In & Out, από και για τον κόσμο του Χ.Α (24/6)

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ: 

 • ΓΕΝ.ΔΕΙΚΤΗΣ: ΑΛΦΑ με 10,68% ΟΤΕ με 10,18% και ΕΕΕ με 9,69%…
 • FTSE25: ΕΕΕ με 23,03% ΑΛΦΑ με 10,95% και ΟΤΕ με 10,29%…
 • MIDCAP20: Ελλάκτωρ με 24,11%, όσο μαζί οι ΟΛΘ, ΕΥΑΠΣ, CENER, KRI KRI και ΙΝΤΚΑ
 • ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ‘Αμα βγάλετε εσείς, πέστε το και σε μας…

ΛΟΥΛΗ-απάντηση: Καμμία αντίρρηση, αμφιβολία κ.λπ ότι η κ/φση του ομίλου απέχει πολύ από την λογιστική και την πραγματική του αξία.

 • Αλλά να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά, ότι μετοχή του Χ.Α δεν ανεβαίνει στο ταμπλό αν δεν το θελήσει-επιδιώξει ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας ή του ομίλου που εκπροσωπεί.

ΤΑΜΠΛΟ: Ανοίγει πολύ και πάλι η ψαλίδα στην αποτίμηση μεταξύ της θυγατρός (ΤΕΝΕΡΓ) και της μαμάς (ΓΕΚΤΕΡΝΑ) που έφτασε τα 83 εκατ. ευρώ.

 • Ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ η απόσταση της ΕΤΕ από την ΑΛΦΑ (2,56 δισ. έναντι 3,09 δισ. ευρώ)…
 • Με premium πάντα η ΜΟΗ συγκριτικά με τα ΕΛΠΕ (2,08 δισ. έναντι 2,2 δισ. ευρώ) βάσει μεγεθών+αξίας…
 • Υπερτιμημένος ο ΤΙΤΑΝ (1,87 δισ.) απέναντι στα… 1,2 δισ. ευρώ του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ.
 • ΚΡΑΤΗΣΕ μεγάλο μέρος από το αποκοπέν μέρισμά της η ΕΥΔΑΠ την Παρασκευή (καθαρά μοίρασε (17) σεντς, ενώ υποχώρησε μόλις -9- εννέα)
 • ΕΙΔΕ τα… 6,6000 ευρώ ξανά η ΛΑΜΔΑ ύστερα από καιρό (1,5 μήνα) και έπαθε ταράκουλο επιστρέφοντας στα 6,3100 (-1,41% με υψηλό +3,91% στα 6,6500 ευρώ).Υπετριπλάσιος ο αριθμός μετοχών της που άλλαξαν χέρια στο ΣΥΝ την Παρασκευή…

AΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Το τίναγμα του Γενικού Δείκτη με τη βοήθεια των εξελίξεων στο Eurogroup και την ανοδική διάσπαση των 780 μονάδων μετατράπηκε αργά και βασανιστικά σε διολίσθηση και στο γνωστό “sell the news” αφήνοντας στη λήξη της εβδομάδας το ημερήσιο διάγραμμα τιμών με ένα candlestick αρνητικού περιεχομένου.

 • Ζητούμενο για τη συνεδρίαση της Δευτέρας είναι η ασφαλής αρπαγή των 780 μονάδων δίχως επιστροφή.
 • Έτσι μόνο θα ξεκλειδώσει το επίπεδο των 805 με 800 μονάδων.
 • Άρνηση ανοδικής κίνησης θα επαναφέρει το Γενικό Δείκτη στη γνωστή φθορά των 767 μονάδων.

Ίδια γεύση διολίσθησης είχε και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25, καθώς παρά την αρχική ανοδική προσπάθεια δε μπόρεσε να πατήσει τις 2060 μονάδες γυρνώντας στη συνέχεια αύτανδρος προς την έλξη της περιοχής στήριξης των 2017 με 2000 μονάδων.

 • Η έλλειψη ανοδικών αντοχών δεικτοβαρών τίτλων, που συνήθως «τραβούσαν» το δείκτη, να κινηθούν με ασφάλεια προς τα επίπεδα αλλαγής τάσης,
 • όπως ο ΟΠΑΠ όπου παραμένει κάτω από τα €9,80, ο Μυτιληναίος κάτω από τα €9,25 , τα ΕΛΠΕ κάτω από τα €7,75, ο ΟΤΕ κάτω από τα €11,
 • δημιουργεί έντονο προβληματισμό για τη συνέχεια.

Άσχημο κλείσιμο είχε και ο Τραπεζικός Δείκτης με τα πρωινά κέρδη να εξανεμίζονται και τις 940 μονάδες να αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός. Η διακράτηση των 900 μονάδων και η επανεκκίνηση από Δευτέρα της ανοδικής προσπάθειας αποτελούν τα ζητούμενα των αγοραστών.

_______________

ΣΧΟΛΙΟ μ/μ: Για τους όψιμους ειρωνιολόγους να σημειώσουμε, ότι το 40% της ελληνικής μετοχικής παρουσίας στο ταμπλό του Χ.Α. φορούσε και φοράει γραβάτα εδώ και πολλά πολλά χρόνια… Ένα άλλο κομμάτι του – περί το 30% – δεν έπρεπε καν να διαπραγματευόταν στο Χ.Α. (επιδεικτικά το αγνοούμε)… Αυτό που απομένει – περί το 30% δηλαδή) – αφορά κυρίως ΧΑΡΤΙΑ του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ αλλά κι αυτά που… “Σπρώχνονται” κι όποιος τσιμπήσει…

_______________

ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ@new-economy.gr: Το ελληνικό χρηματιστήριο ανέκαθεν αποτελούσε ένα κλειστό club (με εξαίρεση το 1999), το οποίο αποφάσισε στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 να δεχθεί περισσότερα μέλη. Η πτώση του 1999-2000 οδήγησε αρκετά από τα καινούρια μέλη σε διακοπή, ενώ όσοι πήραν την σημαντική απόφαση να συνεχίσουν τον Γολγοθά διεκδικώντας με ηρωισμό τα χαμένα τους χρήματα, απέκτησαν σημαντική εμπειρία και γνώση.

 • Παρακολουθώντας καθημερινά την συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, αποκτάς θέλοντας και μη το feeling, αυτό που άλλες φορές σε οδηγεί σε επιτυχίες, κι άλλες σε αποτρέπει από κακοτοπιές. Έτσι λοιπόν, το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν κοινή η πεποίθηση (πιστεύω), ότι η καθήλωση του τζίρου σε επίπεδα των 35-45 δισ. ευρώ, δεν προϊδέαζε για κάποια σημαντική αλλαγή τάσης.

Ούτε η άνοδος της 30ης Μαίου με 5ης Ιουνίου έπεισε, κι αυτό διότι μόνο τις πρώτες δύο μέρες ο τζίρος διαμορφώθηκε πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών, αλλά ούτε και ο γενικός δείκτης «τόλμησε» να διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, ούτε κατά διάνοια!!!

 • Έκτοτε, οποιαδήποτε προσπάθεια έγινε για κινηθεί προς την αντίσταση των 785-790 μονάδων στέφθηκε με αποτυχία, ενώ η περιστασιακή άνοδος του τζίρου πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών, ήταν αποτέλεσμα κυρίως ρευστοποιήσεων, παρά τοποθετήσεων.

Εξάλλου, την Τετάρτη 20 Ιουνίου συνέβη κι ένα σημαντικό τεχνικό γεγονός· είχαμε την δημιουργία «σταυρού» του θανάτου, ο οποίος είχε να εμφανιστεί από τις 29 Νοεμβρίου του 2016!

Η παραμονή του κινητού μέσου όρου των πενήντα ημερών κάτω από αυτόν των διακοσίων για διάστημα τριών συνεδριάσεων, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να υπάρξει κάποια σημαντική άνοδο του γενικού δείκτη τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

_________________

ΘΑΝ.ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ@euro2day.gr: Απίστευτη επίθεση πωλητών, από το μέσον της συνεδρίασης και μετά και με συνεχή αύξηση των πιέσεων υπέστη ο τίτλος τουΑΔΜΗΕ (-4,96%), ο οποίος είχε να “δει” τόσο μεγάλο όγκο συναλλαγών, από τις 24/1/2018 ενώ οι ενδοσυνεδριακές απώλειες έφθασαν μέχρι και το -5,40%.

 • Αν συνεχιστούν οι πιέσεις και παραβιαστεί καθοδικά η στήριξη στα 1,68 ευρώ, δεν αποκλείεται η μετοχή να σημειώσει μέχρι και νέα ιστορικά χαμηλά. Σε περίπτωση αντίδρασης, η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 1,82 – 1,88 ευρώ.

Πολύ μεγάλο “ξύλο” και στον τίτλο της ΔΕΗ (-6,28% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ο οποίος μετά από δύο συνεδριάσεις επέστρεψε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ. Η πρώτη στήριξη να παραμένει στα 1,864 ευρώ, ενώ ο σημερινός όγκος ήταν ο υψηλότερος από την συνεδρίαση της 8/5/2018.

 • Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ο Νηρέας (+2,14%) προσπάθησε να αντιδράσει από το χθεσινό -18,29% και το σημερινό, πρωινό, -7,14%,
 • η Space (+4,42%) συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση, πάντα με χαμηλές συναλλαγές,
 • ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις αθροίζει και η Εβροφάρμα (+3,48%) με τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις να παρουσιάζουν αύξηση των συναλλαγών. Κλεισίματα υψηλότερα των 0,595 ευρώ, ίσως απαιτούν αυξημένη προσοχή.

___________

ΑΥΤΗ ΚΙ ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΙΔΗΣΗ: Η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος Α.Ε. και η Εuroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ., ανακοινώνουν ότι, μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς στις 22.06.2018, διατέθηκαν συνολικά 25.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Εταιρείας με ονομαστική αξία €1.000 εκάστη (οι Ομολογίες) με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους €25.000.000. Η συνολική ζήτηση, που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά, ανήλθε σε €26 εκατ. Η Εταιρεία όρισε το επιτόκιο και την τελική απόδοση των Ομολογιών σε 4,95% και την τιμή διάθεσης των Ομολογιών σε €1.000 εκάστη, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της.
Αθήνα, 22 Ιουνίου 2018…

_________________

Print Friendly, PDF & Email
* ,