In & Out 03.03.2020: Από τον κόσμο του X.A και των Αγορών…

AΠΙΣΤΕΥΤΗ Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ που κυκλοφορεί, η οποία μάλιστα δεν έχει πάρει ακόμη χαμπάρι τι κακόγουστο θέατρο έχει παιχτεί στο να αποκαλείται το ελληνικό χρηματιστήριο το χειρότερο στο κόσμο. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει, ούτε κατά την μεγαλύτερη μακρυνή προσέγγιση για τους λόγους που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα οι φίλοι αναγνώστες μας.

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ να πέσει από αυτή την ρευστότητα στο Χ.Α και θα γίνει το έλα να δεις. Για το πότε θα βρεθεί ο ΟΤΕ στα 17 και ο ΟΠΑΠ στα 16 ευρώ ούτε καν θα το αντιληφτούμε. Το εσωτερικό τώρα επιτελικό σχέδιο έχει σχεδιαστεί με αρχικό στόχο να αναγεννηθούν οι 4 Κεχαριτωμένες και μετά να πάρουν σειρά οι υπόλοιπες μετοχές. Βέβαια, υπάρχουν και ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες που δεν ασχολούνται με το τι θα κάνουν οι άλλοι και έχουν ήδη (απο)δείξει τι μεγάλα καρύδια διαθέτουν.

ΑΥΤΑ που διαβάζετε για τις επικείμενες ΑΜΚ & τα νέα ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ και των εξ αυτών απορρεόντων προβληματισμών περί ρευστότητας μην σας επηρεάζουν. Λεφτά υπάρχουν (όχι σαν κι αυτά του Πρώην πρωθυπουργού Γ.Π. ) και μάλιστα περισσεύουν, για να ταϊστούν όλες οι κότες και τα κοτόπουλα της ελληνικής επικράτειας. Μαζί με τα γελάδια, τα αρνιά, τα γουρούνια και ό,τι άλλο φανταστείτε.


 • ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ – κυρίως γιατί το χρηματιστήριο δεν είναι κατοστάρι, αλλά τουλάχιστον 10χίλιαρο. Κι αυτό, γιατί στον Μαραθώνιο υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μην τερματίσoυν οι περισσότεροι των (ερασιτεχνών)… αθλητών.

ΛΟΙΠΟΝ, στο ξεκίνημα του 2020 και πριν ξεσπάσει η πανδημία ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ διαπραγματευόταν στις 930,71 μονάδες και -12,2% έκτοτε στις 817,03 μονάδες. Ενώ ο ΔΤΡ στις 886 μονάδες και -41,9% έκτοτε, στις 514,76 μονάδες.

 • ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝ σε αυτό το διάστημα…

ΥΓ: Η ΠΑΣΑΛ έχει απόδοση πολύ χαμηλότερη, γιατί δεν έχει γίνει αναπροσαρμογή λόγω των μεταβολών με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος.

ΥΓ1: Πρώτη σε απόδοση η μτχ της ΒΙΟΤΕΡ, που αναστήθηκε πρόσφατα ενώ ήταν σε καταστολή σε ΜΕΘ.

ΥΓ2: ΚΡΕΚΑ, ΛΙΒΑΝΗΣ, 3ΑΚ δεν λαμβάνονται υπόψη.

 • ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ στο ίδιο διάστημα…


Πολλές oι παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα που μπορεί κανείς να αποκομίσει, απλά παρατηρώντας τους ανωτέρω πίνακες.

 • Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι σε θέση να προσφέρει στους επαγγελματίες συνειδητοποιημένους επενδυτές του απίστευτες αποδόσεις, που δεν μπορούν να τις βρουν εύκολα αλλού χωρίς να χάνουν τον ύπνο τους. Κι αυτό γιατί είναι το τιμιότερον, ηθικότερον και εύκολα αναγνώσιμο σε όλη την υφήλιο.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακόμη και στην πλέον μαύρη περίοδο της χρηματοοικονομικής ιστορίας του Τόπου μας (2010 με 2017), έδινε συνεχώς ευκαιρίες για αδιανόητες αποδόσεις σε μία σειρά μετοχών του, αρκετών μάλιστα δεκάδων. Αρκεί να μπορούσε κανείς να κοιτάει ψύχραιμα και εμπεριστατωμένα τον περίγυρό του.

Το ότι έπεσαν στην μαύρη τρύπα κατ’επανάληψη το 90% των επενδυτών του λόγω της αρρωστημένης εξάρτησης τους από ένα συγκεκριμένο κλάδο, αυτό δεν σημαίνει ότι σώνει και καλά εξαπατήθηκε. Ας φρόντιζαν να μάθουν ή έστω να διάβαζαν αυτούς που τους προειδοποιούσαν… Μακρυά και Αγαπημένοι γιατί δεν θα σας αφήσουν σεντ στη τσέπη σας. Οπερ και εγένετο όχι μια και δύο φορές… Για την τρίτη φορά ξέρετε τι λένε…


ΑΝΤΡΕ ΚΟΣΤΟΛΑΝΙ: 

 • Κάθε χρηματομεσίτης υποφέρει από την παραμόρφωση του μυαλού του, γιατί ακόμη και ο πιο έξυπνος ,ο πιο έντιμος και ο πιο υπεύθυνος χρηματομεσίτης διαφθείρεται με τις σκέψεις του για περαιτέρω εντολές και προμήθειες.
 • Το κατά πόσον πρέπει κανείς να χαρακτηρίζει τη χρηματιστηριακή τάση ως σταθερή ή μη σταθερή, αυτό εξαρτάται εντελώς από τη στάση του χρηματιστή. Τις ίδιες τιμές θα τις χαρακτηρίσει ο ένας σταθερές κι ο άλλος μη σταθερές – ανάλογα με τις τοποθετήσεις του.
 • Όταν προβλέπω την εξέλιξη του χρηματιστηρίου για ένα χρόνο, οι υπόλοιποι με θεωρούν τρελό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
 • Όποιος δεν είναι ικανός να διαμορφώσει μόνος του μια γνώμη και να πάρει μια απόφαση δεν πρέπει να παίζει στο χρηματιστήριο.
 • Ένας παίκτης του χρηματιστηρίου χωρίς συλλογισμούς, επιχειρήματα ή κίνητρα μοιάζει με παίκτη της ρουλέτας. Είναι ριψοκίνδυνος.
 • Το παιχνίδι είναι ένα πάθος, που προκαλεί απόλαυση και οδύνη. Η μεγαλύτερη απόλαυση ενός παίκτη : τα κέρδη. Η δεύτερη μεγάλη απόλαυση : οι ζημιές. Γιατί η μεγαλύτερη ηδονή του παίκτη είναι η ένταση ανάμεσα στο κέρδος και στη ζημιά. Αν δεν υπήρχαν ζημιές, δεν θα υπήρχε καμία ένταση, άρα και καμία απόλαυση.
 • Έντιμος χρεώστης είναι αυτός που απογοητεύει μεν τους κληρονόμους του, ποτέ όμως τους πιστωτές του.
 • Δεν πρέπει να ακολουθεί κανείς την τάση, πρέπει να της εναντιώνεται.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.