In & Out, από και για τον κόσμο του Χ.Α (22/6/2018)

EMEIΣ σας τα είπαμε γράφει ο ένας, σας τα λέγαμε μας λέει ο άλλος, κάποιος τρίτος μας είχε – λέει – προειδοποιήσει και πάει γράφοντας και λοιπές γραφικότητες…  Λες και όσοι τους διαβάζουν – οι περισσότεροι δηλαδή, γιατί υπάρχουν και… πύραυλοι – δεν έχουν νου και γνώση.

______________

____________

_____________

AΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ – ΕΛΛΑΚΤΩΡ@1,9760 και -8,1%: Mετά τα 1,8800 ευρώ έδωσε ανοδικά όχι μόνο τα 2,0000 ευρώ αλλά και κάτι από την λάμψη των 2,2000 ευρώ. Κάπου όμως μεταξύ των 2,0500 με 2,1500 δεν θα ήταν εύκολο το κυνήγι του κέρδους, καθώς ανά πάσα στιγμή ο «μέτοχος» θα τραβούσε το χαλί με πιθανό pullback προς τα 1,8500 με 1,8000 ευρώ.

_________

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ: Σε αδιέξοδο η πώληση της Forthnet…

 • Γιατί υπήρχε ποτέ περίπτωση να βρισκόταν διέξοδο;

__________

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Θου Κύριε φυλακήν τω πληκτρολογίω μας…

____________

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 127/ 16.5.2018 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την Δευτέρα 25/06/2018, πρόκειται να διεξαχθούν οι ακόλουθες εκποιήσεις από το Μέλος Διαπραγμάτευσης «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.»:

 • 240 μετοχές της εταιρείας ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ·
 • 1 μετοχή της εταιρείας ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
 • 400 μετοχές της εταιρείας ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ
 • 5.000 μετοχές της εταιρείας Ο.Τ.Ε. Α.Ε.
 • 850.000 μετοχές της εταιρείας MARFIN GROUP A.E.
 • 10 μετοχές της εταιρείας EUROBANK ERGASIAS A.E.
 • 5.250 μετοχές της εταιρείας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.
 • 8.000 μετοχές της εταιρείας Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.
 • 2.000 μετοχές της εταιρείας Δ.Ε.Η. Α.Ε.
 • Ως τιμή εκκίνησης της εκποίησης έχει οριστεί η αμέσως προηγούμενη τιμή κλεισίματος.

_____________

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ: Σε «αρνητικό» από «σταθερό» υποβάθμισε το outlook των αξιολογήσεων της Deutsche Bank η Fitch, σύμφωνα με το Reuters. O διεθνής οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης (BBB+) και βραχυπρόθεσμης (F2) πιστοληπτικής ικανότητας. Η υποβάθμιση αντανακλά, σύμφωνα με το διεθνή οίκο, το υψηλό ρίσκο εφαρμογής τoυ πλάνου αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει η τράπεζα.

_____________

Ως αποτελεσματική αγορά εννοούμε την αγορά εκείνη που:-

 • οι τιμές των αξιογράφων που διαπραγματεύονται σε αυτήν αντιδρούν με ακρίβεια και ταχύτητα με την εμφάνιση κάποιας νέας πληροφορίας, με αποτέλεσμα να ενσωματώνουν πλήρως όλη την γνωστή πληροφόρηση οι τρέχουσες τιμές.

Η θεωρία της αποτελεσματικής αγοράς η οποία έχει χρησιμοποιηθεί εκτενέστατα στον κλάδο της οικονομίας ορίζεται ως μία αγορά κεφαλαίου στην οποία οι τιμές των χρεογράφων προσαρμόζονται ταχύτατα, άμεσα και πλήρως σε κάθε νέα πληροφορία που εισάγεται στο επενδυτικό περιβάλλον με αποτέλεσμα ανά πάσα χρονική στιγμή οι μετοχές να αντικατοπτρίζουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν ή που πιθανόν θα δημοσιευτούν μελλοντικά στις αγορές.

 • Εν ολίγοις σε μια αποτελεσματική αγορά, η πραγματική τιμή ενός χρεογράφου θα αποτελεί ανά πάσα στιγμή μια ορθή αξιολόγηση της εσωτερικής του αξίας.
 • Η αποτελεσματικότητα των αγορών περιγράφει την αντίδραση των αγορών σε σχέση με την πληροφόρηση.

Η θεωρία της αποτελεσματικής αγοράς πρεσβεύει ότι οι χρηματαγορές είναι διαρκώς πλήρως ενημερωμένες ή αλλιώς ότι οι παρούσες τιμές των χρεογράφων αντικατοπτρίζουν πλήρως κάθε σχετική και διαθέσιμη πληροφορία κατά τρόπο αποτελεσματικό και αλλάζουν συνεχώς προκειμένου να ενσωματώσουν οποιαδήποτε νέα πληροφορία προκύψει.

 • Γι’ αυτό το λόγο είναι αδύνατο να νικήσει κάποιος την αγορά χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε πληροφορία αφού αυτή, σύμφωνα με τη θεωρία, έχει ήδη προεξοφληθεί και ενσωματωθεί στην τιμή του χρεογράφου.

Αυτό είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλου αριθμού ορθολογικών επενδυτών οι οποίοι αναλύουν και αξιολογούν διαρκώς τα χρεόγραφα που διαπραγματεύονται στην αγορά. Εάν η αγορά μιας μετοχής είναι αποτελεσματική σε σχέση με τις διαθέσιμες πληροφορίες, κανένας επενδυτής δεν μπορεί να επιτύχει υπερβολικές αποδόσεις.

 • ΑΥΤΑ, φυσικά περί πραγματικών αγορών και όχι σαν την δική μας με την οποία ελάχιστοι πραγματικοί επενδυτές – κυρίως ονειροπόλοι και φιλοπάτριδες – ασχολούνται.
 • Ατυχώς.
 • Η ελπίδα πάντως πεθαίνει τελευταία…

________________

 • Χρήστος Ζερεφός μέλος ΔΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ : Λαμπρό το μέλλον της ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ στην Ελλάδα 
 • ΓΡΑΦΤΗΚΕ στον μ/μ στις 6-4-2018

Στις αρχές Απριλίου παρουσιάστηκε μελέτη από τον καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, ακαδημαϊκό και επόπτη του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο κ. Ζερεφός ο οποίος είναι και ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ διαπίστωσε ότι στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Αιγαίο τα μελτέμια θα αυξηθούν κατά 10% ως το τέλος του αιώνα!

Αποτέλεσμα εικόνας για αιολικα παρκα στην ελλαδα

 • Όπως σημειώνει ο κ. Ζερεφός αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αιολική ενέργεια, διότι τα μελτέμια είναι πολύ σταθεροί άνεμοι.
 • «Έχουν σταθερότητα της τάξεως του 80%-85% όταν οι αληγείς άνεμοι** στη Χαβάη που θεωρούνται οι σταθερότεροι στον κόσμο και τους χρησιμοποιούσαν οι θαλασσοπόροι για να κάνουν τα ταξίδια τους, έχουν σταθερότητα 75%» επισημαίνει.

Σχετική εικόνα

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν φίλοι μικρομέτοχοι, ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας των ανεμογεννητριών και με τέτοια μεγάλη ορατότητα ως προς το μέλλον των ανέμων στην Ελλάδα, η παραγωγή αιολικής ενέργειας μπορεί να γίνει η δεύτερη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας μετά τον τουρισμό.

 • Συγχρόνως, την προηγούμενη εβδομάδα, η CREDIT SUISSE βγήκε και είπε ότι βλέπει λαμπρό μέλλον στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
 • Και ότι θεωρεί πολύ σωστή στρατηγική της γαλλικής ENGIE (συνέταιρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ στην Ελλάδα), να δώσει βαρύτητα στις ΑΠΕ
 • Κυρίως ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο της στην αιολική ενέργεια.

Εμείς, φίλοι μικρομέτοχοι, συμφωνούμε απόλυτα με τις εκτιμήσεις του κ. Ζερεφού και της CREDIT SUISSE καθώς βλέπουμε τεράστια αξία και λαμπρές προοπτικές και στις δύο εισηγμένες (ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ) εταιρείες παραγωγής αιολικής ενέργειας.

 • Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

Από τον ειδικό συνεργάτη του μ/μ

______________________

YΓ**Αληγείς άνεμοι

Αποτέλεσμα εικόνας για αληγείς άνεμοιΟι αληγείς άνεμοι αποτελούν το σταθερότερο ίσως σύστημα της γενικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας. Είναι αυτοί που πνέουν μεταξύ των ζωνών υψηλών πιέσεων των υποτροπικών περιοχών και του Ισημερινού ως ΒΑ στο Β. και ως ΝΑ στο Ν. ημισφαίριο.

Αποτέλεσμα εικόνας για αληγείς άνεμοι

Στο Σχήμα φαίνονται οι περιοχές δράσης των αληγών ανέμων και οι ετήσιες συχνότητες εμφάνισής τους. (σε ποσοστά 90% και 70% των ημερών του έτους). Η σταθερότητα πνοής των ανέμων αυτών δεν περιορίζεται μόνο στην επιφάνεια αλλά εκτείνεται και μέχρι την ισοβαρική επιφάνεια των 700 hPa τουλάχιστον. Στην περιοχή του Ατλαντικού η μέση ταχύτητά τους εκτιμάται στα 10 m/sec

_________________

Τα «μαγικά» κόλπα της Τιτάν με τη διανομή μερισμάτων και την αποτίμηση θυγατρικών

Τελευταία τροποποίηση στις 29/05/2018 – 09:21
Οι χειρισμοί με τα προεξοφλητικά επιτόκια στον έλεγχο απομείωσης θυγατρικών, οι τεράστιες ζημίες στην κατάσταση συνολικών εισοδημάτων και η διανομή 100 εκ ευρώ την τελευταία διετία.
Μπορεί μια εταιρία να γράφει στην τελική γραμμή ζημίες και να διανέμει μέρισμα;
Προφανώς και μπορεί αφού αυτό συμβαίνει στην Τιτάν όχι μόνο για τη χρήση 2017 (θα διανεμηθεί φέτος το μέρισμα αλλά και επιστροφή κεφαλαίου συνολικά 1 ευρώ ανά μετοχή) αλλά και σε προηγούμενες.
Η εταιρία μοιράζει κέρδη προ Other Comprehensive Income (OCI) δηλαδή προ αποτελεσμάτων που δεν περιλαμβάνονται (εξαιρούνται) στο καθαρό εισόδημα αλλά καταγράφονται κάτω από την κατάσταση αποτελεσμάτων στην κατάσταση συνολικού εισοδήματος της εταιρίας και του ομίλου.
Έτσι αν κάποιος ανατρέξει στις οικονομικές καταστάσεις θα διαπιστώσει ότι το 2017 ο όμιλος είχε συνολικές ζημίες μετά από φόρους που αναλογούν στους μετόχους της εταιρίας 70 εκ ευρώ ενώ το 2016 είχε επίσης συνολικές ζημίες 61 εκ ευρώ.
Την ίδια στιγμή στη μητρική το συνολικό καθαρό εισόδημα το 2017 ήταν 13 εκ ευρώ και το 2016 ήταν 15,2 εκ ευρώ αλλά αυτό δεν απέτρεψε την εταιρία από το να διανείμει μέρισμα και να προχωρήσει σε επιστροφές κεφαλαίου συνολικά και για τα δύο έτη συνολικού ύψους 100 εκ ευρώ.
Παράλληλα με δεδομένο ότι ο όμιλος λειτουργεί θυγατρικές σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Κόσσοβο και η Βραζιλία τα τελευταία έτη οι απομειώσεις στο Goodwill είναι από μηδαμινές έως ελάχιστες. Και αυτό ενώ είναι γνωστό ότι οικονομίες χωρών όπως η Τουρκία παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση.
Αν κάποιος ανατρέξει στον έλεγχο απομείωσης θυγατρικών του 2017 διαπιστώνει ότι με την αποδοχή των ορκωτών της PriceWaterHouseCoopers το προεξοφλητικό επιτόκιο (discount rate) είναι μειωμένο σε περιοχές του πλανήτη όπου έχουμε οικονομική επιδείνωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε Ελλάδα και Ευρώπη μειώνεται στο 5,9% από 9,5% πέρυσι και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη το εύρος γίνεται από 4,8% έως 15,4% πέρυσι σε 3,1% έως 6,7% φέτος στοιχείο που υποδεικνύει ραγδαία βελτίωση της κατάστασης η οποία είναι άγνωστο από προκύπτει. Η μείωση των προεξοφλητικών επιτοκίων συμβάλει στην υψηλότερη αποτίμηση των θυγατρικών με ότι αυτό σημαίνει.
Βέβαια η PwC αναφέρει πως «Διαπιστώσαμε ότι το προεξοφλητικό επιτόκιο ήταν εντός αποδεκτού εύρους, αξιολογώντας το κόστος κεφαλαίου και κόστος δανεισμού ανά μονάδα δημιουργίας ταμειακών ροών και συγκρίνοντας τα επιτόκια προεξόφλησης µε δεδομένα του κλάδου και της αγοράς.
Αξιολογήσαμε την επίδραση στην ανακτήσιμή αξία των μονάδων δημιουργίας ταμειακών ροών μιας ενδεχόμενης μεταβολής των κύριων παραδοχών όπως ο ρυθμός ανάπτυξης, τα προεξοφλητικά επιτόκια, ο όγκος και οι τιμές πωλήσεων και τα μικτά περιθώρια κέρδους και διαπιστώσαμε ότι το περιθώριο μεταξύ λογιστικής και ανακτήσιμης αξίας είναι επαρκές».
Τώρα πως συμβαίνουν όλα αυτά αποτελεί ένα ερώτημα.
Κατά τα λοιπά η PWC το 2017, έλαβε 1,247 εκ ευρώ για ελεγκτικό έργο που παρέχει σε τακτική βάση για τη μητρική και 45 θυγατρικές ενώ έλαβε εκτάκτως 95.000 ευρώ για πρόσθετες ελεγκτικές υπηρεσίες και 234.000 ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Δηλαδή το σύνολο των εσόδων της PwC το 2017 από την Τιτάν ανήλθε σε περίπου 1,6 εκ ευρώ.
Νίκος Καρούτζος [email protected]
www.bankingnews.gr
Print Friendly, PDF & Email