In & Out από τον κόσμο του Χ.Α και των Αγορών (25.9.2020) Part 1

ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΣΟΥ ΕΣΥ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΥΝ – Τόσον απλά.


ΒΙΟΧΑΛΚΟ – πρώτο 6μηνο 

 • ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: 622 εκατ. ευρώ
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 2,4000 ευρώ
 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ – ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: 1,16 δισ. ευρώ
 • ΣΧΕΣΗ P/BV: 0,54
 • ΒΟΟΚ VALUE: 4,4500 ευρώ
 • P/E 2020: —-
 • EV/EBITDA 2020:  11 με 12 (εκτιμώμενο)
 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 1,72 δισ. ευρώ
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 1,48
 • ΝΕΤDEBT/EBITDA: 8,5

Ο καθαρός δανεισμός της Viohalco αυξήθηκε σε 1.72 δισ. ευρώ από 1,61 δισ. το 2019

AS.CO – ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 

Σημαντική μείωση πωλήσεων, κατακόρυφη μείωση κερδών, αλλά εξαιρετικά υγιής εταιρεία.
ΑΝΤΡΕ ΚΟΣΤΟΛΑΝΙ για τους νεοσσούς του σπορ:

ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ – CENERGY HOLDINGS

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στις 30 Ιουνίου 2020 ανήλθε στα 417 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 16% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που αντικατοπτρίζει την επιβράδυνση της ζήτησης στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα, εξαιτίας κυρίως των χαμηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (αEBITDA) παρέμειναν σταθερά στα 42,4 εκατ. ευρώ (1ο εξάμηνο 2019: 41,5 εκατ. ευρώ), με τον κλάδο των καλωδίων να επιτυγχάνει αξιοσημείωτη αύξηση στα 35,2 εκατ. ευρώ (από 28,5 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019), καλύπτοντας έτσι το κενό που δημιουργήθηκε στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα (7,8 εκατ. ευρώ έναντι 13,7 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019).

Συνολικά, ο Όμιλος επικεντρώθηκε σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας καθώς φαίνεται από την αύξηση του περιθωρίου α-EBITDA στο 10,2% από το 8,3% στο α’ εξάμηνο του 2019, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να προέρχεται από απαιτητικά έργα υποδομής
σε καλώδια που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου

 • ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: 188,26 εκατ..
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 0,9900
 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ – ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: 237 εκατ. ευρώ
 • ΣΧΕΣΗ P/BV: 0,80
 • ΒΟΟΚ VALUE: 1,2450 ευρώ
 • P/E 2020: 12 (εκτιμώμενο)
 • EV/EBITDA 2020: 8 (εκτιμώμενο)
 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 450 εκατ. ευρώ
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 1,9
 • ΝΕΤDEBT/EBITDA: 5,5 φορές


ΣΧΟΛΙΑ – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ και ΜΗΝΥΜΑΤΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Να κρατάτε επενδυτικό ημερολόγιο…

Και να γράφετε τις πράξεις σας και τις σκέψεις σας για την αγορά. Κυρίως όμως, τις πράξεις σας. Τί αγοράσατε και τί πουλήσατε. Σε ποιά τιμή αγοράσατε και πουλήσατε. Πόσες προμήθειες πληρώσατε. Και γιατί κάνατε τη συγκεκριμένη πράξη. Ποιά ήταν τα στοιχεία της εταιρίας και της μετοχές όταν αποφασίσατε να κάνετε την πράξη; Τί διαβάσατε ή τί ακούσατε και από ποιούς το διαβάσατε ή το ακούσατε. Τί περιμένατε από την πράξη αυτή. Αν επιβεβαιωθήκατε ή διαψευσθήκατε. Τί πράξατε σωστά, ή ποιό ήταν το λάθος σας.

Το να κρατάτε “επενδυτικό ημερολόγιο”, από μόνο του, θα σας συγκρατήσει από αρκετές παρορμητικές αποφάσεις σας. Και είναι βέβαιο ότι θα αποβεί μία από τις καλύτερες ενέργειές σας κατά την “περιπλάνησή σας” σ’ αυτό το χώρο. Και το πιο διδακτικό.

Οι άνθρωποι κάνουμε λάθη. Συχνά, κάνουμε τα ίδια λάθη, όμως, το καταλαβαίνουμε αφού το κάνουμε. Στο χώρο του Χρηματιστηρίου, τα λάθη κοστίζουν. Όταν μάθετε να κοιτάτε προς τα πίσω και να κάνετε την αυτοκριτική σας, είναι βέβαιο ότι θα διορθώσετε πολλά από τα λάθη που κάνετε σήμερα.

Παράλληλα, θα μάθετε καλύτερα τις μετοχές με τις οποίες ασχολείστε, ενώ θα αξιολογείτε καλύτερα τις πηγές σας. Δημιουργήστε το σε ένα φύλλο excel. Έτσι, θα μπορείτε να ανατρέχετε εύκολα σε κάποια συγκεκριμένη πράξη, αλλά και να εκμεταλλεύεστε όλες τις λειτουργίες της εφαρμογής.AΓΟΡΑ: Το 50% της αξίας των συναλλαγών απορροφήθηκε από ΟΠΑΠ (13,83 εκατ.) και ΟΤΕ (8,2 εκατ. ευρώ). Παρηγορητικό στοιχείο τα 5,2 εκατ. ευρώ των ΤΡΑΠΕΖΩΝ, μόλις το 11,7% του συνολικού τζίρου.

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Παρά τα αυξημένα αντανακλαστικά που χρειάζονται, εκτιμούμε ότι στόχευση εταιριών με καλά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια και υψηλές μερισματικές αποδόσεις (έστω και με στοιχεία 2019) είναι επιβεβλημένη. Ευκαιρίες αγορών μπορούν να δημιουργηθούν σε χαμηλότερα τεχνικά επίπεδα, που μεσοπρόθεσμα μπορεί να δώσουν υψηλές δυνητικές αποδόσεις, πάντα σε συνεννόηση με τους επενδυτικούς σας συμβούλους.

 • Τα επιπλέον +30 δις που ρούφηξαν οι ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ σε ένα έτος με ευνοϊκούς όρους από την ΕΚΤ, αλλά και τα προγράμματα τιτλοποιήσεων, φαίνεται ότι δεν ελκύουν τους επενδυτές που οσμίζονται νέα κόκκινα δάνεια και ακούν φήμες για νέες συγχωνεύσεις…
ΣΤ. ΤΣ: Ελπίζουμε η Πρόεδρος και τα στελέχη της να καταφέρουν να βρούν τους κωδικούς που με τη βοήθεια δημοσιευμάτων πούλησαν στις 18/9 ΜΙΓ (το πρώτο μισάωρο έκανε 6.5 εκ τεμάχια) και ταυτόχρονα αγόρασαν σήμερα 24/9 σε τιμές μέχρι και 50% χαμηλότερες.
….
Λ.ΚΩΝ: Καλημέρα σας. Πάντως δεν μπορεί, ο Πρόεδρος της ΕΧΑΕ για να είναι στη θέση του πάνω από μία δεκαετία κάτι θα κάνει καλά! Τα χάλια του χρηματιστηρίου τα βλέπουμε… Τώρα τι ακριβώς κάνει καλά, δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα!

ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ: ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΕΚΡΟΠΑ! ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΣ! ΠΙΣΤΕΥΩ Η ΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΜΕΝΗ! ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ ΜΙΑ ΜΕΤΟΧΗ -15 ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΚΙ -10 ΤΗΝ ΑΛΛΗ! ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ…

 • ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΡΕΣ ΟΧΙ ΜΗΝΕΣ ΔΙΟΤΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΚΕΛΛΟ ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΣ  ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ!
 • ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!

REVOIL – ΕΞΑΜΗΝΟ – πολύ καλό, αν μη τι άλλοANΤΡΕ ΚΟΣΤΟΛΑΝΙ


ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ… “EASY COME, EASY GO”Η μετοχή κάθε άλλο παρά φθηνή είναι, ίσα ίσα μάλιστα. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με μεγαλομετόχους που χώνουν συνεχώς το χέρι βαθιά στη τσέπη, πολύ βαθιά και δείχνουν να έχουν όραμα.

Διαφοροποίηση Χαρτοφυλακίου (Portfolio diversification)

 • Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι μια τεχνική διαχείρισης κινδύνου, όπου αγοράζονται επενδυτικά προϊόντα με διαφορετικό μεταξύ τους κίνδυνο και αποδόσεις, με σκοπό τη μείωση όσο το δυνατόν περισσότερο του αναλαμβανόμενου ρίσκου και την εξομάλυνση σε σημαντικό ποσοστό της μεταβλητότητας της συνολικής απόδοσης ενός χαρτοφυλακίου.

Η διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου προσπαθεί να εξομαλύνει τις επιπτώσεις, τόσο των συστημικών, όσο και των μη συστημικών κινδύνων, και να απορροφήσει τις ζημίες (ή να αυξήσει τις πιθανότητες κέρδους) που τυχόν να προκύψουν από κακές αποδόσεις μεμονωμένων επενδύσεων.

Παράδειγμα:
Έστω χαρτοφυλάκιο Α το οποίο περιέχει μια μετοχή και χαρτοφυλάκιο Β που περιέχει 10 μετοχές.

Η πιθανότητα να μειωθεί η αξία του Α, είναι μεγαλύτερη από το να μειωθούν ταυτόχρονα ισόποσα οι αξίες και των 10 μετοχών του Β.

Ταυτόχρονα, ένας ορθολογικός επενδυτής θα κάνει τέτοια κατανομή περιουσιακών στοιχείων, ώστε για δεδομένο επίπεδο κινδύνου, να μεγιστοποιείται η απόδοση του χαρτοφυλακίου. Δεν θα υπάρχει δηλαδή χαρτοφυλάκιο ή μεμονωμένη επένδυση που να προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις με το ίδιο επίπεδο κινδύνου.

Η επένδυση σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και σε χρεόγραφα διαφορετικών εκδοτών ή ακόμα και χωρών, μειώνουν τον συνολικό επενδυτικό κίνδυνο μόνο αν οι επενδύσεις δεν συσχετίζονται (correlate) μεταξύ τους.

Παράδειγμα:
Ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο περιέχει αποκλειστικά μετοχές εταιρειών τεχνολογίας είναι εκτεθειμένο σε μια αρνητική είδηση που αφορά τον κλάδο, καθώς θα υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ τους.

Όσο χαμηλότερος είναι ο βαθμός συσχέτισης μεταξύ των επενδύσεων σε ένα χαρτοφυλάκιο, τόσο υψηλότερος είναι ο βαθμός διαφοροποίησης που επιτυγχάνεται κι άρα τόσο μικρότερος αριθμός περιουσιακών στοιχείων χρειάζονται.

Το τίμημα για την εξισορρόπηση κινδύνου σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο είναι ότι η συνολική απόδοση ενδέχεται να είναι χαμηλότερη (αλλά πιο σταθερή) από εκείνη ενός μη διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου.

Αυτό συμβαίνει γιατί σε μια αποτελεσματική αγορά υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ του κινδύνου και της απόδοσης μιας επένδυσης.

Ένας από τους ευκολότερους και πιο άμεσους τρόπους για διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι η αγορά μετοχών σε αμοιβαία κεφάλαια.

Είδη διαφοροποίησης
Ο επενδυτής έχει στη διάθεση του πολλές επιλογές για την διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου του, σε ένα ευρύ φάσμα επιλογών κόστους, απόδοσης και κινδύνου.

Γενικά όσο υψηλότερος ο βαθμός διαφοροποίησης, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος, τόσο ο συστημικός (μικρή διαφοροποίηση), όσο και ο μη συστημικός (μεγάλη διαφοροποίηση).

Αυτό συμβαίνει γιατί μειώνεται η πιθανότητα να μειωθεί η αξία όλων των περιουσιακών στοιχείων ταυτόχρονα, άρα μειώνεται και η συνολική διακύμανση της αξίας του χαρτοφυλακίου.

Οριζόντια Διαφοροποίηση (Horizontal diversification)
Οριζόντια διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι η επένδυση σε ομοειδή χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Παράδειγμα:
Η αγορά μετοχών διαφορετικών τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Αν και κάθε εταιρία έχει δική της στρατηγική και Ισολογισμούς, ένα πιστωτικό γεγονός που επηρεάζει την ελληνική οικονομία γενικότερα, θα επηρεάσει το χαρτοφυλάκιο στο σύνολο του.

Κάθετη διαφοροποίηση (vertical diversification)
Κάθετη διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι η επένδυση σε διαφορετικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα και περιουσιακά στοιχεία, όπου μπορεί να διαπραγματεύονται ακόμα και σε διαφορετικές αγορές.

Με αυτό τον τρόπο μειώνεται κατά πολύ ο κίνδυνος να μηδενιστεί η αξία ενός χαρτοφυλακίου, ακόμα και αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός που επηρεάζει το σύνολο μιας οικονομίας.

Ένα πλήρες διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μπορεί να περιέχει:

εταιρικά ομόλογα,
μετοχές,
έντοκα γραμμάτια Δημοσίου,
μετρητά,
εμπορεύματα (commodities),
ακίνητα (real estate),
δικαιώματα προαίρεσης,
προθεσμιακά συμβόλαια,
πιστοποιητικά καταθέσεων,
μερίδια σε money market funds,
ευρωδολάρια,
συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης,
διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF),
παραστατικά απόκτησης μετοχών,
μετοχές εταιρειών που διαπραγματεύονται σε ξένα χρηματιστήρια,
έργα τέχνης,
χρηματιστηριακούς δείκτες,
γραμμάτια κτλ.
Υπερβολική διαφοροποίηση (over-diversification)

 • Υπερβολική διαφοροποίηση υπάρχει όταν μια επιπλέον προσθήκη επένδυσης σε ένα χαρτοφυλάκιο δεν βελτιώνει περισσότερο τη σχέση κινδύνου-απόδοσης του.

Δηλαδή υπάρχει ένα σημείο όπου το οριακό όφελος που προκύπτει από την απόκτηση της επένδυσης, είναι μικρότερο της απώλειας των δυνητικών κερδών. (νόμος της φθίνουσας απόδοσης (diminishing returns)

Παράδειγμα:
Όσο μεγαλώνει ο αριθμός μετοχών σε ένα χαρτοφυλάκιο, τόσο η απόδοση του χαρτοφυλακίου αυτού θα τείνει να μιμείται τους χρηματιστηριακούς δείκτες (πχ S&P 500).

Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση του χαρτοφυλακίου θα είναι ίδια με τον μέσο όρο της δευτερογενούς αγοράς, αλλά επιπλέον θα έχει κόστη διαχείρισης, κόστη αγοραπωλησιών, αμοιβές συμβούλων κτλ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.