Ιn & Out από και για τον κόσμο του ελληνικού χρηματιστηρίου (15 Δεκεμβρίου 2019)

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Την περίοδο  2021-2023 τα EBITDA της ΔΕΗ θα κινηθούν μεταξύ 650 και 700 εκατ. ευρώ  κατ’ έτος και από το 2024 και μετά προβλέπεται σταθερό EBITDA 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

ΣΣ μ/μ: Εδώ δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει αύριο και κάποιοι – όποιοι κι αν είναι αυτοί – μας ανακοινώνουν για 1 δισ. ευρώ Ebitda από το 2024 και ύστερα. ‘Ελα Θεέ και Κύριε.

ΣΣ μ/μ(Ι): ΜΑΚΑΡΙ να βγάλουν και 2 δισ. βρε παιδιά! Θα χαρούμε πιο πολύ και από τους ίδιους. Αλλά κάντε λίγο κράτει, μη μας θυμίζετε τα αλήστου μνήμης Business Plans 5ετίας των τραπεζικών κολοσσών μας εν έτει 2008 που μας έλεγαν για κέρδη μαμμούθ – από μερικά δισ. και πάνω η κάθε μιά τους!!

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ για ειδικούς αναλυτές και συμβουλάτορες: Πήραμε ένα μάθημα από το “ΥΓΕΙΑ”  ότι οι μετοχές δεν αποτιμώνται πάντα βάσει των κερδών, δανεισμού, book value etc etc… Υπάρχει πάντα και η πραγματική αξία, η επιχειρηματική αξία, το real value και το enterprise value…

ΣΧΟΛΙΟ: Το Χ.Α., εκτός του ότι έχει μείνει παρασάγγας πίσω σε σχέση με τις Διεθνείς Αγορές, έχει δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα:-

  • Το ένα είναι, ότι πολλά deals βρίσκονται “καθ΄ οδόν”, όχι μόνο λόγω των επικείμενων Ιδιωτικοποιήσεων, που ως συνήθως καθυστερούν χαρακτηριστικά, αλλά λόγω του ότι οι Τράπεζες θα συνεχίσουν την σημαντικά αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη, τουλάχιστον όσον αφορά τις υπερδανεισμένες Επιχειρήσεις, κίνηση που θα φέρει ανακατατάξεις σε πολλούς κλάδους.
Το δεύτερο είναι ότι σε σχέση με την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. το άθροισμα μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, δείχνει ιδιαίτερα δελεαστικό, σε σύγκριση με πολλές από τις Διεθνείς Αγορές και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τα Ξένα Funds, ειδικά τώρα που μειώθηκε το ρίσκο Χώρας και ιδιαίτερα μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων.
ΣΧΟΛΙΟ (Ι): Μία από τις αιτίες που δεν δίνουμε καμμία σημασία στους δείκτες και στις πορείες τους είναι ότι αυτοί είναι προιόν κυρίως ενός και μόνον κριτηρίου. Αυτού της εμπορευσιμότητας(!!). Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο, παρά το τι φέρνουν στις γκανιότες.
  • ΣΧΟΛΙΟ (ΙΙ): Η αγορά δεν είναι ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΖΟΓΟ… ‘Οποιος την προσεγγίζει με αυτό το σκεπτικό, πάντα έχει πικρό τέλος στο εγχείρημα του.

ΣΧΟΛΙΟ(III): Υπάρχουν κι άλλες τακτικές για την στάση που μπορεί να τηρήσει ή να ακολουθήσει ένας επενδυτής ακόμη και στην ρηχή και χειραγωγούμενη αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου, από το να ακολουθεί τις γραμμές και τους χάρακες…

  • Καλά και χρυσά αυτά τα εργαλεία προσέγγισης μίας μετοχής και κατ΄επέκταση της αγοράς, αλλά προυποθέτουν πρωτίστως ”ξεσαβούρωμα”… Τουτέστιν, όλα τα σαπάκια στον καιάδα και ενασχόληση με τα υπόλοιπα… Κάτι που καταστρατηγείται στην ελληνική αγορά, στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν σε ποσοστό τουλάχιστον 60% τα σαπάκια της!!

Ο επενδυτής λοιπόν που θα ασχοληθεί με τις ποιοτικές, δυναμικές και με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης εταιρείες αποκλείεται να βγει χαμένος, ο κόσμος να χαλάσει.

  • Πρέπει φυσικά να παρακολουθεί σχεδόν σε καθημερινή βάση τα τεκταινόμενα της αγοράς και να μην τα περιμένει από τον… ουρανό, ή από τους… εκθεσιακούς αναλυτές της συμφοράς.
  • Πρέπει να επενδύει μέρος των διαθεσίμων κεφαλαίων του και να έχει διασπορά στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό του.
  • ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ δεν βλάπτει…
ΔΕΗ@3,9200 ευρώ: Ουσιαστικά, η τιμή της για τους παραδοσιακούς μετόχους της είναι πλέον στα 6,1200 ευρώ (3,9200+2,2000 ο ΑΔΜΗΕ)…
  • ΑΥΡΙΟ ξεκινά με συμμετοχή στη διαμόρφωση του ΓΔ στο 2,77% και στον 25άρη με 1,70%.

ΚΟΥΙΖ: Αν το προιόν της επιβεβαιώσει τα πειράματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, τότε στην μετοχή της θα γίνει του… κιγκλ(ε)ιδώματος!!

O ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΚΑΝΤΕΜΙΑΣ: Με δείκτη 660 μονάδων τον Μάρτιο του… 2016 η μετοχή της ΤΙΤΚ διαπραγματευόταν στα 22,6000 ευρώ. Όποιοι παρέμειναν, το φυσάνε και δεν κρυώνει… Τους ήρθε από εκεί που δεν το περίμεναν.

Κέρδη εις νέον: Κέρδη εις νέον ή εσωτερικά κεφάλαια σε μια επιχείρηση είναι ουσιαστικά τα παρακρατηθέντα κέρδη που δεν έχουν διανεμηθεί στους μετόχους και χρησιμοποιούνται για χρηματοδότηση νέων επενδύσεων.

Η διαφορά με το τακτικό αποθεματικό είναι ότι το δεύτερο το επιβάλλει ο νόμος. Είναι μία εσωτερική (internal) πηγή κεφαλαίων. Άλλες, εξωτερικές (external) πηγές χρηματοδότησης είναι:

  • μακροπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια
  • έκδοση μετοχών
  • έκδοση ομολογιών
  • κυβερνητικές επιδοτήσεις

Αφανή Αποθεματικά: Αφανή αποθεματικά είναι τα αποθεματικά που δεν αποκαλύπτονται στον Ισολογισμό μιας εταιρίας. Είναι δηλαδή το ποσό κατά το οποίο τα ‘Ιδια Κεφάλαια κι άρα κατ’ επέκταση η πραγματική αξία μιας επιχείρησης, υπερβαίνει την αξία που αντικατοπτρίζεται στα λογιστικά βιβλία της. Αυτό δημιουργεί μια στρεβλή εντύπωση για την πραγματική οικονομική εικόνα της εταιρίας, η οποία μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερη από ότι υποδεικνύουν οι οικονομικές καταστάσεις της.

  • Τα αφανή αποθεματικά είναι προϊόν της δημιουργικής λογιστικής (creative accounting) και προκύπτουν όταν οι λογιστικές πρακτικές που ακολουθούνται παρεκκλίνουν από το πνεύμα και την σωστή ερμηνεία των ΔΛΠ.
  • Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα περιουσιακά στοιχεία όπως κτίρια ή εξοπλισμός μπορεί είτε να μην συμπεριλαμβάνονται στον Ισολογισμό, είτε να εμφανίζονται σε τιμή μικρότερη από την αγοραία αξία τους.

Επιπλέον, εκτός της πλήρους απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων, μία εταιρεία μπορεί να αρχίσει να αποσβένει περιουσιακά στοιχεία γρηγορότερα από την πτώση της αγοραίας αξίας τους. Προσπαθεί δηλαδή, σκοπίμως, με την υποτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της ή με την υπερτίμηση των Υποχρεώσεων, να παρουσιάσει χαμηλότερο φορολογητέο εισόδημα.

  • Το αφανές αποθεματικό μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί ως επιπλέον κεφάλαιο κίνησης, προσφέροντας (αθέμιτο) πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.
  • Η υιοθέτηση παρόμοιων πρακτικών οδηγεί σε ασυνέπεια και ανακρίβειες των οικονομικών καταστάσεων, πράγμα το οποίο μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη μετόχων και επενδυτών.

ΔΙΑΒΑΖΑΜΕ – Οι TOP επιλογές των αναλυτών του (δεν έχει σημασία ποιος οίκος είναι) για το 2019:

Ξεχωρίζουν τέσσερις τίτλους, αυτούς των ΕΛΠΕ (τιμή-στόχος 9,0000 ευρώ, ΜΠΕΛΑ (τιμή-στόχος 20,1000 ευρώ, ΜΥΤΙΛ (τιμή-στόχος 14,1000 ευρώ) και Ελλάκτωρ (τιμή-στόχος 2,6000 ευρώ). Η λίστα δόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου. Τον Αύγουστο άλλαξαν την τιμή στόχο για την ΜΠΕΛΑ στα 25,4000 ευρώ. Και ενίσχυσαν σε ΕΛΠΕ στα 10,2000 ευρώ, ΜΥΤΙΛ στα 14,5000 ευρώ.

ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ: Ένα άλλο πεδίο που απαιτείται δράση είναι η ριζική αντιμετώπιση των μεγάλων εκπτώσεων που έχει ρημάξει τον τεχνικό κλάδο. Με τον μέσο όρο των εκπτώσεων να κινείται εδώ και 3 χρόνια πάνω από το 50% είναι κρίσιμο όχι μόνο για τις εταιρείες και τους υπεργολάβους αλλά και για τα ίδια τα έργα να θεσμοθετηθούν κανόνες αποτρεπτικοί από την στρέβλωση των τιμών και των εκπτώσεων που προσφέρονται.

  • Ένας υβριδικός διαγωνισμός που θα επιχειρήσει να το κάνει αυτό, είναι στην… επερχόμενη δημοπράτηση της Παράκαμψης Χαλκίδας (κωλυσιεργεί εδώ και μία 5ετία!!!) όπου αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα του. Αν επιτύχει, θα αποτελέσει πιλότο για μελλοντικά μεγάλα έργα.

ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΑΜΕ

  • ΥΜΝΟΣ στους εκάστοτε αθάνατους κυβερνώντες!!
  • Παράκαμψη Χαλκίδας

Οδικη παρακαμψηΑνακοινώθηκε η δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου, παράκαμψη της Χαλκίδας, μήκους 16,5 χλμ. Από την Νέα Λάμψακο μέχρι τα Ψαχνά.

 

Την παρουσίαση του έργου έκανε από τη Χαλκίδα, όπου βρέθηκε την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Image result for δημοπράτηση της Παράκαμψης Χαλκίδας

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, αντιπεριφερειαρχών των ΠΕ, βουλευτών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων, παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός του ΥΠΟΜΕΔΙ και συζητήθηκε η πορεία εκτέλεσης έργων στην περιοχή.

«Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα, δημοπρατείται τις επόμενες βδομάδες. Μετά τις γιορτές θα δημοσιευτεί η προκήρυξή του και υπολογίζεται, ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα αρχίσει να κατασκευάζεται» τόνισε ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

Ενσωματωμένη εικόνα

Βασίλης Παπαθεοδώρου

μ/μ