ΙΝ & OUT – από και για τον κόσμο του Χ.Α. (17/7)

Η οικονομική μεγέθυνση και, πρωτίστως, η μείωση της ανεργίας δεν θα έλθουν ρίχνοντας από το ελικόπτερο λεφτά που δεν υπάρχουν, αλλά με την προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων – η εσωτερική αποταμίευση είναι ισχνή. Αυτό προϋποθέτει ότι τιμάμε την υπογραφή μας: Αν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε τις αγορές, έχουμε περιθώριο να τις αιφνιδιάσουμε μόνο ευχάριστα – το αντίθετο θα έχει κόστος. Κι αν πρόκειται να επιχειρηθούν αλλαγές, αυτές πρέπει να είναι μελετημένες, τεκμηριωμένες και σε συνεννόηση με τους δανειστές. Αξιοπιστία παράγει η συνέπεια** (δεν αρκεί, αλλά χωρίς αυτήν ουδέν…) σε όσα έχουμε συμφωνήσει.

Η οικονομική μεγέθυνση και, πρωτίστως, η μείωση της ανεργίας δεν θα έλθουν ρίχνοντας από το ελικόπτερο λεφτά που δεν υπάρχουν, αλλά με την προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων – η εσωτερική αποταμίευση είναι ισχνή. Αυτό προϋποθέτει ότι τιμάμε την υπογραφή μας: Αν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε τις αγορές, έχουμε περιθώριο να τις αιφνιδιάσουμε μόνο ευχάριστα – το αντίθετο θα έχει κόστος. Κι αν πρόκειται να επιχειρηθούν αλλαγές, αυτές πρέπει να είναι μελετημένες, τεκμηριωμένες και σε συνεννόηση με τους δανειστές.

**Ο ΟΤΕ βγήκε στις διεθνείς αγορές και ζήτησε 400 εκατ. ευρώ δάνειο για 4 χρόνια. Και οι αγορές όχι μόνον προθυμοποιήθηκαν να του δανείσουν σχεδόν 5 φορές περισσότερα κεφάλαια (1,8 δισ.) αλλά και με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει επιτύχει ο ΟΤΕ εδώ και 10 χρόνια, 2,375%! Γιατί; Οπως δήλωσε ο (κατά γενική παραδοχή της πιάτσας, εξαίρετος…) CFO του Ομίλου Μπ. Μαζαράκης, «η επιτυχής ομολογιακή έκδοση είναι ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές του ΟΤΕ και της ελληνικής οικονομίας».

Η χώρα μπορεί και έπρεπε να απογειωθεί τώρα που φαινομενικά επιστρέφει σε μια κανονικότητα. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν θα συμβεί. Παρά τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τη σαφή στήριξη των έξω, η εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Η κυβέρνηση έχει μείνει από πνοή και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ποιες παροχές θα μπορέσει να εξαγγείλει πριν από τις εκλογές. Ο πολιτικός της χρόνος τελειώνει. Είναι όμως χρόνος χαμένος για την πραγματική οικονομία, που παραμένει καθηλωμένη, περιμένοντας μια κυβέρνηση που δεν θα μιλάει απλώς υπέρ των επενδύσεων, αλλά και θα πράττει ανάλογα. [Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]

……………………


Μπορεί η θερινή ραστώνη να συνεχίζει να επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει ορισμένες μετοχές να δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι τα χρηματιστήρια αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς, όπου αρκεί ένα ερέθισμα για να αντιδράσουν.

 • Το “stock picking” (ήδη ορισμένα χαρτιά έχουν ανεβάσει αρκετά τις τιμές που διαπραγματευόντουσαν προ ολίγων μόλις συνεδριάσεων) θα επανέλθει σε ζήτηση, με τα θεμελιώδη να οδηγούν αρκετούς επενδυτές στις αναζητήσεις τους.
 • Το σε ιστορικά πλαίσια χαμηλό ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. σε σχέση με το Εθνικό ΑΕΠ, τα ευνοϊκά P/E και P/BV επιλεγμένων Ελληνικών τίτλων, σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό ανταγωνισμό
 • Kαι η επιστροφή της Χώρας σε θετικούς ανάπτυξης συνθέτουν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθούν οι διαχειριστές των LONG χαρτοφυλακίων.

ΣΧΟΛΙΟ: Η μεθοδευμένη βελτίωση των δεδομένων της Αγοράς ομολόγων, όπου συντηρείται η σταδιακή βελτίωση με τις αποδόσεις των 10ετων να κινούνται στην περιοχή του 3,80%, διαμορφώνει τη βάσιμη προσδοκία ότι η αλλαγή σκηνικού και στο Χ.Α δεν θα αργήσει.

 • Άλλωστε, η ετεροχρονισμένη κίνηση και στις μετοχικές αξίες, σε συνέχεια εξελίξεων στην Αγορά ομολόγων είναι συνήθης σε Αγορές όπως η Ελληνική
 • ΠΟΥ δεν χαρακτηρίζεται πάντοτε από ορθολογισμό στη συμπεριφορά της και διέπεται από πολλές παθογένειες,
 • Αποτέλεσμα της ρηχότητάς της και της δυνατότητας συχνής μόχλευσης της κίνησης του Γενικού Δείκτη από ισχυρά χαρτοφυλάκια (ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ).

!ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Καλές οι αναφορές περί ανεκτέλεστου 5 δισ. ευρώ για τις ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ τους αλλά το ζητούμενο είναι να βγαίνει και κανένα κέρδος… Όχι μέσα… σόλο καπίκια… Με τον δανεισμό τους να έχει χτυπήσει προ πολλού ταβάνι, το οποίο πλέον το κατατρύπισε… Σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ είναι ο ΚΑΘΑΡΟΣ δανεισμός των 3 μεγάλων του κλάδου(!!!). 

…………………………

!Σε φάση συσσώρευσης η μτχ της Μυτιληναίος@8,5600 ευρώ προετοιμάζοντας την επόμενη κίνηση της

ΜΥΤΙΛ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

Τα χαμηλά των 8,2000 ευρώ της Ρ προσέγγισε η μετοχή (8,2200) μετά την καθοδική διάσπαση της πολύ ισχυρής W των 8,6000 ευρώ.
Ο τίτλος συσσωρεύει πέριξ της L1 των 8,4000 ευρώ και προετοιμάζει την επόμενη κίνησή του που το θετικό σενάριο την θέλει να διαφεύγει του πράσινου καθοδικού καναλιού ταυτόχρονα με την ανοδική διάσπαση της W.
http://freeforumstocks.blogspot.com

Η κίνηση αυτή, θα δώσει ιδιαίτερη ορμή στην μετοχή με παράλληλη αύξηση του όγκου συναλλαγών και άμεσο στόχο:
1) τον εκμο 100 ημ (σήμερα στα 9,1200 ευρώ)
2) το gap της 8/6  ( 9,1200 – 9,2100 ευρώ)
3) την ζώνη G ( 9,2000 -9,3800 ευρώ).
Το αρνητικό σενάριο θα τεθεί σε ισχύ, μόνο με την αδυναμία υπέρβασης της W των 8,6000 ευρώ που θα επιφέρει εκ νέου ταλαιπωρία στους κατόχους.
Και θα τεθεί σε κίνδυνο και η στήριξη Ρ στα 8,2000 ευρώ, καθώς θα αυξηθούν οι πιέσεις των πωλητών με επόμενη στήριξη τα 7,9500 ευρώ.!ΕΧΑΕ@4,6250 ευρώ: Προσπαθώντας να κρατήσει την πολύ ισχυρή στήριξη…

http://freeforumstocks.blogspot.com

Πολύ κοντά στο apex του μεγάλου τριγώνου F-F1 η μετοχή έχοντας επιδείξει αδυναμία ανοδικής διαφυγής και υπέρβασης και του ακμο 200 ημ, εξήλθε αυτού με σχηματισμό συσσώρευσης και προσπαθώντας να κρατήσει την πολύ ισχυρή στήριξη ( όπως επισημαίνεται και στο γράφημα) D2 των 4,5700 ευρώ.

Απαιτείται άμεση αντίδραση και επαναφορά προς την Ε2 των 4,8000 ευρώ, καθώς απώλεια της D2 θα αυξήσει τις πιέσεις των πωλητών και η κίνηση προς τα χαμηλά του εννεαμήνου στα 4,3000 ευρώ δεν θα αποφευχθεί, ιδιαίτερα εάν συνοδευτεί από αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Η F από τα υψηλά του Ιανουαρίου και τα 5,8700 ευρώ, προεκτεινόμενη ,παραμένει ως περιοριστική της κίνησης της μετοχής όσον αφορά την ανοδική της προσπάθεια. Ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση της θα στείλει την μετοχή σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα.


Χ.Α: Αισιόδοξα μηνύματα για πιθανή ανοδική διάσπαση της πτωτικής γραμμής

Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αγορά λόγο του περιορισμένου ενδιαφέροντος των επενδυτών, η κίνηση του Γενικού Δείκτη τις δυο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας άφησε αισιόδοξα μηνύματα για πιθανή ανοδική διάσπαση της πτωτικής γραμμής τάσης R3, που προσδιορίζει τους τελευταίους τρεις μήνες την τάση της αγοράς.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η πρώτη ένδειξη για αλλαγή τάσης του Γενικού Δείκτη, που σε ημερήσιο γράφημα παραμένει πτωτική.
Αυτό βέβαια που θα μας κάνει ακόμα πιο αισιόδοξους, είναι η διάσπαση της ζώνης των 780 μονάδων, μιας και πιθανή διάσπασή τους θα αλλάξει προς το καλύτερο την τεχνική εικόνα της αγοράς.

ΣHΜΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 749 και 743
ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ: 761 και 781


Τι δυνατότητες δίνει, μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος περί Α.Ε. στις εισηγμένες εταιρίες

Με την αλλαγή της νομοθεσίας περί Ανωνύμων Εταιριών από 1η Ιανουαρίου του 2019 η ελάχιστη ονομαστική αξία ορίζεται στα 4 λεπτά από 30 λεπτά που ήταν μέχρι πρότινος.
Αυτό δίνει δυνατότητες στις εισηγμένες εταιρίες αφενός να προχωρήσουν σε διαγραφές ζημιών ή απομειώσεων εμφανίζοντας μια πιο ρεαλιστική εικόνα του ισολογισμού τους.
Και αφετέρου να επιστρέψουν κεφάλαιο (έως και 26 λεπτά ανά μετοχή) στους μετόχους τους εφόσον όμως υπάρχει η συγκατάθεση από τους ληξιπρόθεσμούς πιστωτές τους. Στην Κύπρο το αντίστοιχο όριο είναι τα 1 λεπτό ανά μετοχή.

 • Οι εισηγμένες εταιρίες που έχουν ονομαστική τιμή 30 λεπτών πάντως είναι 55 και είναι ζήτημα αν 15 από αυτές (ΟΠΑΠ, ΚΛΜ, Γενική Εμπορίου, Byte, Intrakat, FGEurope, ΓΕΚΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, CPI, Κέκρωψ, Lamda Development) μπορούν να επιστρέψουν κεφάλαιο στους μετόχους τους λόγω της μέτριας έως κακής χρηματοοικονομικής εικόνας που παρουσιάζουν οι περισσότερες.

Την υψηλότερη ονομαστική αξία στο ΧΑ έχουν οι Ανδρομέδα (16 ευρώ) και Καρέλιας (11,83 ευρώ). Σε πρώτη φάση η μείωση της ελάχιστης ονομαστικής αξίας θα απομακρύνει το ενδεχόμενο των reverse split καθώς οι εταιρίες μέχρι τώρα ήταν υποχρεωμένες να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου σε τιμές έκδοσης όχι μικρότερες από τα 30 λεπτά, γεγονός που τις υποχρέωνε να μειώσουν τον αριθμό των μετοχών με αντίστοιχη αύξηση της ονομαστικής αξίας.


OΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΝ ΑΜΑΣΗΤΑ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ: Διαβάσαμε σε ψαγμένο forum… μεταξύ άλλων… ” Ο ArTaXiA είπε…

 • “Με ένα μπαράζ αγοράς μετοχών, μέσα από ένα πλέγμα εταιριών που οι ίδιοι ελέγχουν, έχουν δαπανήσει 35 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουν κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες περίπου, τη μετοχική τους θέση στον ‘’Ελλάκτωρα’’.
 • Οι μετοχές που αποκτήθηκαν στις τελευταίες 21 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις ( μαζί με το ‘’πακέτο’’ του 5,25% του Fund Amper capita) αντιστοιχούν στο 73,5% του συνόλου των συναλλαγών που έγιναν στο ‘’ναό’’ του χρήματος, μετά από τις 13 Ιουνίου.
 • Δεν χωρά αμφιβολία ότι σε αυτές τις μαζικές αγορές από την πλευρά Καλλιτσάντση, οφείλεται και η άνοδος της χρηματιστηριακής αξίας του ‘’Ελλάκτωρα’’, καθώς η μετοχή , από το 1,66 ευρώ είναι τώρα στα 2,06.”
 • Τελικώς, λεφτά υπάρχουν όταν υπάρχει χρεία…
 • ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ: Εμ βεβαια έτσι είναι …δηλ πως θα ανέβαινε ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τα καταπληκτικά του μεγέθη; χαχχαχα

………………

Σ.Σ μ/μ: ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ, ότι μόνον θυμηδία προκαλούν στον κάθε νοήμονα όλες αυτές οι περί τον Ελλάκτωρα ανακοινώσεις αλλά και τα σχετικά αβανταδόρικα δημοσιεύματα (υπάρχουν λεφτά, όταν υπάρχει χρεία)… Ο όμιλος αν δεν υπήρχε η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ θα πάλευε για να μην εξαφανιστεί από τον επιχειρηματικό χάρτη…

………………

!ΕΥΔΑΠ@5,6900 ευρώ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

Το τελευταίο δίμηνο η μετοχή ακολούθησε το γενικό κλίμα της ελληνικής αγοράς και διέσπασε καθοδικά το μεγάλο κανάλι Τ100-Τ200, επιβεβαιώνοντας δυο φορές την διάσπαση και δημιουργώντας  μια καθοδική σφηνα Α1-Α2. Ο τίτλος μετά από αρκετές συνεδριάσεις συσσώρευσης δείχνει να αντιδρά ανοδικά έχοντας μπροστά του:

1) την ισχυρή αντίσταση V στα 5,7200 ευρώ.
2) Την Α1 της καθοδικής σφήνας
3) Την Ε1 στα 5,8400 ευρώ.

Στόχος της υπέρβασης όλων αυτών των αντιστάσεων και της ανοδικής διαφυγής από την σφήνα είναι  το pivot point  της G των 5,9800 ευρώ.

ΜΟΝΟ η υπέρβασή του θα μεταβάλλει την βραχυπρόθεσμη τάση της μετοχής, με κύριο στόχο πλέον τα 6,3000 ευρώ της S1.

Το αρνητικό σενάριο αντίθετα θα τεθεί σε ισχύ σε περίπτωση άρνησης ανοδικής διαφυγής από την Α1-Α2 και επιστροφή εντός της σφήνας και ειδικά μια κίνηση < 5,5500 ευρώ θα δώσει ορμή για ακόμα χαμηλότερα επίπεδα προς την Α2


ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ@new-economy.gr: Σε τεχνικό επίπεδοο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης @2029,51 μονάδες κατάφερε να ολοκληρώσει στο ημερήσιο γράφημα, πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, για πρώτη φορά από την συνεδρίαση της 14ης Μαίου, στρέφοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον στις επόμενες δύο συνεδρίασης, ώστε να διαπιστωθεί το εάν θα κινηθεί προς τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, όπου αποτελεί και την αντίσταση (2.045 μονάδες) ή θα υποχωρήσει προς χαμηλότερα επίπεδα, με την στήριξη να βρίσκεται στις 1.942 μονάδες (γραμμή ΑΒ).

Διατηρήθηκαν έως το τέλος τα κέρδη της ΕΥΔΑΠ, με την μετοχή να μην καταφέρνει ούτε και σήμερα να διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, ακυρώνοντας όμως το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στον ΚΜΟ50 ημερών, στα €5,7057. Η μετοχή πραγματοποίησε κέρδη 2,89%, κι έκλεισε στα €5,6900.

Διατηρήθηκε σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ο ΑΔΜΗΕ, με την μετοχή να μην καταφέρνει ούτε και σήμερα να διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στον ΚΜΟ50 ημερών, στα €1,7549. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 0,92%, κι έκλεισε στα €1,7540.

Συνεχίζεται η ανοδική τάση της Τέρνα Ενεργειακή, με την μετοχή να ολοκληρώνει πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα €5,4969. Η μετοχή σημείωσε κέρδη 2,88%, κι έκλεισε στα €5,3500.

Τρίτη συνεδρίαση με κέρδη για τα Πλαστικά Θράκης, με την μετοχή να ολοκληρώνει για δεύτερη μέραπάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης όμως να παραμένεικαι με την αντίσταση να βρίσκεται στα €2,327. Η μετοχή πραγματοποίησε κέρδη 0,90%, κι έκλεισε στα €2,2300.

Συνεχίζεται η συσσώρευση της ΕΛΧΑμε την μετοχή να μην καταφέρνει για ακόμη μία συνεδρίαση να βρεθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένεικαι με την αντίσταση να βρίσκεται στον ΚΜΟ200 ημερών, στα €1,4246. Η μετοχή ενισχύθηκε 0,72%, κι έκλεισε στα €1,4000.


Long Ιδέες Short Ιδέες
Αεροπορία Αιγαίου: Αγαπημένη μετοχή, δικαιώνει κάθε φορά που την επιλέγουμε στο χαρτοφυλάκιο της στήλης. Κέρδη ρεκόρ πέρυσι, συνθήκες που ευνοούν μια καλή χρονιά φέτος μερισματική απόδοση στο 6%. Η επιβατική κίνηση ήδη καταγράφει διψήφιο ποσοστό αύξησης στο εξάμηνο. 10ετές Bund: Μετά από μια περίοδο πολύ χαμηλών spreadsήρθε η ώρα αναπροσαρμογής σε υψηλότερα επίπεδα.  Ο Σεπτέμβριος στην Ιταλία θα κρίνει πολλά.
Grivalia: Συντηρητική επιλογή παντός καιρού διαπραγματεύεται με μικρό discount(4%) έναντι του NAV. Σταθερό μέρισμα, ικανοποιητική δομή χαρτοφυλακίου ακινήτων και άνοιγμα προς την τουριστική αγορά. Δεν θα υπάρξουν υπεραποδόσεις αλλά δεν θα υπάρχουν και απογοητεύσεις στους επόμενους έξι μήνες. Ελλάκτωρ: Η «ενδοοικογενειακή» κόντρα δεν βοηθάει τον όμιλο να ανακάμψει και να προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις. Μπορεί η μάχη απόκτησης των ποσοστών να έχει βοηθήσει την αποτίμηση μεσοπρόθεσμα όμως η εσωστρέφεια έχει αρνητικό αντίκτυπο. Το 2018 αναμένεται να παραμείνει ζημιογόνο.
ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΕΧΑΕ: Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός το ξεκίνημα του β’ εξαμήνου κάθε άλλο παρά αισιόδοξο φαίνεται. Η επιστροφές κεφαλαίου ολοκληρώνονται φέτος και από του χρόνου θα μοιράζει μόνο το τακτικό μέρισμα. Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει αν βελτιωθούν θεαματικά οι συναλλαγές. Αν…
Jumbo: Ξανά ψήφος εμπιστοσύνης στην εταιρία που έχει σταθερά ψηλή κερδοφορία, μέρισμα και ανάπτυξη στο εξωτερικό. Διαπραγματεύεται 13,5 φορές τα κέρδη του 2018 και έχει EV/EBITDA 7,35 φορές. Η πίεση της μάλλον αποδίδεται σε μη θεμελιώδεις λόγους. Τιτάν: Οι δυσκολίες στην Αίγυπτο παραμένουν ενώ ο εγχώριος κατασκευαστικός κλάδος δεν φαίνεται να είναι κοντά στην ανάκαμψη. Με p/e 16,5 και 7,5 φορές τον λόγο EV/EBITDA είναι η πρώτη μετοχή που θα πρέπει να αγοράσει κανείς όταν οι εγχώριοι δείκτες κατασκευαστικής δραστηριότητας δείξουν κάποια βελτίωση.
Πετρέλαιο: Ήταν από τους πρωταγωνιστές του α’ εξαμήνου (κέρδη 23%) όμως η καμπύλη των προθεσμιακών συμβολαίων δείχνει ότι υπάρχει κάποια κόπωση στην τιμή. Ενδεχομένως οι περιορισμοί από τις ΗΠΑ σε Ιράν να έχουν ήδη προεξοφληθεί.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΣ


OI EΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΚΟΠΙΜΑ, διάβαζε, διάβαζε, στο τέλος όλο κάτι και θα μείνει… 

Ενεργητικό / Περιουσιακό Στοιχείο (Asset)

Ενεργητικό είναι το σύνολο των οικονομικών πόρων οι οποίοι ανήκουν σε μία επιχείρηση και έχουν χρηματική αξία, ενώ αναμένεται να προσφέρει οικονομικά και άλλα οφέλη η εκμετάλλευση τους.

Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τους πόρους με σκοπό την παραγωγή και τη διάθεση προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών.

Το Ενεργητικό στον Ισολογισμό μιας εταιρίας δηλαδή, καταγράφει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει, συνήθως σε τιμές κόστους, καθώς και το σύνολο των Απαιτήσεων της έναντι τρίτων δανειστών.

Για να είναι ένας οικονομικός πόρος στοιχείο του Ενεργητικού πρέπει:

 • Να ανήκει στην κυριότητα της επιχείρησης ή η επιχείρηση να το ελέγχει σαν να ήταν δικό της
 • Το κόστος ή η αξία του να υπόκειται σε αντικειμενική μέτρηση με βάση τη χρηματική μονάδα (ευρώ)
 • Να προσδοκώνται μετρήσιμα οικονομικά οφέλη για την επιχείρηση από την χρησιμοποίηση ή την εκμετάλλευση του.
 • Παράδειγμα:
  Τα μετρητά, οι επενδύσεις, τα αποθέματα, τα μηχανήματα, η γη, τα κτίρια, τα οχήματα, οι καταθέσεις, τα εμπορεύματα, οι εισπρακτέοι λογαριασμοί κτλ θεωρούνται στοιχεία του Ενεργητικού.
 • Υπάρχουν στοιχεία μιας εταιρίας, η αντικειμενική αξία των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρηματικά και ως συνέπεια των παραπάνω προϋποθέσεων, δεν καταγράφονται στον Ισολογισμό και δεν συμπεριλαμβάνονται στο Ενεργητικό της.
 • Παράδειγμα: Η τεχνογνωσία (know-how), οι εργαζόμενοι, το πελατολόγιο, η φήμη και η αφοσίωση των πελατών, παρόλο που αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι ενός οργανισμού, δεν συμπεριλαμβάνονται στον Ισολογισμό του.

Το Ενεργητικό, με βάση τη Λογιστική και ανάλογα με την ευκολία ρευστοποίησης του,  διακρίνεται σε:

 • Κυκλοφορούν
 • Μη Κυκλοφορούν

Στο κυκλοφορούν Ενεργητικό εντάσσεται κάθε στοιχείο που:

 • Προορίζεται να ρευστοποιηθεί, να πωληθεί ή να αναλωθεί μέσα στο σύνηθες λειτουργικό κύκλωμα της επιχείρησης.
 • Προορίζεται να ρευστοποιηθεί ή να πωληθεί μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες από τη λήξη της παρούσας λογιστικής χρήσης.
 • Είναι μετρητά ή που μπορεί να μετατραπεί σε μετρητά

Στοιχεία του Κυκλοφορούντος Ενεργητικού είναι:

 • Τα αποθέματα
 • Οι απαιτήσεις
 • Τα χρεόγραφα
 • Οι μεταχρονολογημένες επιταγές
 • Τα προπληρωθέντα έξοδα
 • Οι δεσμευμένες καταθέσεις
 • Τα μετρητά
 • Οι καταθέσεις όψεως.

Το σύνολο των στοιχείων του κυκλοφορούντος Ενεργητικού ονομάζεται κεφάλαιο κίνησης.

Το μη κυκλοφορούν Ενεργητικό αποτελείται από όλα τα στοιχεία που δεν ανήκουν στο κυκλοφορούν. Πρόκειται για τα στοιχεία που προορίζονται να ρευστοποιηθούν, να πωληθούν ή να χρησιμοποιηθούν σε διάστημα που υπερβαίνει τη διάρκεια του συνήθους λειτουργικού κυκλώματος ή επεκτείνεται πέρα από το τέλος της επόμενης λογιστικής χρήσης.

Παράδειγμα: Τα αποθέματα δεν μπορούν να θεωρηθούν μη κυκλοφορούν Ενεργητικό καθώς αγοράζονται με σκοπό είτε να πωληθούν αμέσως, είτε να χρησιμοποιηθούν ως ενδιάμεσα αγαθά πριν την κατασκευή του τελικού προϊόντος.

Στοιχεία του μη κυκλοφορούντος Ενεργητικού είναι:
 • Το πάγιο Ενεργητικό
 • Οι Συμμετοχές
 • Οι μακροπρόθεσμες απαιτήσεις
 • Τα κεφαλαιοποιημένα έξοδα
 • Οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις
Ομαδοποίηση στοιχείων Ενεργητικού

Α. Οφειλόμενο Κεφάλαιο
Β. Έξοδα εγκατάστασης
Γ. Πάγιο Ενεργητικό
…….1) Ασώματες ακινητοποιήσεις
…….2) Ενσώματες ακινητοποιήσεις
…….3) Συμμετοχές και άλλες μακροπρόθεσμες χρηματοοικονομικές απαιτήσεις
Δ. Κυκλοφορούν Ενεργητικό
…….1) Αποθέματα
…….2) Απαιτήσεις
…….3) Χρεόγραφα
…….4) Διαθέσιμα
Ε. Μεταβατικοί Λογαριασμοί Ενεργητικού

Ενεργητικό = Παθητικό = Υποχρεώσεις + Καθαρή Θέση

Print Friendly, PDF & Email