In & Out από τον κόσμο του Χ.Α και των Αγορών (30.1.2021)

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβομάδα, με απώλειες 3,79% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο ΔΤΡ σημείωσε πτώση 7,29%. Ο Ιανουάριος στο -7,36% για τον ΓΔ και -14,6% για τον ΔΤΡ, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 3,1 δισ. ευρώ. Μετοχή του πρώτου μήνα του έτους η ΞΥΛΚ, με απόδοση 93,15%.

ΑΥΤΕΣ οι συγκριτικές αναφορές του ΧΑΑ με τις ξένες αγορές έχουν καταντήσει πλέον ντιπ καταντίπ γελοίες. Σε ιστορικά υψηλά ο DAX και πάνε και συγκρίνουν την να μην την πούμε καλύτερα ελληνική αγορά, μαζί του!! ΕΛΕΟΣ βρε παιδιά, σοβαρευτείτε λιγάκι, τόσο δούλι…

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αξίζει για τις 50 έως 70 καλές έως εξαιρετικές εταιρείες του και για άλλες 25 με 30 Special Situations (καραυποτιμημένες ή turnaround). Τι δείκτες τώρα, τι παραλληλισμοί με τις άλλες αγορές και λοιπά κουραφέξαλα…

 • Αυτά είναι για τους παικταράδες, τα αρρωστάκια και για το Σύστημα που παρασιτικά απομυζά και τρέφεται από τα αιώνια θύματα. Υπάρχουν βέβαια και μερικά γατόνια στην αγορά μας, απλά όμως για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.29/1 – ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΔΟΣ

29/1 – ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΤΩΣΗ

 

BITCOIN: Ανοδος μέχρι τις 38.000 και πτώση σε λίγες ώρες στις 33.300 δολ.


ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: 

 • onlinena_ginoume_evropi@forum capital.gr
 • Το θέμα με τη ΔΕΗ δεν είναι η περιουσία της. Είναι η διοίκησή της (όχι τα πρόσωπα, η διαχείριση εννοώ) και η στρατηγική της κατέυθυνση, διότι έτσι συγκρίνεται με τις αντίστοιχες διεθνείς εταιρείες.
 • Δεν αποτιμάται (και δικαίως κατά τη γνώμη μου) ως utility αλλά ως παραγωγός ενέργειας με χρήση καυσίμου που κανείς δεν επιθυμεί. Αν αυτό αλλάξει, θα αλλάξει και το επίπεδο αποτίμησης.
 • Η τιμή της στα 1,5€ πριν από 18 μήνες αλλά και στα 7€ σήμερα τον ίδιο ΔΕΔΔΗΕ αποτιμά. Επίσης είναι δεδομένο ότι με 1,5 δις σήμερα όχι ΔΕΗ αλλά ούτε το Δ της δε φτιάχνεις. Άρα το θέμα δεν είναι εκεί. Ούτε στην αναπόσβεστη αξία είναι.
 • Αν φτιάξει 1000MW ΑΠΕ, μειώσει λιγνίτη και μερίδιο αγοράς στην παραγωγή, ναι, θα αξίζει μια αποτίμηση 2,4-2,5 δις, άρα 13€. Για να τα κάνει όμως αυτά θέλει χρήμα, και το χρήμα θα το βρει (1 δις) με την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.
 • ΟΤΑΝ και ΑΝ αυτά γίνουν, τότε η μετοχή ήδη θα είναι 13€. Προς στιγμήν, αποτιμάται μόνο το EBITDA του ’21 και η αποφυγή της χρεωκοπίας.

“Βουτιά” 600 μονάδων για τον Dow εν μέσω χρηματιστηριακού παραληρήματος (capital.gr)

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν την Παρασκευή οι δείκτες της Wall Street, ολοκληρώνοντας μια εβδομάδα υψηλής μεταβλητότητας που οδήγησε την αμερικανική αγορά στη χειρότερη επίδοσή της από τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω των ανησυχιών που έχουν προκαλέσει στους επενδυτές οι ακραίες διακυμάνσεις μεμονωμένων, “βαριά” σορταρισμένων μετοχών λόγω ενός απρόσμενου “κύματος” ενδιαφέροντος από μικροεπενδυτές.
.
Το κλίμα επιβάρυναν σήμερα και οι ανησυχίες για την αργή εξέλιξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο, εξέλιξη που έχει αναζωπυρώσει τους φόβους ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι βραδύτερη από ό,τι προμήνυε πριν από λίγο καιρό η έγκριση των πρώτων εμβολίων κατά του κορονοϊού.
.
Μετά το χθεσινό ανοδικό διάλειμμα, η Wall Street βρέθηκε εκ νέου υπό πίεση την Παρασκευή, καθώς η εκτίναξη των τιμών μιας μικρής ομάδας σημαντικά σορταρισμένων μετοχών, όπως αυτή της GameStop, συνέχισε να αφαιρεί “οξυγόνο” από την αγορά αφού αρκετά hedge funds κάλυψαν τις ανοιχτές θέσεις τους και μείωσαν την έκθεσή τους σε άλλους τίτλους προκειμένου να περιορίσουν το ρίσκο τους.
.
Η μετοχή της GameStop σημείωσε την Παρασκευή άνοδο της τάξης του 68% μετά την ανακοίνωση της διαδικτυακής πλατφόρμας χρηματιστηριακών συναλλαγών Robinhood ότι θα επιτρέψει περιορισμένες αγορές της μετοχής, συμπαρασύροντας ανοδικά και άλλες σορταρισμένες μετοχές. Η Robinhood περιόρισε τις συναλλαγές στη μετοχή της GameStop και άλλων σορταρισμένων μετοχών την Πέμπτη μετά το κύμα αγορών από μεμονωμένους μικροεπενδυτές που έχουν συντονιστεί μέσω του δημόσιου φόρουμ Reddit, εξέλιξη που οδήγησε τους εν λόγω τίτλους σε πτώση.
.
Σήμερα, όμως, οι μετοχές αυτές επιδόθηκαν εκ νέου σε ράλι μετά την ανακοίνωση της Robinhood ότι άντλησε 1 δισ. δολ. από επενδυτές για την ενίσχυση του ισολογισμού της καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει τους περιορισμούς που της έχουν επιβληθεί σε συναλλαγές μετοχών με μεγάλη μεταβλητότητα. Η εταιρεία άντλησε παράλληλα άλλα 500 εκατ. δολ. μέσω πιστωτικών γραμμών για να διασφαλίσει ότι έχει τα αναγκαία κεφάλαια ώστε να συνεχίσει να επιτρέπει σε πελάτες της να διαπραγματεύονται μετοχές εταιρειών όπως η GameStop και η AMC Entertainment.
.
Το ξέφρενο αλλά ασταθές ράλι των εν λόγω μετοχών εγείρει ανησυχίες στους επενδυτές που φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερες αναταράξεις, ωθώντας χρηματιστηριακές εταιρείες όπως η Robinhood να καταγράψουν απώλειες αλλά και να αναγκάσει τα hedge funds που ποντάρουν εναντίον των συγκεκριμένων μετοχών να συνεχίσουν τις ρευστοποιήσεις άλλων τοποθετήσεών τους προκειμένου να αντλήσουν μετρητά για να καλύψουν τις ανοιχτές θέσεις τους.
.
Εκφράζονται επίσης φόβοι ότι η “μανία του GameStop” είναι ένα σημάδι μεγαλύτερης φούσκας στην αγορά που θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ευρύτερη πτώση και να πλήξει σφόδρα τους μικροεπενδυτές.
.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν με προβληματισμό τα νεότερα από το μέτωπο των εμβολίων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που φαίνεται ότι είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, γεγονός που ψαλιδίζει τις ελπίδες για ένα ομαλό άνοιγμα των οικονομικών πριν από το τέλος του έτους.
.
Τις ανησυχίες ενέτεινε η ανακοίνωση της Johnson & Johnson σήμερα ότι το μίας δόσης εμβόλιό της κατά του κορονοϊού έδειξε αποτελεσματικότητα 66% συνολικά έναντι της λοίμωξης από τον κορονοϊό, με 85% αποτελεσματικότητα στην αποφυγή σοβαρής νόσησης και 100% στην αποφυγή νοσηλείας και θανάτου.
.
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του ήταν μικρότερη σε ορισμένες περιοχές, ιδίως σε αυτές που κυριαρχούν οι πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορονοϊού, που καταδεικνύει ότι η αντιμετώπιση των εν λόγω στελεχών θα είναι πιο δύσκολη υπόθεση. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία για παράδειγμα, το εμβόλιό της ήταν κατά 72% αποτελεσματικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά 66% στη Λατινική Αμερική αλλά κατά 57% στη Νότια Αφρική.
.
Εν μέσω αυτού του κλίματος ο Dow Jones κατέγραψε σήμερα βουτιά 620 μονάδων ή 2,03% και έκλεισε κάτω από τις 30.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 29.982,62 μονάδες, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 3,3%. Η σημερινή “βουτιά” εξανέμισε και τα μηνιαία κέρδη του δείκτη που ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο με πτώση της τάξης του 2%.
.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη των blue chips, μόνο ο τίτλος της McDonalds έκλεισε με θετικό πρόσημο, γράφοντας κέρδη 0,49%. Όλες οι υπόλοιπες μετοχές έκλεισαν στο “κόκκινο”, με απώλειες από 0,42% (Salesforce) έως και 4,56% (Dow Inc.).
.
Ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε πτώση 1,93% και τερμάτισε στις 3.714,24 μονάδες, γράφοντας επίσης απώλειες 3,3% σε διάστημα εβδομάδας. Όπως και ο Dow, ο S&P 500 πέρασε σε αρνητικό έδαφος σε μηνιαία βάση, τερματίζοντας τον Ιανουάριο 1,1% χαμηλότερα.
.
Τέλος, ο Nasdaq έκλεισε 266,46 μονάδες χαμηλότερα, στις 13.070,69 μονάδες, με απώλειες 2%, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 3,5%. Ωστόσο, χάρη στα ισχυρά κέρδη του από την αρχή του έτους, ο τεχνολογικός δείκτης αποχαιρέτησε τον Ιανουάριο με κέρδη 1,4%.
.
Στις επιμέρους μετοχές, με κέρδη της τάξης του 65% έκλεισε ο τίτλος της Novavax μετά την ανακοίνωση της εταιρείας εχθές ότι το υποψήφιο εμβόλιό της κατά του κορονοϊού είναι αποτελεσματικό κατά 9%, αν και η αποτελεσματικότητά του έναντι της νέας μετάλλαξης είναι χαμηλότερη.
.
Σε ό,τι αφορά τις μετοχές που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο αυτήν την εβδομάδα, ο τίτλος της GameStop όπως προαναφέρθηκε έγραψε σήμερα κέρδη 67,87%, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 400%, ενώ η μετοχή της AMC Entertainment έκανε άλμα 53,65%, με τα εβδομαδιαία κέρδη της να φτάνουν το 278%.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Η εν Κύπρω εδρεύουσα με την επωνυμία “T.O. SHIPPING LTD” (θυγατρική κατά 100% της εταιρείας Τ.Ο INTERNATIONAL HOLDING LTD) συμμετείχε με ποσοστό 85% στη σύσταση της εταιρείας ROMA HOLDING LLC με έδρα τις νήσους Μάρσαλ, η οποία (ROMA HOLDING LLC) υπέγραψε ΜΟΑ για την απόκτηση πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σημαίας Λιβερίας, 9.800 TEU και έτους ναυπήγησης 2006, το οποίο θα φέρει την ονομασία MSC ROMA.

 • Για την ως άνω συμμετοχή της η “T.O. SHIPPING LTD” κατέβαλε ως προκαταβολή ποσό ανερχόμενο σε USD 2.762.500. Το ΜΟΑ θα τεθεί προς έγκριση στην επερχόμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας που θα αποφασίσει, μεταξύ άλλων, και σχετικά με την επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου της Εταιρείας σε νέους επιχειρηματικούς τομείς. Η Εταιρεία θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του θέματος.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ (τα διαβασαν σε forum – capital.gr)

Το κακο ειναι οτι εδω και τεσσερις μηνες δεν αναφερει σοβαρες πληροφοριες οπως πχ ποιοι ειναι οι υπολοιποι μετοχοι στα υπολοιπα ποσοστα, ποιος αναλαμβανει τη διαχειριση του πλοιου κλπ –

 • Επισης ειναι τουλαχιστον απαραδεκτο οτι ακομα δεν εχουν ενημερωσει το καθαρο ποσο μετα την πωληση του πορτο καρρας και παρ ολα αυτα κανουν επενδυσεις σε βαπορια που αμφιβαλλω αν υπαρχει καποιος αρμοδιος πανω σε θεματα ναυτιλιας στην εταιρια…προφανως ολα γινονται υπο την ομπρελα της technomar βεβαια αλλα πρεπει να πουν λεπτομερειες…

Πρεπει με καποιο τροπο να ενημερωθει η Επιτρ.Κεφ. οτι πριν καν ακομα ενημερωσουν τους μετοχους τους για το καθαρο ταμειο, αυτοι δινουν εκατομμυρια για κατι που δεν ενημερωνουν ουτε για τα βασικα…πχ το τελευταιο βαπορι λεει ειναι προκ/λη τα 2.7 εκ. χωρις να λενε το ολικο ποσο!!!!

 • Η εταιρεία κάνει κινήσεις κι οι μέτοχοι είναι στα “τυφλα”… Eλλαδισταν..μπεεεεεε…

Η οικογένεια Στέγγου είναι πάντως εξοικειωμένη με την εμπορική ναυτιλία αφού εδώ και αρκετά χρόνια έχει στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Γιουρούκου (Technomar Shipping), έναν από τους σημαντικούς έλληνες παίκτες στην αγορά πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, όπως αυτά στα οποία πήρε συμμετοχές η Τεχνική Ολυμπιακή.

 • Για το που είναι η οικογένεια Στέγγου εξοικειωμένη, όλοι μας ξέρουμε πλέον…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ: 

https://www.moneyreview.gr/opinion/13278/apo-brain-drain-se-brain-gain-to-ntomino-poy-allazei-tin-ellada/

ΑΠΟΨΕΙΣ