. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην χορήγηση κινήτρων εθελούσιας αποχώρησης σε όσους εργαζομένους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Related image

Oil jumps >2% as US to eliminate Iran oil waivers after May 2 expiration.

The current set of waivers — issued to China, Greece, India, Italy, Japan, South Korea, Taiwan and Turkey — expire May 2.

S&P 500 corporate income tax rate…

 • Q1 2016: 27.9%
 • Q4 2018: 13.2%

QQQ’s 4 largest holdings since March 9, 2009…

The Nasdaq 100 ETF has octupled since March 9, 2009. +705%

Print Friendly, PDF & Email