In & Out από τον κόσμο του Χ.Α και των Αγορών (22.1.2021)

ΑΠΟ ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ του ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Η Ελληνική Αγορά, συνεχίζει την παραμονή της πέριξ των 800 μονάδων, εμφανώς αδύναμη και με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, ειδικά αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές.

  • Αντιθέτως οι Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ιστορικά (ΗΠΑ), ή πολυετή υψηλά (Ιαπωνία), σε ένα συνεχιζόμενο περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων και προγραμμάτων τόνωσης της Παγκόσμιας Οικονομίας, με παροχή ρευστότητας τρισεκατομμυρίων Δολαρίων & Ευρώ.

Η ανησυχία εντείνεται λόγω της απόκλισης που παρουσιάζει η Ελληνική Αγορά, σε σχέση με τις Διεθνείς, αλλά και από τα πρόσφατα επιβαρυμένα μακροοικονομικά στοιχεία, λόγω της πανδημίας.

  • Μεσομακροπρόθεσμα η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική και δεν απειλείται προς το παρόν, αλλά βραχυπρόθεσμα διάφορα τεχνικά εργαλεία εμφανίζουν αδυναμία, τόσο σε δείκτες όσο & στην πλειοψηφία των μετοχών, αυξάνοντας τις πιθανότητες συνέχισης της διορθωτικής κίνησης από τα πρόσφατα υψηλά.

Οι 850 μονάδες του ΓΔ & οι 1975 του FTSE25, θα χρειαστούν ισχυρούς νέους καταλύτες & όγκους συναλλαγών, για να διασπαστούν έγκυρα στην παρούσα φάση και να αλλάξουν την εικόνα, ενώ ο ΔΤΡ δείχνει παγιδευμένος μεταξύ των 540 & 466 μονάδων.


ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Αφού είδαμε και αποείδαμε με τις μεγάλες μετοχικές «κυρίες» ας το ρίξουμε και στα μικρομεσαία προς μικρά για να κάνουμε και λίγο  “μικροφθαλμόλουτρα”, που έλεγε και μια παλιά μορφή του χρηματιστηριακού πενταγράμμου και φανατικός αναγνώστης της τότε τετρασέλιδης πορτοκαλοκίτρινης φυλλάδας με τίτλο «Χρηματιστήριο».

  • Ο ίδιος δε ήταν και αχόρταγος, καθώς σχεδόν πάντα προσπαθούσε μέσω λαθρανάγνωσης να αρπάξει και τα  μετοχικά ντεσού από το  οπισθόφυλλο της  άλλης ανάρπαστης φυλλάδας του «Μικρομέτοχου». Και τα δύο εφημεριδάκια  στις αρχές της δεκαετίας του 90 απευθυνόντουσαν στους πολύ μυημένους του χρηματιστηριακού μετοχικού γίγνεσθαι και τα έβρισκες αν θυμάμαι καλά  μόνο στο περίπτερο που «έβοσκε» λίγο πάνω από το ναό της Σοφοκλέους.

Μιας που τον ανέσυρα από τη λήθη και μας παίρνει λίγο ο … χρόνος,  ο συγκεκριμένος τύπος αφού πρώτα αποστήθιζε τα μετοχικά ντεσού περιδιάβαινε τα χρηματιστηριακά στέκια  παρλάροντας στη σφαίρα της φαντασίας και προσπαθώντας να πείσει τους υπόλοιπους ότι στο τάδε χαρτί, που «τρέχει» έχει πάρει ένα σκασμό κομμάτια γιατί το ήξερε από πληροφόρηση, που είχε από το μπατζανάκη του, ο οποίος περιέργως βρισκόταν σε πολλές εταιρείες και σε πολλά διαφορετικά πόστα.

  • Η  βασική του έδρα ήταν το τότε Café  “Μαζί” στη στοά Νικολούδη, πέντε βήματα από τη Τράπεζα Πίστεως, όπου και μαζευόντουσαν αρκετοί “fan” του χρηματιστηριακού χώρου για να αναλύσουν τις καθημερινές εξελίξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στις διεθνείς αγορές. Είχε  δε τόσο δυνατό λέγειν που σε κάποια φάση είχαμε διαπιστώσει ότι εκτός από τους κοντινούς παρατρεχάμενους  είχε αποκτήσει και οπαδούς. Αυτά τα ολίγα για αυτή τη μορφή που κατέληξε μετά πολιτικού «βύσματος» σε έναν από τους υψηλούς θώκους του ΙΚΑ.


ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ
ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ 

Η μετοχή της ΑΡΑΙΓ, με σαφώς κατεβασμένες συναλλαγές, συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως υποχώρησε εντυπωσιακά από το υψηλό ημέρας των 5,18 ευρώ (+6,80%). Όσο ο τίτλος αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 5,24 και 5,35 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), οι αγοραστές δεν μπορούν να ελπίζουν σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο. Οι πρώτες στηρίξεις στα 4,80 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 4,56 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 4,20 ευρώ.

  • Επιστροφή αγοραστών στον τίτλο της ΕΥΔΑΠ, που συνδυάστηκε από ευδιάκριτη αύξηση του όγκου συναλλαγών (ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 20 συνεδριάσεων). Θετική ένδειξη ότι η μετοχή μπόρεσε κλείσιμο, οριακά, υψηλότερα της ζώνης 6,84 – 6,89 ευρώ, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις στα 7,06 και 7,10 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Ξαφνικός, ενδοσυνεδριακός, επιθετικός πωλητής στην μετοχή του ΑΔΜΗΕ (-1,59%), με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί μέχρι και Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας). Ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 2,42 ευρώ (-3,97%), για να ανακάμψει σχετικά στην συνέχεια. Η μετοχή συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ κλείνοντας χαμηλότερα των 2,51 ευρώ, έδωσε και ημερήσιο σήμα εξόδου. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 2,46 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς τα 2,37 και 2,315 ευρώ.

  • Ο Γενικός Δείκτης θα συνεχίσει να αποφεύγει τα χειρότερα όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 785 μονάδων (ημερήσιο “stop long”). Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, οιεπόμενες στηρίξεις στις 786 – 780, 765 και 749 μονάδες (από εκεί διέρχονται και οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Για να επιστρέψουν οι προσδοκίες στο “στρατόπεδο των buyers”, είναι ζητούμενο η άμεση επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 824 – 828, κίνηση που δίνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 836 – 846 μονάδες.

Συνεχίζεται το “τραμπολίνο” του FTSE25 με τις 1909 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει πόντους στο σενάριο υπέρβασης των 1962 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), με ενδιάμεση αντίσταση στις 1934 μονάδες. Οι αγοραστές δεν θα ήθελαν το κλείσιμο της εβδομάδας, να βρει τον εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 1869 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 1863 και 1852 μονάδες.


ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ 

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά για την Doppler (+19,05%), επιμένει πλαγιοανοδικά η ΞΥΛΚ (+9,43%), θέλουν κλείσιμο πάνω από τα 0,358 ευρώ για να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο οι Ευρωσύμβουλοι (+1,26%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 12/1 ενώ σήμερα αύξησε και συναλλαγές η Foodlink (+19,21%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για ΚΛΜ (+0,34%) και Ιατρικό (+0,34%), στις 11/1 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Μοτοδυναμική (+0,87%), ενώ βασανιστικά αργά προσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά ο Καρέλιας (+1,38%).

Επιστροφή αγοραστών στην Ιντρακάτ (+2,69%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Intralot (-5,39%) και Ίλυδα (-1,31%), όλο και χαμηλότερα ο Ικτίνος (-0,74%) και παρουσία πωλητή σε Τρ. Αττικής (-1,29%), Ελλάδος (-0,75%), ΑΛΜΥ (-2,90%), Έλάστρον (-0,76%) και Flexopack (-4,21%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την AS Company (+2,35%) χάθηκαν οι αγοραστές από τα Κλ. Ναυπάκτου (-9,64%), νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για την Κρι Κρι (+1,21%), μία ανάσα από τα ιστορικά υψηλά για την Quest (+3,86%), ενώ σε νέα υψηλά 62 μηνών έκλεισε ο Μπήτρος (+2,65%).