Βασικά μαθήματα χρηματιστηριακής οικονομίας – Χρηματιστηριακές αξίες – Θεμελιώδης και τεχνική ανάλυση

ΒΑΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Υπάρχουν κι άλλες τακτικές για τη στάση που μπορεί να τηρήσει ή να ακολουθήσει ένας επενδυτής ακόμη και στην ρηχή και χειραγωγούμενη αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου, από το να ακολουθεί τις γραμμές και τους χάρακες…

Καλά και χρυσά αυτά τα εργαλεία προσέγγισης μίας μετοχής και κατ’ επέκταση της αγοράς, αλλά προϋποθέτουν πρωτίστως «ξεσαβούρωμα»…

 • Τουτέστιν, όλα τα σαπάκια στον καιάδα και ενασχόληση με τα υπόλοιπα… Κάτι που καταστρατηγείται στην ελληνική αγορά, στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν σε ποσοστό τουλάχιστον 50% τα σαπάκια της!!

Ο επενδυτής λοιπόν που θα ασχοληθεί με τις ποιοτικές, δυναμικές και με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης εταιρείες αποκλείεται να βγει χαμένος, ο κόσμος να χαλάσει.

 • Πρέπει φυσικά να παρακολουθεί σχεδόν σε καθημερινή βάση τα τεκταινόμενα της αγοράς και να μην τα περιμένει από τον… ουρανό, ή από τους… εκθεσιακούς αναλυτές της συμφοράς.

Πρέπει να επενδύει μέρος των διαθεσίμων κεφαλαίων του και να έχει διασπορά στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό του…

***

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖ.: Η κερδοφορία είναι το γκολ της λογιστικής.

Αν ένας ισολογισμός έχει αυξημένο τζίρο, καλή χρηματοοικονομική δομή, ρευστότητα και δεν μπορεί να βγάλει κέρδη έχει χάσει το 50% της προσπάθειας. Η κερδοφορία είναι η πεμπτουσία της επιχειρηματικότητας.

 • Όταν η τελική γραμμή είναι θετική υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία στους εμπλεκόμενους:
 • Στελέχη, δανειστές, επενδυτές, μικρομέτοχοι, πελάτες και προμηθευτές νιώθουν ένα είδος ικανοποίησης για την επιλογή τους.
 • Μπορεί ο κάθε ένας από τους προηγούμενους να πληρώνεται από διαφορετικές γραμμές του ισολογισμού.
 • Ίσως οι μόνοι που δεν αισθάνονται καλά να είναι ο ανταγωνιστές αλλά και αυτό είναι κάτι που ελέγχεται ως προς την δική τους βιώσιμη συνέχεια.

***

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖ. – Ο δεύτερος στόχος είναι η ρευστότητα.

Να συνοδευτεί δηλαδή το γκολ με την πρόκριση ή με ένα θρίαμβο. Τουτέστιν να παραχθεί ρευστότητα ικανή να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά σχέδια της εταιρίας, να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές αγαθών ή υπηρεσιών στο κόστος πωληθέντων, να φθηνύνει το χρηματοοικονομικό κόστος και να πληρώσει μέρισμα.

 • Το μέρισμα έχει μια ηδονική σχέση με τους επενδυτές. Κατά αρχάς αποτελεί μια ανταμοιβή για τους υπομονετικούς, μακροχρόνιους πιστούς οπαδούς της μετοχής.
 • Δεύτερον αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης από την διοίκηση της εταιρίας, ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και του χρόνου σε συγκεκριμένες ανάγκες χρηματοδότησης.
 • Κατά τρίτον είναι το υπέρτατο άλλοθι για το κόστος ευκαιρίας διακράτησης μιας μετοχής σε περιόδους αρνητικών χρηματιστηριακών τάσεων.

Οι μετοχές που δίνουν πάντα μέρισμα είναι αυτές που τις προτιμούν οι επενδυτές και έχουν διαχρονικά την καλύτερη απόδοση.

 • Στο ΧΑ υπάρχουν τέτοιες εταιρίες: CocaCola, ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Καρέλιας, Μυτιληναίος (ως διάδοχος και της ΜΕΤΚΑ), JUMBO, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΛΒΕ, ΒΟΣΥΣ, ΠΠΑΚ, ΤΕΝΕΡΓ, ΚΕΠΕΝΟΥ δεν έχουν χάσει χρήση εδώ και αρκετά έως πολλά χρόνια, που να μην ανταμείψουν τους μετόχους τους.

****

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΞΙΕΣ:

Όσον αφορά τις χρηματιστηριακές αξίες υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία πρέπει να γίνουν κατανοητά σε σχέση με τις τιμές:

 1. Η υποκείμενη αξία π.χ. μιας μετοχής.
 2. Η τιμή που το επενδυτικό κοινό αποφασίζει να πληρώσει για αυτή.

Η Θεμελιώδης Ανάλυση ισχυρίζεται πως αν οι επενδυτές ανακαλύψουν την πραγματική τιμή μιας μετοχής, θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μια τιμή που θα προσεγγίζει την «πραγματική τιμή».

 • Αυτό είναι εν μέρει σωστό, αλλά οι τιμές παρουσιάζουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα από τα θεμελιώδη μεγέθη μιας εταιρείας και οι επενδυτές οδηγούν τις τιμές σε επίπεδα πολύ πιο μακριά από αυτά που προσδιορίζονται βάση της Θεμελιώδους Ανάλυσης.

Οι οπαδοί της Θεμελιώδους Ανάλυσης δεν έχουν την ευχέρεια να εργαστούν με κάποια στατιστική κατανομή και να δείξουν μια επιτυχία η οποία θα αποδεικνύεται εμπειρικά.


Η Τεχνική Ανάλυση περιλαμβάνει ένα σύνολο εργαλείων τα οποία υπόκεινται στην εμπειρική ανάλυση των αποτελεσμάτων που επετεύχθησαν.

 • Αν και πολλά από τα εργαλεία της μπορεί να δίνουν «τυχαία» αποτελέσματα, για να αποφανθεί κανείς για κάτι τέτοιο θα πρέπει να πραγματοποιήσει προηγουμένως μια στατιστική ανάλυση.

ΔΕΙΚΤΕΣ: Τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης είναι οι δείκτες. Ένας δείκτης είναι ένας μαθηματικός υπολογισμός που στηρίζεται στην τιμή της μετοχής ή τον όγκο συναλλαγών της ή και και στα δύο.

 • Τα ονόματα και μόνο των δεικτών Σύγκλιση-Απόκλιση Κινητών Μέσων Ορων, Στοχαστικός δείκτης, Λωρίδες Bollinger κ.λπ. ακούγονται περίεργα και απωθούν το μέσο επενδυτή από το να ασχοληθεί με την τεχνική ανάλυση.
 • Σήμερα όμως που το πάτημα ενός κουμπιού σ’ ένα κομπιούτερ αναλαμβάνει τη λύση περίπλοκων μαθηματικών προβλημάτων, η τεχνική ανάλυση είναι όσο ποτέ πριν χρήσιμη στον επενδυτή.
 • Δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς πώς υπολογίζεται ο Κινητός Μέσος Ορος για να καταλάβει ότι είναι μάλλον επικίνδυνο να αγοράζει μετοχές που κινούνται κάτω από το μέσο όρο τους.

ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ότι για μια οποιαδήποτε μετοχή υπάρχει 50% πιθανότητα να ανέβει αύριο, και 50% να πέσει. Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε μέθοδο θα μπορέσει να προβλέψει την κίνηση των χρηματαγορών με ακρίβεια. Μόνο πιθανολογικά μπορεί να εκφραστεί το αύριο.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ: Η τεχνική ανάλυση αν αποσκοπεί κάπου, είναι να αλλάξει αυτά τα ποσοστά της τύχης προς όφελος του επενδυτή. Αν έχουμε 60% πιθανότητα να προβλέψουμε σωστά την κίνηση μιας μετοχής, αργά ή γρήγορα θα κερδίσουμε χρήματα από αυτό.

Η ΒΑΣΙΚΗ υπόθεση της τεχνικής ανάλυσης είναι πως ό,τι είναι γνωστό (ή φημολογείται) για μια εταιρεία είναι ήδη ενσωματωμένο στην τιμή της. Για τον τεχνικό αναλυτή δεν έχει σημασία τι προκάλεσε την άνοδο ή κάθοδο μιας μετοχής, αλλά πόσο έγκυρη είναι η μεταβολή της τιμής της.

 • Αυτό που τον βοηθάει να αποφασίσει αν είναι έγκυρη η μεταβολή είναι το παρελθόν.
 • Μελετώντας μεταβολές τιμών από το παρελθόν, προσπαθούμε να εντοπίσουμε έγκαιρα τις μεταβολές του μέλλοντος.
 • Πίσω από μια τέτοια θεώρηση κρύβεται η (ψυχολογική) παραδοχή ότι οι άνθρωποι αντιδρούν παρόμοια σε παρόμοια ερεθίσματα.

ΘΕΩΡΙΑ: Τεχνική Ανάλυση είναι η χρήση αριθμητικών χρονοσειρών της τιμής και του όγκου που δημιουργούνται από τη δραστηριότητα της χρηματιστηριακής αγοράς, με στόχο την πρόβλεψη της μελλοντικής τάσης των αγορών.

 • Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές η ανάλυση των ιστορικών δεδομένων της τιμής μπορεί να αποφανθεί για τον τρόπο σκέψης των αγοραστών και των πωλητών και να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για τις προσδοκίες των μελλοντικών γεγονότων.
 • Για τους τεχνικούς αναλυτές, μέσα στα ιστορικά στοιχεία των τιμών κρύβονται χρήσιμες πληροφορίες οι οποίες μπορούν να φανερώσουν τις αντιδράσεις του επενδυτικού κοινού.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Τεχνικής Ανάλυσης είναι ότι οι τεχνικές της μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε αγορά και σε οποιονδήποτε χρονικό ορίζοντα.

 • Δηλαδή μπορούν να εφαρμοστούν εξίσου αποτελεσματικά σε επενδυτικά διαγράμματα : Intraday = Ημερήσια = Εβδομαδιαία = Μηνιαία = Τριμηνιαία κ.λ.π.
 • Σε αντίθεση με την Τεχνική Ανάλυση, η  Θεμελιώδης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ: Έχει παρατηρηθεί πως την καλύτερη απόδοση την έχουν τα στατιστικά μοντέλα τα οποία βασίζονται στην μεταβλητότητα της τιμής και όχι στην ίδια την τιμή. Εξάλλου είναι αποδεκτό πλέον, μετά από έρευνες, πως ενώ η ίδια η τιμή δεν είναι προβλέψιμη, η μεταβλητότητα είναι.

 • Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των οπαδών των δύο πλευρών, για τους επενδυτές που θέλουν να πραγματοποιούν επενδύσεις με όσο το δυνατόν χαμηλότερο ρίσκο αλλά και μεγάλη ταχύτητα και τα δύο είδη αναλύσεων είναι απαραίτητα, αφού στην πραγματικότητα το ένα συμπληρώνει το άλλο.

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ: Οι νεότεροι τεχνικοί αναλυτές λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών χρησιμοποιούν μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών οι οποίες προσεγγίζουν αρκετά την στατιστική ανάλυση των τιμών των μετοχών.

 • Εξαιρετικά παραδείγματα αποτέλεσαν ο J. M. Hurst (ηλεκτρολόγος μηχανολόγος της NASA) και ο R. N. Elliott.  Ο πρώτος χρησιμοποίησε έξυπνές τεχνικές, όπως Fourier Analysis, για να εντοπίσει αξιοσημείωτα σήματα μέσα στην εμφανώς «θορυβώδη και τυχαία» κίνηση των τιμών.

ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ: Τα σύγχρονα και έξυπνα πακέτα λογισμικού τα Τεχνικής Ανάλυσης επιτρέπουν στον χρήστη να δημιουργήσει δικούς του δείκτες και συστήματα και να πραγματοποιήσει βελτιστοποίηση αυτών δοκιμάζοντας την κερδοφορία τους στα πραγματικά ιστορικά δεδομένα. Μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι οι εξής:

 • Τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης τα οποία είναι επίπεδα τιμών για τα οποία οι πιθανότητες διάσπασής τους είναι μηδαμινές
 • Διασπάσεις, δηλαδή διασπάσεις των επιπέδων στήριξης ή αντίστασης.
 • Γραμμές τάσεων.  Συνήθως χρησιμοποιείται η γραμμή παλινδρόμησης η οποία προβλέπει τις μελλοντικές τιμές βασισμένη στις τιμές του παρελθόντος.
 • Διάσπαση γραμμής τάσης.

Διάσπαση των λωρίδων Bollinger οι οποίες αποτελούν ένα εύρος τιμών βάση της τυπικής απόκλισης. Το συγκεκριμένο σύστημα λόγω του ότι στηρίζεται καθαρά στη στατιστική, θεωρείται από τα κορυφαία.

 • Κινητοί Μέσοι Όροι είναι το εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται περισσότερο στην Τεχνική Ανάλυση όπως και στο forecasting υιοθετώντας όλα τα μοντέλα που υπάρχουν: απλός, εκθετικός, σταθμικός, μεταβλητός, τριγωνικός κ.τ.λ.
 • Ορμή.
 • Μαθηματικά μοντέλα μέτρησης της ταχύτητας μεταβολής της τιμής σε ανοδική ή καθοδική πορεία.