In & Out – 24 & 25/12: Από τον κόσμο του X.A και των Αγορών…

ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ (Βαγγ.Παν.): Οι αγορές άλλαξαν και σε τίποτα δεν θυμίζουν τις παλαιές εποχές. Η ταχύτητα στην μετάδοση των δεδομένων και η άμεση πληροφόρηση σε υποχρεώνουν σε καθημερινή παρακολούθηση και στην όσο το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση τους.

 • Το να προχωρεί κανείς πλέον σε επιλογές του στυλ…ΟΙ ΤΟP EΠΙΛΟΓΕΣ, ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ για το έτος τάδε κ.ο.κ  παραπέμπει σε κάτι το εθιμικόν πλέον.

Οι Αγορές είναι μαραθώνιος δρόμος και όχι απλών εντυπώσεων για χάριν εντυπωσιασμού ή επίδειξης. Και αν το πάμε σε αυτό το πεδίο, ποιός θα είναι ο πιο κερδισμένος; Αυτός που διάλεξε τρεις, τέσσερις, πάντε μετοχές και του έκατσε η μπίλια;

 • Η αυτός που με συνεχείς εναλλαγές (το Χ.Α χαρίζει πολλές δεκάδες κατά την διάρκεια της εκάστοτε χρονιάς) παρακολουθώντας το ταμπλό είναι σε θέση να καταγράφει έως και αστρονομικές αποδόσεις;

ΑΡΘΡΟ ΦΙΛΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ: 

 • ΤA ONE NIGHT STANDS ΤΟΥ TRADER ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

Σύμφωνα με τον Freud υπάρχουν δυο βασικά ένστικτα (δεν είχε προλάβει, βλέπετε, την εμφάνιση του τρίτου με τη Σάρον Στόουν): Το ένστικτο της ζωής και το ένστικτο του θανάτου. Κύρια μορφή έκφρασης του πρώτου είναι η γνωστή σε όλους μας libido, δηλαδή η σεξουαλική ορμή, το ένστικτο της ηδονής που αποσκοπεί στην ικανοποίηση των σωματικών αναγκών (πχ. πείνα, σεξουαλική ικανοποίηση). Και τι σχέση -θα μου πείτε- έχει ο Freud, το σεξ και η libido  με το χρηματιστήριο και τους ασχολούμενους με το άθλημα; Πολύ μεγαλύτερη απ΄ότι νομίζετε:
 • Αρχικά πρέπει να κάνουμε το διαχωρισμό μεταξύ trading και one night stand αφενός και μακρόχρονης ερωτικής σχέσης και επένδυσης αφετέρου. Τα πρώτα δυο χαρακτηρίζονται από την ένταση, το πάθος  και τη διακαή επιθυμία για …αποθεωτική κορύφωση, ενώ τα τελευταία δυο αναφέρονται σε ένα μακροχρόνιο δεσμό με σχέσεις αφοσοίωσης και εμπιστοσύνης.
Κι επειδή η θεωρία είναι καλό να μετουσιώνεται σε πράξη, πάμε να εξετάσουμε το παραπάνω … τετράπτυχο με δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα, έτσι για να γίνει πιο εύπεπτο το όλον:
 • Στην πρώτη περίπτωση:
Πηγαίνετε σε ένα μπαράκι αποφασισμένοι/ες (μη μας πούνε και ρατσιστές) να περάσετε μια απολαυστική νύχτα. Γίνεται το κονέ, και μετά από αρκετά μπλα μπλα και μερικούς άσπρους πάτους το one night stand στέφεται από επιτυχία. Σεξ μέχρι πρωίας, απόλυτη ικανοποίηση της libido.
 • Κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει και με το άθλημα του trading; Εστιάζετε στο θήραμα (μια μετοχή), κάνετε μια ταχύτατη τεχνική ανάλυση, διακρίνετε όχι άσπρο αυτή τη φορά, αλλά ενεργοποιημένο διπλό πάτο και … ορμάτε. Πουλάτε προς το τέλος της συνεδρίασης και το one …day stand ολοκληρώνεται με τεράστια επιτυχία. Η libido στα ύψη. Η απόλυτη ηδονή.
Αυτά βέβαια σε περίπτωση που εξελιχθούν όλα κατ΄ ευχήν. Τι γίνεται όμως αν τα άστρα δεν είναι με το μέρος σας;
 • Άντε πάλι στο μπαράκι, ακολουθούν τα σχετικά (μην επαναλαμβανόμαστε), αλλά στο τέλος έρχεται μια μεγαλοπρεπής χυλόπιτα (μη μου πείτε ότι δεν γνωρίζετε τι σημαίνει αυτό, κανείς δεν θα σας πιστέψει). Πλήρης απογοήτευση, τα κεφάλια κάτω.
Αντίστοιχα στο trade που επιχειρείτε, βλέπατε διπλό πάτο, έλα όμως που αγνοήσατε MACD και λωρίδες Bollinger και η libido στα τάρταρα. Άντε τώρα να βρεις κίνητρο για το επόμενο!
 • Στη δεύτερη περίπτωση:
Αποφεύγετε τα μπαράκια και έχετε μια απόλυτα υγιή σχέση με τον/την αγαπημένο/η σας σύντροφο. Άριστες σεξουαλικές σχέσεις, απολαυστικές στιγμές διαρκείας
 • Στο ΧΑΑ είστε επενδυτής. Παντρεύεστε μια μετοχή γιατί την πιστεύετε και για μεγάλο χρονικό διάστημα ούτε καν διανοείστε να την αποχωριστείτε. Στο μπαούλο που λέμε.
Αν βέβαια η συμβίωση δεν κυλάει αρμονικά, ε, τότε υπάρχουν και τα διαζύγια…και από το/τη σύντροφο και από τη μετοχή, μια που και οι δυο διέψευσαν τις προσδοκίες σας.
 • Από εσάς λοιπόν εξαρτάται τι θα επιλέξετε, τι σας ταιριάζει περισσότερο. Αν το αίμα σας βράζει και αναζητάτε συνεχώς περιπέτειες, μάλλον σας εκφράζει περισσότερο η πρώτη δυάδα.
Αν είστε περισσότερο μεθοδικοί και συντηρητικοί τύποι, προφανώς κλίνετε προς το δεύτερο δίδυμο.
 • Βέβαια, υπάρχει πάντα και πολλές φορές είναι ευκταίος και ο συνδυασμός των παραπάνω (τουλάχιστον στο χρηματιστηριακό κομμάτι…  εκεί είναι επιτρεπτές οι απιστίες)

Όπως και να΄ χει η επιλογή είναι δική σας. Είτε έτσι, όμως, είτε αλλιώς, μην ξεχνάτε: Τη libido και τα μάτια σας!!!

Ο δείκτης που, κατά το 2021, μπορεί να αναταράξει τα πάντα!

 • Όταν κάποια μέρα, μετά από μερικούς μήνες, λήξουν οριστικά τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας, που -λόγω της πανδημίας- εφαρμόστηκαν σε όλα σχεδόν τα κράτη, ο κόσμος θα ξεχυθεί έξω στους δρόμους για να γιορτάσει τη νίκη της ανθρωπότητας εναντίον του φονικού ιού και την επιστροφή στην κανονικότητα.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΑΤΡΑ

Κανονικότητα σημαίνει την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, την επαφή μεταξύ τους, την κανονική λειτουργία των καταστημάτων, της βιομηχανίας, του τομέα της εστίασης, των δημοσίων υπηρεσιών και των σχολείων. Κανονικότητα σημαίνει να κυκλοφορούν οι άνθρωποι στην αγορά, να μπαίνουν ελεύθερα στα καταστήματα και να ψωνίζουν. Σε εκείνο ακριβώς το σημείο, θα σχηματιστούν οι συνθήκες για τη δημιουργία του νέου κινδύνου που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να απειλήσει σοβαρά τις αγορές και να προκαλέσει μία νέα μεγάλη βλάβη, στις χρηματοοικονομικές αγορές, στις οικονομίες και τις κοινωνίες.

 • Όταν βγουν οι καταναλωτές έξω στην αγορά, επί μήνες στερημένοι από τις καταναλωτικές τους συνήθειες και ανάγκες, αλλά και με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μεγαλύτερους (το φαινόμενο της αύξησης των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών παρατηρήθηκε σε όλο το κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οφείλεται στη δραματική μείωση των δαπανών των καταναλωτών), θα αρχίσουν να καταναλώνουν, με μεγαλύτερους ρυθμούς απ’ ότι συνήθως.

Από την άλλη πλευρά, από την πλευρά της προσφοράς, θα υπάρξουν ελλείψεις σε πολλά αγαθά. Ήδη, το φαινόμενο αυτό το βιώσαμε, εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, στα τσιπάκια και σε άλλα εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών (εδώ). Η έλλειψη θα προκύψει τόσο λόγω ανεπαρκούς παραγωγής, αφού πολλά εργοστάσια της εφοδιαστικής αλυσίδας δε λειτούργησαν ομαλά κατά τους τελευταίους μήνες, όσο και λόγω της μεγάλης ζήτησης που θα υπάρξει, ενώ από την άλλη πλευρά, οι έμποροι θα είναι διστακτικοί -ή δε θα έχουν την οικονομική δυνατότητα- να γεμίσουν τα ράφια και τις αποθήκες τους με προϊόντα.

 • Η εξέλιξη αυτή, είναι πολύ πιθανό, να οδηγήσει σε μία μικρή αύξηση του πληθωρισμού. Βεβαίως, ο πληθωρισμός δείχνει να έχει “πεθάνει” κατά το διάστημα αυτό. Την άποψη αυτή δείχνουν να συμμερίζονται σήμερα όλοι οι οικονομολόγοι, χωρίς καμία εξαίρεση -βέβαια, όταν όλοι οι οικονομολόγοι συμφωνούν σε κάτι, είναι από μόνο του ανησυχητικό στοιχείο. Όμως, μία μικρή, έστω και -αρχικά- προσωρινή και ασήμαντη, αύξηση των δεικτών πληθωρισμού, ίσως αποτελέσει την απαρχή ευρύτερων τάσεων. Άλλωστε, η ιστορία του πληθωρισμού έχει δείξει ότι, αυτός, πάντα ξεκινά σε στιγμές ευφορίας (εδώ) -ενώ ερευνητές της ιστορίας της εξέλιξης των τιμών στην τελευταία χιλιετία, έχουν επισημάνει περιπτώσεις αύξησης των τιμών πολλών προϊόντων, μετά τη λήξη πανδημιών, συμπεριλαμβανομένης και της πανδημίας του 1918-1920.

Θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τους δείκτες του πληθωρισμού -και θα πρέπει να προσέχουμε την εξέλιξή τους μετά από την άνοιξη. Κυρίως όμως, θα πρέπει να προσέχουμε τους δείκτες πληθωρισμού των ΗΠΑ και τις συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας (FED) των ΗΠΑ.

 • Τί θα μπορούσε να συμβεί;

Πριν δούμε τί θα μπορούσε να συμβεί, θα πρέπει να δούμε το περιβάλλον στο νομισματικό τομέα σήμερα: Μηδενικά επιτόκια, βουνά δημοσίου χρέους, εκτυπωτικές μηχανές που δουλεύουν στο φουλ, στα υπόγεια των κεντρικών τραπεζών, αύξηση του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών, αύξηση του ιδιωτικού χρέους, πλημμυρίδα από ομολογιακές εκδόσεις επιχειρήσεων.

 • Από την άλλη πλευρά, έχουμε κράτη με τεράστια -και λόγω της πανδημίας- δημοσιονομικά ελλείμματα, επιχειρήσεις που βίωσαν μεγάλες μειώσεις στις πωλήσεις τους, νοικοκυριά που είτε δεν πλήρωσαν τις δόσεις του 2020, είτε τις ανέβαλλαν και γενικά, έχουμε ένα περιβάλλον μειωμένων εσόδων και συνεπώς, περιορισμένης δυνατότητας εξυπηρέτησης των χρεών τους.

Μία αύξηση του πληθωρισμού, εφ’ όσον τελικά αυτός πλησιάσει στο “στόχο” του 2,0% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (σήμερα κυμαίνεται μεταξύ του 1,2% και του 1,5% – εδώ), ενδεχομένως θα αρχίσει τη συζήτηση για αύξηση των επιτοκίων, από τα σημερινά μηδενικά επίπεδα.

 • Στο περιβάλλον αυτό, μία μικρή αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει δυσεπίλυτα προβλήματα στους πλέον αδύναμους. Και ας έχουμε υπόψη μας ότι, αν οι “αδύναμοι” αρχίσουν να έχουν σοβαρά προβλήματα, είναι απλά θέμα χρόνου, να αρχίσουν να έχουν δυσεπίλυτα προβλήματα και οι “δυνατοί”. Και εκεί θα υπάρξει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Βεβαίως, γνωρίζουμε ότι, μία αύξηση των επιτοκίων θα έχει επιδράσεις σε πολλούς ακόμη τομείς: οι νομισματικές ισοτιμίες, οι τιμές εμπορευμάτων, η εξέλιξη των εμπορικών ισοζυγίων, βρίσκονται στην κορυφή μιας μεγάλης λίστας επιδράσεων και αλυσιδωτών εξελίξεων.

 • Γιατί ο πληθωρισμός των ΗΠΑ;

Για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς επειδή το δολάριο εξακολουθεί να είναι το  κυριότερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο (σε ποσοστό πάνω από το 60%), είναι το νόμισμα του διεθνούς δανεισμού, είναι το νομισματικό σημείο αναφοράς, επειδή η FED εξακολουθεί να είναι αυτή που ξεκινά τις τάσεις στη νομισματική πολιτική, αλλά και επειδή, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ -για συγκεκριμένους λόγους- πάντα βρισκόταν σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με την Ευρώπη, τη δεύτερη πιο σημαντική, νομισματική, περιοχή του κόσμου.

Βεβαίως όμως, οι αγορές δεν θα περιμένουν να εξελιχθεί η “αλυσίδα” των προβλημάτων. Οι αγορές, θα αντιδράσουν άμεσα, μερικά δευτερόλεπτα από τη δημοσιοποίηση ενός δείκτη πληθωρισμού που θα δείχνει ότι η καμπύλη ξεφεύγει, ανοδικά, από την τάση της.

Αν για το ζήτημα αυτό υπάρξει μεγάλη συζήτηση, τότε η αρχική αντίδραση ίσως είναι μεγάλη -αν και μερικοί θα ισχυριστούν ότι, αν το ζήτημα πάρει μεγάλη έκταση πριν την εμφάνιση του φαινομένου, τότε πολλοί θα έχουν προετοιμαστεί γι’ αυτό και τότε οι επιδράσεις θα είναι μικρότερες. Όμως, δε νομίζουμε ότι, για κάτι τέτοιο μπορεί να υπάρξει μεγάλη προετοιμασία, ώστε οι επιδράσεις από μία αύξηση των επιτοκίων να είναι μικρότερες.

 • Τα κράτη, δε δείχνουν να αναδιαρθρώνουν το δανεισμό τους προς δάνεια με μακροχρόνια λήξη, αλλά θέλοντας να εκμεεταλλευθούν τα πολύ χαμηλά επιτόκια, επιμένουν στις βραχυπρόθεσμες εκδόσεις.
 • Οι τράπεζες δεν αναδιάρθρωσαν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, μέσω προγραμμάτων μακροχρόνιας αναδιάρθρωσης προς τους πελάτες τους, ώστε να “κλειδώσουν” αυτοί, χαμηλότερα μακροχρόνια επιτόκια.
 • Και αν κάποια χρηματιστηριακά χαρτοφυλάκια αγοράζουν προϊόντα “προφύλαξης” (hedging) από μία πτώση, αφ’ ενός μεν αυτά αποτελούν μικρό ποσοστό του συνόλου, όμως, πόση προφύλαξη μπορεί κάποιος να αγοράσει, πριν αυτή αρχίσει να γίνεται μη συμφέρουσα για τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων;

Ποιό είναι το μέγεθος που θα μας κάνει να φοβηθούμε;

Αναφέραμε ότι ο στόχος της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (FED), για τον πληθωρισμό, είναι το 2,0%. Τώρα, το πώς υπολογίστηκε αυτό ή εάν είναι σωστό, είναι άλλο ζήτημα. Πάντως, με βάση τις διακηρύξεις της FED (τις οποίες επαναλαμβάνει και η ΕΚΤ, αν και με μικρότερη ένταση και ενθουσιασμό), εάν ο πληθωρισμός προσεγγίσει το 2,0% θα διακόψει τα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης (Quantitative Easing – QE).

Και βεβαίως, σε αντίθεση με την Ευρώπη, για τις ΗΠΑ, δεν είναι μακριά η εποχή που ο πληθωρισμός βρισκόταν πάνω από το 2,0%. Η τελευταία τιμή πάνω από το όριο αυτό καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2020, με 2,3%. Ο αμέσως προηγούμενος μήνας, ο Φεβρουάριος, είχε καταγράψει 2,5%.

Συνεπώς, αν κάποια στιγμή τον Μάρτιο (είναι συχνές οι περιπτώσεις που -για διάφορους λόγους- τον Μάρτιο καταγράφεται ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στις ΗΠΑ), ή σε κάποιον άλλο μήνα του έτους, υπάρξει ένδειξη κοντά στο 2,0% ή και επαναληφθεί ή αυξηθεί η ένδειξη αυτή στον επόμενο μήνα, τότε ο “στόχος” του πληθωρισμού της FED θα έχει επιτευχθεί και πολλά ζητήματα γύρω από την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) είναι πιθανόν να αναθεωρηθούν.

 • Κάποιοι θα αντιτάξουν ότι, τόσο καιρό, η αύξηση του πληθωρισμού ήταν μία επιθυμητή κατάσταση. Σωστά, όμως αυτό συνέβαινε στο παρελθόν. Πριν τα “έκτακτα” προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) γίνουν “σταθερά και μόνιμα”. Τώρα, τα προγράμματα αυτά λειτουργούν όπως λειτουργεί η δόση στον εξαρτημένο από εθιστικές ουσίες. Πρέπει να δίδονται συνέχεια. Όταν διακοπούν, ο εξαρτημένος κινδυνεύει. Το ίδιο και με τις αγορές. Όταν σταματήσουν τα “σταθερά και μόνιμα” προγράμματα των ενέσεων με αμύθητες ποσότητες χρήματος, οι αγορές θα νιώσουν το σύνδρομο της στέρησης. Και εκεί, ίσως υπάρξει πρόβλημα.

Το ενδεχόμενο διακοπής των προγραμμάτων QE, τρομάζει τις αγορές. Ακόμη και αν δεν αρχίσει η “μείωση του ενεργητικού των κεντρικών τραπεζών”, δηλαδή η απόσυρση των “βουνών” του χρήματος που δημιουργήθηκε και διανεμήθηκε όλα αυτά τα χρόνια και μόνον η διακοπή της παροχής της -τακτικής πλέον- δόσης στις “ναρκομανείς” χρηματοοικονομικές αγορές, θα τις οδηγήσει σε κατάρρευση.

 • Όμως, δε θα φτάσουμε ως εκεί. Τουλάχιστον προς το παρόν. Είναι βέβαιο ότι, το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα θα βγει από τον τεχνητό “αναπνευστήρα” της νομισματικής χαλάρωσης, με μικρά βήματα και με προσοχή. Όμως, όταν θα γίνει αυτό, θα υπάρξει μεγάλη επιφύλαξη και νευρικότητα.

Πότε θα γίνει η διακοπή του QE;

Είναι ακόμη νωρίς για να γνωρίζουμε. Δε γνωρίζουμε την εξέλιξη του πληθωρισμού. Υποψιαζόμαστε -αυτό κάνει το παρόν άρθρο: διατυπώνει μίαν υποψία- ότι, υπό όρους, θα μπορούσε να υπάρξει μία αύξηση του πληθωρισμού εντός του 2021. Πόση θα είναι αυτή και αν αυτή θα διαρκέσει και θα συνεχιστεί, είναι ακόμη άγνωστο.

 • Το πιο πιθανό είναι να μη διαρκέσει. Άλλωστε, οι συνθήκες που οδήγησαν στον “θάνατο” του πληθωρισμού, δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί -έχουμε αναφερθεί συχνά σ’ αυτές, όμως στο επόμενο τεύχος του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, θα κάνουμε μια ανασκόπηση, εξετάζοντας και τα πιθανά σενάρια στο μέλλον.

Μπορεί όμως και να διαρκέσει. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, ακόμη και στις πιο “ακραίες” περιπτώσεις, δεν περιμένουμε να υπάρξει κάποια αναζωπύρωση του πληθωρισμού, προς τα ποσοστά που βιώσαμε σε παλαιότερες δεκαετίες.

 • Βεβαίως, το ζήτημα της “ποσοτικής χαλάρωσης”, πάντα ανησυχεί και τους ιθύνοντες, αλλά και τις αγορές. Σήμερα, “κουκουλώνεται” από την έλλειψη του πληθωρισμού. Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι, όταν θα επιτόκια θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται, θα δημιουργήσει έναν εφιάλτη για όλους.

Για μια πιο αναλυτική ματιά στο φαινόμενο που οι οικονομολόγοι ονομάζουν “Keynesian supply shock”, κάποιος ας διαβάσει τη μελέτη “Macroeconomic Implications of COVID-19: Can Negative Supply Shocks Cause Demand Shortages?”εδώ.

Γιάννης Σιάτρας

 • China launches antitrust probe into tech giant Alibaba for suspected monopolistic behaviour & will summon its Ant Group affiliate to meet in coming days in latest blow for Jack Ma’s e-commerce & fintech empire. China tech giants have fallen behind US tech reut.rs/3hhfxcc
Εικόνα
 • Pound rally continues as a UK-EU Brexit trade deal is imminent.
Εικόνα

ΚΟΣΤΟΛΑΝΙ

 • ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ (από τον Θανάση Σταυρόπουλο)

Διέκοψε το 11ημερο ανοδικό σερί η Βιοτέρ (0%), πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Fieratex (-8,72%), τρεις οι πτωτικές για τον Κυριακούλη (-4,87%), προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -13,56% για την Ιντερτέκ (+12,90%), σε υψηλά 159 μηνών η Ιντεάλ (+12,90%), επιστροφή αγοραστών στην ΚΛΜ (+1,11%), χωρίς πειστικό “bid” το +10% για την Optronics, δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Reds (+2,27%) και Medicon (+2,17%), ενώ έκανε περισσότερες συναλλαγές και άλλαξε τιμή η Sato (+16,67%).

Προσπάθεια επιστροφής στα πρόσφατα υψηλά από Ευρωσυμβούλους (+4,61%) και  Paperpack (+6,09%), επιμένουν πλαγιοκαθοδικά Χαϊδεμένος (-4,96%) και MIG (-3,39%), συνεχίζεται η κίνηση – ασανσέρ από την Frigoglass (-4,59%), αύξησαν συναλλαγές οι Καραμολέγκος (+2,83%), AVE (0%), Τρ. Αττικής (0%), Ελγέκα (-9,39%), Newsphone (-8%), Foodlink (-4,50%), τοποθετήσεις από θεωρούμενα “διορατικά” χαρτοφυλάκια στην Ίλυδα (+10,38%), απορρόφησε όλη την προσφορά η Byte (+0,74%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Performance (+7,32%).

 • ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ (από τον Θανάση Σταυρόπουλο):

Θετική ένδειξη για τονΓενικό Δείκτη ότι συνεχίζει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 749 μονάδων (ημερήσιο “stop long”, ενώ από εκεί διέρχονται και οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 805, 824 – 828, 836 – 846 και 880 – 900 μονάδες.

 • Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημείο – κλειδί οι 1784 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Η πρώτη αντίσταση στις 1929 και η αμέσως επόμενη στις 1959 – 1968 μονάδες.

Σε φάση συσσώρευσης δείχνει να βρίσκεται η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (0%), που θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 2,64 – 2,72 ευρώ, για να κινηθεί προς τα 2,82 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, θα αναζητήσει στήριξη στα 2,53 ευρώ (ημερήσιο “stop long”, ενώ καθοδική διαφυγή θα δώσει περιθώρια στους πωλητές, να πιέσουν τον τίτλο προς τα 2,49, 2,37 και 2,315 ευρώ.

 • Συνεχίζει να δείχνει δυσκολοκατάβλητη η ζώνη αντίστασης 5,24 – 5,40 ευρώ, για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+0,81%). Σε περίπτωση θετικής έκπληξης, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 6,25 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 4,85 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και αμέσως επόμενες στα 4,74 – 4,63 και 4,20 ευρώ.

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η μετοχή της Viohalco (+3,43%), ενώ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας. Θα ήθελε κλείσιμο πάνω από τα 3,76 ευρώ για να δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων και να κινηθεί προς τα 3,84 και 4,00 – 4,10 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 3,48 – 3,44 και 3,33 – 3,30 ευρώ.

 • Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 7,32 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,45%), οι αγοραστές έχουν δικαίωμα στην ελπίδα για κίνηση προς τα 7,80 ευρώ. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στα 6,95 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 6,48 ευρώ.

 • ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Επεξήγηση Συμβόλων: OP: OutPerform, UP: UnderPerform, OW: OverWeight, EW: EqualWeight, N: Neutral, ACC: Accumulate, H: Hold, R: Reduce, S: Sell

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ 2020 – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ / ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Ημερομηνία
Αλλαγής
Οίκος Μετοχή Νέα Τιμή Νέα
Σύσταση
Προηγ. Τιμή
Στόχος
Προηγ.
Σύσταση
18/12/2020 EFG ΠΕΙΡ 1,24 Ν 1,47 Ν
18/12/2020 EFG ΕΤΕ 2,73 Β 1,92 Β
18/12/2020 EFG ΑΛΦΑ 1,25 Β 0,88 Β
17/12/2020 EFG ΔΕΗ 10,00 Β Έναρξη
14/12/2020 ALPHA ΠΕΙΡ 1,60 Η 1,95 Η
14/12/2020 ALPHA ΕΤΕ 2,70 Β 2,24 Β
14/12/2020 ALPHA ΕΥΡΩΒ 0,77 Β 0,65 Β
10/12/2020 ALPHA ΔΕΗ 8,60 Β 6,00 Β
07/12/2020 EFG ΕΧΑΕ 5,00 B 4,60 B
02/12/2020 AXIA ΤΕΝΕΡΓ 15,40 Β 12,10 Β
02/12/2020 ALPHA ΜΥΤΙΛ 15,23 Β ΕΚ ΝΕΟΥ
02/12/2020 NBG ΕΧΑΕ 4,30 OP 4,65 OP
01/12/2020 NBG ΕΧΑΕ 4,70 OP 6,70 OP
30/11/2020 NBG ΟΠΑΠ 13,50 OP 10,90 OP
25/11/2020 EFG TITC 16,80 B 14,80 H
17/11/2020 ΕΕΕ 25,50 Η 23,90 Η
16/11/2020 PIRAEUS ΑΔΜΗΕ 3,30 OP Έναρξη
13/11/2020 GS ΠΕΙΡ 0,95 N 1,10 N
13/11/2020 GS ΕΤΕ 1,53 N 1,94 N
13/11/2020 GS ΕΥΡΩΒ 0,53 N 0,63 N
13/11/2020 GS ΑΛΦΑ 0,95 B 1,34 B
09/11/2020 EFG ΜΥΤΙΛ 13,00 Β
04/11/2020 EFG ΟΠΑΠ 10,10 B 9,80 B

 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.